Lydiga idioter.

visionen om en något för vacker framtid?
Tänker jag buttert på väg från banken i vanmakt.

Är det så att vara svensk detta, att följa reglerna ner i minsta stavelse? Har vi blivit så detaljstyrda att vi inte vågar ta egna intiativ utan att fråga först ifall vi får eller ej. Systemet uppmuntrar osäkerhet och rädsla, begränsar frihet, fantasi och initiativ. Hur gav vi så frivilligt bort våra möjligheter att påverka till det osynliga som styr digitalt?

Min son måste ha ett kort. Det går inte utan längre för det tas inga sedlar eller mynt på biografer, kaféer och restauranger i Stockholm. Han har tröttnat på att ringa och be mig swisha till kompisen som i sin tur måste knappa in en kod för att betala biobiljetten eller hamburgaren. Hundringen min son har i fickan går inte använda. Den har inte längre något värde.

I kön på banken, i väntan på förmånen att få skaffa ett kort åt min son, läser jag reklamskärmarna. De informerar om att jag inte behöver stå här. ”Gå hem, gör det på nätet!” hälsar de. Helst ska vi umgås där tycker banken. Det är billigare, enklare, så underbart problemfritt.

Varför ska det nu vara så djävla problemfritt och enkelt allt?

Fransmän skiter i det där. Det har de alltid gjort. De är inte som vi svenskar. Vi vänliga, ärliga som gör det vi blir tillsagda. Vi går hem istället och ondgör oss över alltings djävlighet, inte mer än så. Fransmän går ut på gatorna. De gör det i hundratusental om deras yttrandefrihet hotas eller så kastar de sten, spärrar av vägar och ställer till ett djävla hallå i gula västar. Det gör de för allt möjligt och omöjligt, ibland bara för att de har lust och att presidenten behöver påminnas om vem det är som bestämmer. Fast de borstar inte tänderna heller eller duschar så värst och röker gör de som borstbindare. Allt är inte bra med fransmän. Och det är inte en god idé att kasta sten, i alla fall inte för vad som helst. Fast vi kunde finna en medelväg, vi ärliga, snälla. Opponera oss i alla fall något Ibland?

På banken fyller jag i sidor med personnummer, information om gemensam vårdnad, två bevittnade underskrifter och svarar på frågor som: Har han fler än ett medborgarskap, det vill Skatteverket veta, känner han någon politiker, ska han ses som särskild risk (förkortas PEP  – något jag fortfarande inte begripit). Jag förstår inte varför så många frågor?

Allt jag vill är att få ett kort till min son som är minderårig. Mitt ansvar. Men eftersom vi har infört ett system där vi bara får betala med kort, måste jag svara på frågorna, om inte hans frihet ska begränsas, för det blir den utan kort.

Det är inte era pengar, det är mina, varför så många frågor? ”Varför inte urinprov också?!” Men den unge mannen i fjunig mustasch förstår inte sarkasm. Han tittar i skärmen och inte på mig. Sarkasm fungerar endast i samtal med människor, inte med skärmar. Skärmar har vare sig humor eller sarkasm. Ibland har de smileys, ett taskigt substitut. ”Det är lag på det”, säger han. En lydig idiot som jag själv, tänker jag. Systemet formar oss och sakta böjs vi efter dess behov.

Hur hjälper det här sjukvårdsköer, bomber som sprängs, hederskultur eller lärarbrist? Får sjuksköterskor högre lön för att vi fyller i våra liv i system så här?

Det enda jag ser är ökad kontroll och en rädsla som i sin tur ökar kontroll osv. Så mycket information vi släpper ifrån oss utan att fråga till vad. Vi har redan vant oss vid att vi måste bevisa att vi inte är terrorister, mordbrännare eller fan och hans moster. Bevisa att du är oskyldig tillräckligt för förmånen att betala kaffet med kort! För du har väl inget att dölja, för då blir det inget kaffe! 

Våra vanor, våra liv registreras och analyseras så väl av myndigheter som av FB, Google, mfl. Vi kategoriseras, görs till del av grupper, stoppas in i fack som företag och myndigheter sedan använder. Syftet är att påverka dig, ’informera’ och sälja till dig. Vi behandlas allt mer anonymt, som var vi säd på en åker att skörda.

Varför inte låta myndigheter och storföretag fördela våra pengar mellan sig på en gång? Låt dem meddela oss var och när vi får gå på kafé, vilka kläder vi ska köpa denna månad och vilken mat som är nyttigast för veckan? Eller håller det redan på att ske, kanske har det redan skett?

”Din son är inte här?” Inget swish, om han inte är här. Han är ju i skolan och förhoppningsvis lär de sig att inte bli lika lydiga idioter som du och jag. Det tänker jag fast säger inte. Det muttrar jag om hemma, inte mer än så.

Och på kafét med den stolta skylten: ’we are cash-free’, tar de inte emot beställningar idag. Deras datasystem har kraschat. De har ingen kontantkassa och då är det olagligt för dem att göra något. Fransmän hade struntat i det där. Djävla EU idioter, hade de sagt och fortsatt ändå. Hittat på något, skrivit upp telefonnummer på lista, bett dig betala i morgon, tagit dina sedlar och bjudit dig på en kopp kaffe. Men så gör vi inte här, vi lydiga idioter. Systemet styr.

Vad händer när vi slutar tänka själva och gör som vi blir tillsagda? Vad händer när vi inte säger ifrån, tar egna initiativ. Blir det med oss demokratin går under, helt frivilligt lämnas i osynliga händer?

Vi får hoppas att våra barn går i en bättre skola, kanske måste de bli anarkister?

Henry Bronett ©2020. 

621 svar på ”Lydiga idioter.”

 1. Mitt i prick,du har så rätt Denna jämförelser med Fransmännen gör jag alltid när det händer något, dom står upp för sig. Älskar det du skrivit .Stor Kram

 2. Underbart att det finns andra än jag som är trötta på hur vårat samhälle formar sig bra rutet Henry, det är dax att vi blir lite Franska av oss, Tack.

 3. Håller fullständigt med!! Vägra svara på
  kränkande frågor om du är skattskriven
  i USA och om du känner någon viktig
  politiker och hur mycket pengar du tjänar
  och hur du använder dom!!
  Dags att sluta lägga oss platt för alla
  idiotiska ”EU-direktiv”!!!

 4. Jamen så bra formulerat. Även om nu ett antal krångligheter och bestämmelser finns för att några människor annars skulle bete sig ohederligt så vore det ganska uppfriskande med en och annan tjänsteman/kvinna som obstruerade lite och faktiskt kunde servera kaffe fast datamojängerna lagt av.

 5. jupp och trots allt detta arbete så spärrar man ungdomskortet för att den serien kort utgår, skickar inte ut ett nytt men hävdar bestämt att de skickat ett brev om detta. Dottern får inte beställa ett nytt via telefon, hon har BankID, inte heller via hemsidan eller bankappen utan vi måste följa med henne en vardag innan 15.00 för att ordna nytt kort…

  Och detta betalar vi för? Inga kontanter och betalar för kortet som bankerna även tar betalt från handlarna när vi använder våra kort för att betala. Ett stort vinnande koncept för bankerna!

 6. Allt fler känner det du beskriver och ändå lever folk i tron om att färgen på ”strumporna” spelar någon roll.

  För trots allt går svensken till valurnan vart fjärde år.
  Vart fjärde år röstar de än mer beslutsamt på att byta strumpor. Blå blir nog bra denna gång, med ett stänk av brunt och välsignade av dem som säger sig företräda vår rebell Jesus.

  Rebell minsann… ingen tänker på att Jesus var den som enligt boken slängde ut låneprånglarna ur templet.
  Allra minst tänker vårt ktistna parti på sin historia om religionen som förbjöd räntan. Det var bara de statslösa som tilläts ta ränta och det gav dem ett dåligt rykte men trots allt är vi blott människor som gärna vill skylla på Någon Annan för vårt eget oförstånd.

  I nutid utanför Sverige pratar om ett ord som ej existerar i det svenska språket. Debt-SAtURatiON. Många säger att Tolkien skrev sina böcker som en metafor för ett banksystem där Sauron var den konsekvens med ofärd som skuldmättnaden ledde till och IsenGard var ett barn av sin tid -IG-Farben som hade ett stort svensk aktieägarintresse. Många andra referenser till den svenska involveringen hittas också i ordgåtor och berättelsen. Att Bara-D-dur ger en språklig gåta om positionen på oss svenskar som avgörande i gamla synder är en omständighet.

  Men vi tar det till idag och det skuldmättade systemet. Själva direktören Stefan Ingves kom ju ut för ett år sedan och sade så ärligt att ”det går inte att driva ett samhälle genom ökad kreditbildning”
  Vi andra som tänkt en hel del på detta sedan länge undrar artigt varför han aldrig tidigare sagt något.
  För trots allt så är det ju på så sätt att det vi kallar pengar är det ingen som riktigt förstår vad det är.

  Men vi kan ju artigt säga för upplysningens skull att det är som Riksbanken så ärligt skriver att pengar skapas främst genom bankernas utlåning. Att de råkar glömma att lägga till i detta att det är till 98% och dessutom till ett evigt växande underskott….
  … nåja evigt är väl inte riktigt sant ty trots allt så har systemet i sig gått i stå och Tolkien tycks få rätt i sin saga. Ofärden och kontrollsamhället kommer nu ta ny fart.
  Ny fart och bankerna har dessutom all makt att ta vad de behöver nu när de kommer på obestånd.
  Men så har vi ju också beslutsamt röstat för detta… fast troende på att det är politiker som skapar samhällets betalningsmedel.

  Vi som kallar oss penningreformister har alltså förutspått exakt hur samhällsutvecklingen kommer se ut. Eftersom systemet går i cykler och metacykler är det inte direkt en spåkula som behövs.

  Trevligt inlägg, hoppas det finns en förmåga att se lite djupare till nästa gång och dra ned byxorna på banken som sitter på den mest offentliga ”hemlighet” som någonsin existerat… makten över betalningsmedlet.
  Svenska folket betalade alltså 150 miljarder enbart till storbankerna förra året för något vi kunde göra själva…

 7. Massor med äldre har ett helvete med det kontantlösa. Helt sjukt när Riksbankens sedlar plötsligt är ogiltiga.

 8. Bäste cirkusdirektör, vi har det lika fittigt i finland! Våra länder är korpade av globbels knähundar och de förmådar att vi sitter vackert! Sverige är gemonsyrad av samma onda makter som Finalnld så vi sitter alla i samma båt! Finns inga båtflyktingar, eller röda avgångar längre, bara elände som dom erbjuder oss om vi inte sätter oss i motvärn, som dina landsman nu har gjort!! Paragfraf ryttreri är det värstä som finns! Hoppas allt ordnrar sej! Ljus och styrka till hela familjen, från Finland!

 9. Ja det här har retat mig länge och jag kämpar emot det jag kan. Handlar med kontanter ,kort endast om det rör sig om större summor.Affärer som bara tar kort handlar jag inte i .

 10. Håller med dig, vi svenskar är nog världens mest mesiga o konflikträdda folk. Helt sjukt!
  Tänker ofta att varför gör vi inte som fransmännen går ut i protest o strejk!?
  Sverige är inte längre en demokrati, vi är marionettdockor i vårt eget land.
  Politikerna kan dra åt helvete, de tänker på sina karriärer och skiter i Sverige.
  Ha en fin dag!
  Med vänlig hälsning,
  Maria

 11. Att försöka stoppa denna utveckling är som att försöka få ens barn att förstå sådant som man själv redan har erfarenhet av, det kommer inte att sluta väl. Folk söderut har en annan mognad när det gäller sådant här. Vi är ett aningslöst sötebrödsfolk, med ett annat ord jävligt korkade.
  Min snart 80 åriga mor med sin ynka pension tvingade banken, ja tvingade. Annars skulle hennes konto stängas ner, sa dom. De behövde ”kännedom” över hennes transaktioner. Men för i helvete, med ett par knapptryck kan de väl se det. Pension in och räkningar ut. Mer än så är det inte. Sen dessa frågor om politiskt aktiv eller om man har ett konto i US osv. Man vill inte ens höra varför de har sådana frågor, man är sprickfärdig av irritation ändå. Terror eller penningtvätt typ, är ofta svaret. Just det, penningtvätt och banker har man ju aldrig hört. Denna överdrivna kontroll och kontantlöshet i combo med allt löst folk vi har där ute, hänger väldigt mycket ihop med allt våld vi har idag också. Men det lär väl ingen Lydig Idiot heller förstå.

 12. Jag sitter och nickar instämmande när jag läser om dina reflektioner. Funderar ofta på hur snabbt och ljudlöst förändringar skett. Vardagssituationer som en kopp kaffe på ett café, människor mäter stegen utanför en pub för att inte störa utanför i blåsten
  med en cig … Hur känsligt blir inte vårt samhälle utan att vi kan använda kontanter?! Frågor och farhågor över framtiden handlar förstås inte bara om detta, men Tystnaden och rädslan för att skriva eller säga fel i fel situation och sammanhang är en ny
  företeelse.

 13. Helt rätt. Alla ser det varje dag och vi är värdens mesar. Hur kan vi accepterar bara det senaste valet. Hela systemet havererade när det man gick till val på inte gäller för att få makten. I ko handel. Fy fan

 14. Tack Henry, det bästa jag läst i Kontatupprorets historia 👊🏼
  Underbart, vi måste säga ifrån och inte bara böja oss som sädesfälten böjer sig för vinden.
  Jag känner vanmakt över överhetens tyranneri och att vi är så få som förstår och säger ifrån.

  Bästa
  Jan Ström

 15. Heja Henry Bronett en frivolt till dig med fanfarer och klingande trumpeter. Och stoppa ljudet i halsen på Orimus och _Oriman för vi är där nu.

 16. Bra rutet! Jag har slutat att besöka de restauranger som inte tar kontanter. Jag vill själv välja hur jag vill betala.

 17. Jättebra skrivet och tyvärr är detta ett riktigt mesland och säger man ifrån högt var det än är så stirrar folk som om man inte är riktigt klok Folk knyter handen i fickan och tiger och går hem och sparkar på hunden eller någon annan i familjen
  Gunilla

 18. Tack för ditt förstånd, insikt, ska dela detta, men förväntar mig två likes, resten av mina svenska vänner sover i medvetslöshet//Anja

 19. Mycket bra tänkt o jag håller med dig. Men man undvika dessa kontantfria ställe. Vi kan börja där o bli lite fransoser.

 20. 👏👏👏👏så jäkla bra skrivet, håller med i allt. Vad ska man göra om man inte vill vara en deltagare i detta längre… emigrera, söka asyl i Kanada..??

 21. Väldigt bra summering av läget vi behöver ställa motkrav för att bromsa myndigheters inflytande över vår vardag
  Förslag är att vi skatte betalare unisont sätter in skatten på ett annat konto som vi skapar och ställer krav på redovisning av vart våra pengar tar vägen
  Mvh Frank Bolin

 22. Sedan ger/får din son en 500 hundring, då ska han sätta in den på sitt konto, få börjar det om, nya ”polisförhör” på banken, då ska det redogöra var pengarna kommer ifrån etc, har varit med om det själv, det var om den grandiosa summan 1900:-,slutade med att jag gick därifrån. Ja, det är ett schysst samhälle för oss vanliga svensson, lite skillnad mot de ”ärliga” storbankerna här i Sverige, som gör precis vad de vill utan mothugg varken ifrån folket eller regering/riksdag.

 23. Tack!
  Jag har ännu inget bankID, undrar hur länge jag får vara utan det. Har dosa när jag betalar räkningar. Blev tvungen att skaffa en ny pc för att kunna betala mina räkningar, den tidigare gick inte att uppgradera mer. Säkerheten har banken lämnat över åt något annat företag. Själv loggar jag ut mig så fort jag inte använder datorn, det är det säkraste sättet, men ändå trillar det en en hel del ”skit” i min epost. Jag vill inte betala med kort överallt. Varför ska det registreras vad jag köper överallt? Åhlens häri staden har inte mig som kund längre, sedan de blev kontantlösa! IKEA ser mig inte heller lika ofta, fast där kan jag använda kontanter, men då får jag vänta på att någon behagar komma och ta emot slantarna och ge mig växel tillbaka. Har funderat på att lasta en vagn full med varor och bara dumpa den vid kassan när de inte tar kontanter. Är vi många som gör det kanske de vaknar till! Jag gillar verkligen inte att butiker ska ha koll på allt jag köper. i livsmedelsbutiken kan det var ok där har jag både coop- och ica-kort. Men andra mer privata saker, det behöver inte registreras! Som en kvinna sa: några hundringar i fickan, det kan jag stå ut med att någon knycker, men att stå med en kniv mot strupen och bli avtvingad koden till bankkortet skulle vara en katastrof!
  Mer protester tack!
  /Annika Myrman

 24. Jättebra inlägg,
  Vi kan ju se det här med det kontantfria samhället i våra mataffärer. Det heter att rånerisken blir mindre men det är ju egentkigen max halva sanningen. Det är mycket enklare och billigare att använda sig av ett kontantfritt system. När vi står i kö ien större mataffär eller på Systembolaget springer vi villigt och lydigt till en nyöppnad kassa som är Kontantfri. Likaså bankningar av kontanter är ett problem där mindre summor efter en dag eller en veckas arbete ifrågasätts av en kassörska, när de ska sättas in på en egenföretagares affärskonto. Samtidigt kan okontrollerade miljoninsättningar göras från utlandet utan att banktjänstemännen eller bankstyrelser reagerar, eftersom de tjänar pengear på detta.

 25. TACK!!! Henry Bronett!!!
  Det är på tiden att nån ’Ryter Till’… ORDENTLIGT!!!
  Om jag kan BEVISA att jag har tillgång till en viss värdemängd – vi kan ta värdemängden ett hundra kronor som exempel – så ska jag för i HE—TE kunna betala en vara, tjänst eller annat med detta BEVIS på denna värdemängd!!??
  Låter ett helt folk sig detaljstyras utan kritiskt och fritt tänkande på konsekvenserna är detta folk i samma situation som Tyskland befann sig i på 30-talet… och de flesta vet ju hur det gick!!

 26. Tack Henry! Kunde inte ha formulerat det bättre själv!
  Jodå, jag är kärringen i kassakön som envisas med att ta upp kontanter och gärna lämna jämna pengar.. Trots muttrandet i kön bakom mig 😉

 27. Så sant! Ser med uppgivenhet på utvecklingen men vet du… snart svänger pendeln mot ett mänskligare, mer nära och personligare samhälle. För så här kan vi inte ha det!

 28. Sant. Ytterligare en sak som hänt är att du inte får kontrollera ditt konto eller ens betala räkningar om du inte svarar på en trave idiotfrågor, bland annat hur mycket du räknar med att du ska få in på kontot per år och varifrån pengarna antas komma. Banken är dock så snäll att du få uppskatta summorna, du slipper att svara ner till sista decimal. Vad jag förstår ska bankerna, enligt lag, se till att stora företag inte ska kunna tvätta pengar och detta görs alltså genom att förhöra sig hur privatpersoner har det. För övrigt har jag funderingar på att, nästa gång jag ska sätta in kontanter och får den obligatoriska frågan om var pengarna kommer från, svara att jag slog ner en äldre dam som just hade tagit ut en större summa från bankomaten.

 29. Tack för att du skriver det jag tänker. Kloka ord.
  Vad händer ? jag blir ifråga sätt med mina idéer hela tiden.

 30. Det är väl redan hänt…mer eller mindre.Tyvärr.
  Och svenskens tillit till myndigheter, partier, regeringar är betydligt större än dessa förtjänar idag. Fortfarande. Fast många börjar inse. Men från insikt till hadfast handling är vägen lång för en svensk, där har fransmännen större pondus och ”vi ” känsla.

 31. Helt rätt Som det är nu, är 1984 en västanvind.Myndigheterna har full koll på allt vi gör, tim hur ofta vi använder offentliga toaletter, var vi parkerar vår bil mm mm Vidrigt

 32. Så välformulerat – precis som mina tankar går. Tänk om det vore en gnutta franskt blod i vars och ens ådror – då skulle vi kanske agera. Tänka sig ett land vars tryckta sedlar och mynt inte kan användas som betalningsmedel. Skulle vilja veta om fler länder valt detta för mig galna system.

 33. Alla som inte tar emot kontanter ska bojkottas. Att biografer inte tar emot kontanter är helt sanslöst. När dagen kommer då inga kunder kommer, då kanske de ändrar sig, annars kan de slå igen.

 34. Tack för en MYCKET träffsäker och aktuell beskrivning av det folk som fungerar så här: Det är inga som är så blinda som de som INTE VILL SE! Därför vandrar dessa zombies frivilligt in i den diktatur som i åratal har förberetts för Svenskarna!

 35. Det är gynnsamt att råna en bank eller ett företagskonto när man inte ens behöver närvara.
  I Norge gjordes en transaktion på 150 milj och ingen går fälla.
  En VD ringer upp en anställd men som inte tror honom förän hans advokat intygar äktheten.
  Alltså en insider en målvakt och en garant, det här kommer kosta

 36. Så länge kontanter finns är ställen man handlar på skyldiga att ha en växelkassa och ta emot kontanter annars är varan gratis har jag hört i något konsumentupplysningssammanhang, ett antal år sedan men det kan väl fortfarande gälla? Lite osäker på hur det förhåller sig i dagsläget

 37. Klockrent skrivet, fattar inte vad vi håller på med. Ska en tur till spanienlandet i veckan, och då gäller det att ha riktiga pengar, mycket trevligt 👍.

 38. Fantastiskt bra skrivet o så sant. Är ordentligt oroad av vår svenska mesighet. Är helt galet med kontakterna och att vi inte gör något.
  Vill förändra.
  .

 39. Men det är vi själva som har röstat fram dem som nu har satt oss alla i ett digitalt fängelse!
  Våra så kallade folkvalda har nu tvingat alla att gå med i bankens egen klubb….är Du inte med i bankklubben så kan Du inte göra nånting längre….Du måste ha bankID….annars är Du värdelösförklarad.
  Nere i EU sitter Ingves och erbjuder sig att låta Sverige bli försökskaniner i borttagandet av kontanterna…i framtiden, sa han när folk frågar: Var är mina pengar…?
  Svar: I molnet…det äredan på gång.
  JA, vi måste göra något snarast.
  Alltså….vi måste ju ta tillbaka kontrollen över våra skattepengar och kasta ut hela det hundraåriga partipolitiska, idag fake-ideologiska systemet. Åtminstone i nästa val!
  Vi behöver en Medborgardemokrati!

 40. Klockrent,

  Det är ett lidande att få bankkort till barnen och leva allt mer utan kontanter som är det enda som fungerar vid minsta el brist.

  Tack för att du sätter ord på våra styrda känslor

 41. Suveränt skrivet! Håller med till fullo.Skulle en gång fixa Id på banken,då jag skulle hämta desamma,frågade damen bakom disken. efter leg……ja det ligger framför dig sa jag då….! Utan Id inget kort kan tas ut…svarade hon. Hade tur så en vän var där samtidigt och kunde vidimera att jag var jag……krångelSverige i ett nötskal!
  Ha det bra!

 42. TACK för att du säger RAKT UT vad alla svenskar som går med knuten näve i fickan verkligen TYCKER, Henry!!! Jag önskar, ta mig faan, att svenskar skulle bete sig som fransmännen – välta ren jävla DYNGA utanför Rosenbad varje dag! För det är exakt SÅ alla mesiga jävla svenskar med knutna näven i fickan känner och tycker – ÅT HELVETE MED DE LÖGNAKTIGA POLITIKERNA SOM STYR VÅRT LAND RAKT NER I DYNGAN, MER OCH MER FÖR VARJE DAG!!!! Retroaktivt tjänstemannaansvar NU – för minst 20 år bakåt i tiden! Att slicka globalisternas rövar ( = multinationella företag, banker & s. k. ”filantroper”) är lika med LANDSFÖRRÄDERI!!! Globalt sett är detta lika med döden! Inte mer än rätt om man ser till vad svenska politiker ställt till med för personer med RÄTT TILL dräglig pension, LSS, ersättning från FK m.m… EEEEEEELLER HUUUUUR??!!!!!

 43. Bra skrivet

  Låt oss hjälpa Björn Eriksson i kampen mot det kontantlösa samhället

  Det är inget annat än finansiell diktatur

  Lisa

 44. …. ja och helt plötsligt är man gammal.
  De som fortfarande är i arbete har troligen följt utvecklingen i samhället, data – modem- internet- kontokort och allt vad det nu kallas, kommer snart att göra en upptäckt.
  Helt plötsligt är den där koden, som måste användas när man betalar, inte på plats på huvudkontoret.
  Eller så en dag måste sjukhuset besökas, väntetiden ger utrymme för en kopp kaffe. Kafeet tar inte emot pengar. Du kan väl swicha blir beskedet. Swicha, vad är det? Och så blir det inget kaffe.
  Många är det som inte har någon att be om hjälp.
  Men jag bryr mig inte, för jag är så gammal att jag dör snart. Huvudkontoret har för mig inte stängts ännu.

 45. Ja du Henry, önskar många gånger vi var mer lika fransmännen. Vi måste först snegla i ögonvrån och se om inte någon annan säger någonting först. 🙄🤷🏾‍♀️

 46. Jag kan ju förstå ifall banken vill veta om grabben känner någon politiker…..då skulle det kunna bli problem

 47. Uppror behövs absolut, jag avundas fransmännens jävlar anamma . Att inte bara rätta oss in i ledet. Men vem tar initiativet att börja? Det måste vara någon som alla lyssnar på. Jag är med👍🏼 Bara säg till 😁

 48. Precis min uppfattning.
  Var i Scotland England åkte runt lite .
  Inge klagade på kontanter .
  Man bara stannade på bensinstationen och tankade gick in för att betala Inge ifrågasatte kontanter .
  Vi idioter till svenskar finner oss i vad som helst H Peter

 49. Heja fortsätt sprid dina kloka synpunkter.
  Vi har demokrati men när vi ska ytrra oss är vi tysta. Sen muttrar vi och tycker till med vänner och familj. Själv har jag gått med i kontantupproret facebook.
  Vad händer sen? Hur ”kämpar” vi vidare? Demonstrera på gator och torg. Ska vi bilda ett politiskt parti eller lobba med nåt som är etablerat?

 50. Hej! Fantastiskt bra skrivet!
  Jag bor i Bjursås 2.5 mil utanför Falun. Här har vi en egen fristående bank. Det går bra för den. Fler och fler vill bli kund där. Snart bygger banken ut.
  Det som gör banken så bra är att den dels har lokal förankring och dels ger en personlig, utmärkt service.
  Och det är inte tal om att slopa kontanter.
  Att leva i landsbygd känns tryggt. Alla hälsar på Alla. När en bil åker förbi våra hus tittar vi ut och undrar: Vem är det?

  Fortsätt fundera, reflektera och reagera!

 51. Detta är ju en självklarhet för bankerna då dom får procent på alla kortköp från säljare som i sin tur betalar 1-4 procent av inkomst till banken. Dessa procent måste butiksägare öka pris till konsument.

  Tack för ditt bra och upplysta inlägg.

 52. Vi tänker likadant och har varit frankofiler i över 20 år, äger en lägenhet i sydfranktike och flyttar permanent dit inom ett par år. Så trötta på svenskars flathet och skäms över hur Sverige blivit. Tror inte nästa generation fixar det här tyvärr.

 53. Det bästa jag läst på bra länge. Vartenda ord lägger lite hopp till mitt hjärta om att det finns fler som mig, som tänker och känner som mig.
  Tack.

 54. Igenkänningsfaktorn är stor. Vi i Sverige är lydiga och accepterar systemet. Vi blir upprörda när något är utsnför normen. Det finns dock hopp då jag ser tendenser hos den yngre generationen att de inte alltid ställer in sig i ledet. Sverige behöver mer civil olydnad såsom Greta.

 55. Mycket bra skrivetv☝️Vi svenskar knyter näven i fickan över ”skiten” och så händer inget mer, det påstås att vi härstammar från slaveriets Egypten då de begavs sig, därav handlingsförlamning mot överhögheten. Jag kan tänka också att predikanterna som for runt i Sveriges avlånga land och föhörde folk, dunkade ned folket i skoskaften att buga och bocka för adeln och vara tacksamma för deras liv född i synd! Som Sverige har utveckkats så överväger många att emigrera, landet är ett sjunkande skepp och om vi inte drar upp knytnävarna ur fickan och blir lite mer ”fransosiga” snart så…..

 56. Intressant, jag har inte tänkt i dom banorna, men det är ju helt sant! vad sjukt det har blivit och värre lär det ju bli. En ögonöppnare. Tack 🙂

 57. Du är sååå mitt i prick. Vi svenskar har förvandlats till en skock får, som visserligen bräkande lite i protest, ändå gör som regeringen befaller. Jag var på en demonstration som fb-gruppen ”Bensinupproret” anordnat med anledning av de ohemult höga drivmedelspriserna. Med var också en grupp som protesterade mot hur försäkringskassan behandlar sjuka. Vi borde ha varit åtminstone 50 000 demonstranter på plats. Vi var kanske 3000 som slöt upp. Vad säger man? 🙄

 58. Precis så är det, ingen vågar ta beslut utan att ha sanktioner uppifrån i hierarkin! Egna idéer om lösningar förkastas, samhället löser allt därför sitter vi i sjukhuskorridor och allt som skall genomföras tar oändlig tid (om det nu ens blir gjort).
  Efter nära 13 år i Frankrike måste jag säga det var bättre där!

 59. Det är inte konstigt om folk blir paranoida, storebror kräver att få kontroll över dina aktiviteter.
  Vi ska ifrågasätta mera, vägra vara så medgörliga. Säga ifrån när vi tycker att det är fel. Inte lita helt och fullt på den sanning media försöker proppa i oss. Framförallt bör vi fundera på om de förtroendevalda är värda vårt förtroende, om vi är nöjda med vardagen. Vi kanske tillochmed ska våga byta ut det ryggradslösa styret. Låta de med visioner och handlingskraft ta över navigeringen av skutan ”Sverige”.

 60. En deprimerande men ack så sann bild av vår samtid. En förlängning av att vi under en period gav bort vårt ansvar för oss själva och våra familjer till Alva Myrdals Sociala Experter samt till regering och kommunkontor. Nu ger vi bort kontrollen av vår ekonomi.
  ”Sen sitter vi där och hurrar och tycker skjortan är trång”, för att citera Olle Adolfsson

 61. Det du skriver är så sant. Tyvärr anser jag dock att tiden av demokrati redan är förbi….. för länge sedan.

  Först i början så körde regeringen, kommuner, landsting och stora företag som bl a bankerna med en smygdiktatur så som jag ser på det och utökade sin makt med att fatta dessa ibland helt oförklarliga och oförståeligta beslut som gjorts till att Sverige är där det är idag.

  Banker blir krininella och tvättar pengar, kommuner och landsting handlar över sina tillgångarhandlar, regeringsbeslut fattas inte längre för folket utan där är lögner och mobbing vardagar, rättsväsendet är hotat liksom polis-, brand- och ambulance personal och försvaret ska vi inte prata om….

  OCH…. hur blev det så här då? Jo som jag anser, tror och så tycker jag att … vår fantastiska demokrati har försvunnit till förmån av de diktatoriska beslut som sakta men säkert jobbat i skuggan för att tills idag blivit en långt gången diktatur där vi människor/folket av Riket Sverige styrs med järnhand över vad vi måste rätta in oss efter…..Inget kafé besök om du inte har betalkort, blir kommunkistan för skral tvångshöjs kommunskatten eftersom beslutsfattarna inte har kunnat hantera skatteslantar och slängt bort pengarna på idiotiska beslut/avtal som absolut inte går att bryta….utom ibland om det gynnar ena parten mer förstårs. De mest elementära i regering,kommun och landsting har också blivit lidande. Men…. att höja löner går bra….. eftersom kommunskatten höjdes ……och de gör det för de kan och vi inte kan/vill/gör något åt det!!

  Skulle kunna göra listan lång på exempel som bygger på fattade beslut och det kan säkert ni också. Jag väljer att avsluta här. Med att dessa ord jag skrivit här år allt vad jag tycker, tror och anser om varför Vi är i diktaturens grepp.

 62. Hej Henry,
  En mycket bra och saklig beskrivning av svensken idag.
  Vi får hoppas att svensken av imorgon vaknar upp och blir ” lite mer Fransk ”

  Må väl
  Hälsningar
  Lars W

 63. Varför finns det inte cashkort i Sverige? Ett opersonligt kort man laddar in pengar på. Fungerar hur bra som helst i många länder.

 64. Det är så tragiskt sant. Vi bara accepterar att samhället utvecklas i en riktning som innebär mindre frihet, mindre kreativitet och förminskat känsloliv. Kan rekommendera kortfilmen ”När tårar har fallit” där människan i framtiden saknar känslor. Vi är på väg dit… är det så vi vill ha det?

 65. Skulle ta en smörgås på Espresso house.
  Vid kassan talade de om att där hällde inte svenska pengar som betalningsmedel.
  Nja, de sa inte precis så, de sa att det var ”kontantfritt”.
  Jaha, sa jag och ställde brickan vid kassan. Då har ni ju också KUNDFRITT nu.
  Gick 50 meter till Pressbyrån, där man kan betala med pengar. Dessutom var det billigare att bli mätt där.
  Har ju tre olika kort men ogillar principen
  Igår var jag på ett stort köpcenter i Jönöping. Provade skor på ”Scorett”.
  Nej, inte heller där gällde svenska pengar. Ingen varningsskylt vid ingången.
  Fanns flera andra skoaffärer i närheten.
  Köpte 2 par skor där. Betalade med pengar…
  Kontantfritt=Kundfritt ?
  PS Hos Telenor kan man inte betala ett kontantkort kontant….

 66. Bra skrivet Henry. Håller helt med men tyvärr istället för att stanna i Sverige och ”slåss” för förändringarna så valde vi att flytta till ett annat land, det blev liksom enklare så.

 67. Cash har abdikerat som King! Ännu ett exempel på hur ”flexibelt anpassningsbara” vi troligtvis alltid varit. Förvisso både på gott och ont. Tur att alla valde byta till höger sida den 3/9 1967. Men risk att framtiden kan bli än mer passiv och utslätad för många av våra söndercurlade ungdomar. Livet riskerar att bli lika platt som skärmen på en iPad.

 68. Tack för denna verklighetsberättelse Henry Bronett.

  Du ger en helt relevant beskrivning av Sverige och de flesta av oss svenskar, och budskapet är tragiskt. Ett land som styr landets befolkning som om de vore barn, och som de faktiskt blivit med tiden. Tvingas man inte ta eget ansvar blir man till slut endast en medlöpare och i praktiken ett redskap för makteliten.

  Tyvärr har landet länge saknat en opposition värd namnet. Men vi har då fått ett parti som växer varje dag därför att den politiska adeln försökt mobba ut – bort dem. De som mobbat ser redan vilket straffet blir (de förlorar i opinionen – väljarna flyr dessa översittarpartier).

  Det krävs helt nya människor vid makten – riksdagen som inser det katastrofala med det du förmedlat, så snabbt som möjligt, för att staka ut en ny bättre kurs som ger landet och människorna liv och framtidstro.

 69. Hej Henry,
  Tyvärr tror jag att vi redan är rökta. En viktig skillnad på oss och fransmännen är att vi har ett mer kollektivt tänk i Sverige. Det innebär att vi lider av kollektiv dumhet. Vi offrar allt för att vara ”trygga” och glada. När det kommer till betalningsmedel är vi så jäkla fel ute, men det är ju så bekvämt och smidigt. Min morsa (89 år) håller inte med dock, men lite svinn får man räkna med. Jag är helt övertygad att detta kommer att bita oss i baken. Då står vi där utan ett vettigt betalningssystem och knyter näven i fickan igen….

 70. Mycket, mycket bra! Håller fullständigt med.
  Varför är vi svenskar så förbaskat fega och mesiga och när skall vi börja protestera öppet istället för att bita ihop tänderna och beklaga oss för varandra. Bankernas har absolut ingen service längre.

 71. Underbart skrivet! Äntligen!!! Och så tragiskt riktigt. Dags att stå upp mot det här ”sjuka” samhälle som utvecklats. Dags att få hjärtat att slå och känna en puls m a o LEVA!

 72. När en bankskandal inträffar med tvättade pengar etc. så kommer ny regler men det drabbar inte dem utan oss småkunder.

 73. Ett underbart väl formulerat debattinlägg om ett sorgligt tillstånd i landet med en befolkning som envisas med att röra sig i flock.

 74. Mycket bra skrivet. Hade verkligen önskat att fler i Sverige förstår vad som håller på att hända o att folket vågar sätta ner foten innan allt kommer att vara för sent // Janne

 75. Ack så rätt du har, vi har blivit så jäkla dumma och inrättar oss i ledet. Och de dummaste vi har de låter vi bestämma över landet, de kan inte ens komma överens om oerhört viktiga saker typ sjukvård, utan har fullt upp med att vara hela världens samvete och bråka på dagis nivå!!!

 76. Håller med! En gång per år måste jag försäkra att jag inte fifflar med mina pengar 😡. Bara för att min son som bor i Norge skickat pengar nån gång till nån födelsedag och vise versa. Då är man suspekt!! Och vad ska jag använda mina pengar till?? Inte vet jag?? Jag tycker att om banken misstänker något olagligt så ska det anmälas till polisen. Sluta trakassera en pensionär som bara har en liten sparad slant!!
  Och försäkringskassan!! Vem orkar arbeta där och trycka ner alla sjuka?? Jag skulle bryta mot reglerna VARJE DAG och hellre få sparken!

 77. Vad världen behöver är en kris, inte ett tredje världskrig, men något som får upp ögonen på folket. Något som får oss att förstå hur sårbara vi är, t.ex hur gör vi när elen inte fungerar, eller om Internet havarerar och ingen kan ta emot kontanter.

 78. Så himla bra skrivet! Tänker på alla gamla som inte kan ringa till läkare pga alla alternativ att välja med alla knapptryckningar. Försäljare som lurar på dom det ena eller andra! När min mor dog fick vi ut en utbetalningsavi utställd på dödsbot, med hennes begravningspengar från hennes försäkringsbolag. Jag och min syster skulle gå och sätta in det på min fars konto. Det fick vi inte utan att hon var med själv!!?!! Eftersom vi har finskt blod i oss så bråkade vi ganska högljutt! Till slut kunde vi skriva pappas kontonr på avin, stoppa den i ett postgirokuvert. Gå gå ut på gatan och lägga kuvertet i postnords brevlåda!
  Tack för ditt inlägg
  Mvh Anne-Marie Öhqvist

 79. Man måste ha ordning och reda i ett samhälle men det betyder inte att allt måste försvåras! Alla sådana problem bottnar numera i avregleringar där var och en får ha sina egna system till det mesta.

  Förr var pengar något som dög att betala med, posten skötte posten, SJ skötte järnvägen, Vägkassan skötte vägarna, Televerket skötte telefonerna och några hårt reglerade bolag skötte strömmen!

  Förr var staten garanten för att alla samhällsfunktioner fungerar, nu är ansvaret uppdelat på oräkneliga aktörer som var och en är envåldshärskare inom sitt revir. Strulet på banken hade vi sluppit om inte de liberala idéerna fått genomslag i vardagslivet!

 80. Hej
  Ja,jag har funderat i samma banor. GdPr har ställt till det för äldre o dom som inte kan klara av datorer eller kan prata eller förstå. Jag jobbar idag hos ett stort försäkringsbolag och vi får inte mejla våra kunder utan måste skicka allt med post. Även ett enkelt svar som att din ersättning är nu utbetald. Detta klingar illa för mig då alla pratar om att vi måste vara rädda om miljön. Då sitter vi o skickar ut flera 1000 tals brev om dagen. Jag är noga med att förklara för mina kunder varför vi agerar som vi gör. Det har vi alla skyldighet att göra. Jag fortsätter att vara personlig. Det kan ingen ta ifrån mig. Hoppas det löste sig för din son. Mvh Margareta Björner

 81. Bra rutet! Långsamt vallas vi in i den här fållan tills grinden stängs bakom oss. Då sitter vi allt där och räcker vacker tass.

 82. Fantastiskt bra och skrämmande. Varför är vi så flata? Varför går vi inte ut på gator och torg och säger att vi fått nog?

 83. Håller med dig i allt du skrivit 👍Tänker inte bli en slav under kontrollsystemet och kommer så länge det går att betala med kr. Delar🤗

 84. Tänkte inte läsa din text, men döm av min förvåning på när dina ord sammanföll med min egen frustration. Det kontantlösa samhället begränsar din frihet o egenkontroll mycket mer en vad massan har förstått. Driver ett litet företag härom dagen funka inte den av lag tvungna kortskrivaren, staten o banken på tvingar dej att för dyra pengar införskaffa en med blip. Mvh Micke Dunå

 85. Vi förberder det ultimata kontantlösa kontrollsamhället för en stark man,en världsdiktator,att bara kliva in och ta över..ser inte bättre ut..ruggigt!🤔

 86. Underbart skrivit . Svenska folket måste sätta ner foten . Det räcker att åka över sundet så är det en annan inställning .

 87. NJA……… SÅ himla lydiga är vi svenskar INTE
  Vi skiter heligt i skyltar som anger hastighetsbegränsningar
  Vi skiter heligt i (åtminstone de flesta) att blinka när vi skall ur en rondell
  De flesta skiter fullständigt att ha på sig reflexer när de promenerar
  O.S.V.

 88. Mycket bra reflektion, svensken ställer sig i ledet och kollar vad grannen gör och tänker innan man bestämmer sig för att tycka nått.
  Detta påminner om Kejsarens nya kläder.
  Vi måste våga vara självständiga.

 89. Många svenskar är så rädda för att säga ifrån och gå emot strömmen. Och de som gör det blir ofta betraktade som bråkiga buffliga motståndare… Lite mer jävlarenamma och spark i röven.. våga göra motstånd .

 90. Det är klart att vi måste tänka utanför boxen, inte jag som har hittat på den, den som har tänkt har förmodligen inte tänkt, och definitivt inte tänkt färdigt.

 91. Så bra skrivet
  Och eftersom mynt och sedlar är ett lagalt betalmedel i Sverige så borde de gå att polisanmäla alla dom som så stolt kallar sig casch Free.
  MVH/Stig

 92. Underbart beskriver och som 4:e generationen exilfransyska i Sverige så kliar det i fingrarna varje dag att bli lite mer franskt anarkistisk i min vardag! Det är kanske vi som ska leda revolutionen men som nog behövs!:))

 93. Så satans bra skrivet…mina egna tankar i mångt o mycket…vi är vaggade till döds snart… i en ”trygghetssömn”…som det börjar visa sig, inte var riktigt så…o där står handfallna o vet inte hur o vad…eller ett jävla skit…mer än o skylla på samhället…o glömmer…att det faktiskt är vi människor…som är samhället…

 94. Måånga funderingar kring detta… Har jag. Lätt att mista respekten för pengars värde. Den oärlige behöver ju bara flytta siffror nu mer… Bra för dem. Banker gör gällande att deras system är säkra… Pyttpytt sa jag, kommer de väl in isystemet är möjliheterna oändliga, de behöver inte äns använda sprängmedel, de är idoga dessa människor som vill knäcka koder… Har också en son som fått kort och vi diskuterar banksystem och ekonomiskt ansvar och inte handla för mer än det som finns på kortet. Kortet säger ju inte stopp utan den drar gärna över och en straffränta ska betalas, så jsg ska till banken jag med… Men jag får springa, här på landet stänger de tidigt… De som överhuvudtaget är öppna…

 95. Kommentar till sista stycket:
  Dom kanske borde bli anarkister. Vi som föräldrar till våra barn borde kanske blivit det om vi sett till våra barns bästa.
  Några kända svenska anarkister enligt Wikipedia: Joe Hill, Eyvind Johnson, Stig Dagerman, Elise Ottesen-Jensen, Moa Martinson och sist, men inte minst Tage Danielsson

 96. underbart! Jag betalar ALLTID med kontanter, där det fortfarande går… ja tillsamarbete länder emellan men INTE union där andra styr oss, folk som inte vi har valt!! mvh Maggan

 97. Håller med. Min nioårige son var på bio igår med en kompis. Han hade med sej en hundring ur sin egna plånbok. Han beställde en mellanpopcorn och en äppelmer. Där tog det stopp. Han fick inte betala med sin egenhändigt ihoptjänade sedel. Som ”tur var” så var kompisens mamma med så hon betalade åt honom med sitt kort.
  Där försvann ju lite grejen av att få ara lite stor och klara av något själv. Detta med att det ska behövas kort för att handla är totalt åt helskotta!!

 98. Ja, Henry, så har vår värld och vår vardag blivit i den värld som inte längre tillhör svenskar, enligt Moderaternas tidigare partiledare Fredrik Reinfeldt.

  Att svenska folket dessutom är oförmöget att säga ifrån ”på riktigt”, oavsett vad det gäller, är tragiskt typiskt i sig. Det enda man förmår åstadkomma är att skriva, dela och kommentera på sociala medier. Man ondgör sig inför likasinnade, som har samma uppfattning, och man gör det gång på gång och hoppas (tror) på att det skall resultera i förändringar i samhället när detta i stället ”utvecklas” åt andra hållet.
  Sådana är vi svenskar som bor i galenskapernas land, i lagomlandet, det land som går i bräschen för det nya Europa, utan att tveka.

  Knytnävarna vitnar i fickor och kjolveck.
  Till ingen nytta, oavsett vad det gäller.
  Vare sig det handlar om att få tillgång till ett kort eller till en rimlig äldrevård för våra gamla, eller att kunna vistas utomhus i trygg förvissning om att Sverige ”aldrig varit tryggare”…

  Vi svenskar är svenskar och vi står gärna i kö utan att trampa någon på tårna. Vi gör som vi blir tillsagda utan att visa vad vi eventuellt tycker om det. Politiker och myndigheter vet ju bäst och tar hand om oss utan att vi ens behöver tänka.

  Verbala formuleringar på sociala medier belyser lagom-tänkandet i den demokrati där demokratin blir garanten för att demokratin avvecklas. Protester och eftertanke formas vid tangentborden och försvinner ut i tomheten, i bästa fall bifallna av en del upp-tummar och bekräftande kommentarer.

  Fredrik Reinfeldt benämner det svenska folket som sovande och sömnen är djup.
  Möjligen vaknar vi när sängen välter?
  Eller kanske inte…

 99. Fy fan vad bra skrivet, men tyvärr så är vi svenskar världsmästare på att sitta i våra stugor / arbetsplatser, och knyta näven i fickan och säga Fy fan, men sen går vi ut och gör som vi har blivit tillsagda, för det har ju våra politiker sagt, som vi dessutom har röstat fram.

 100. Så otroligt bra skrivet jag tror att det är så de flesta av oss känner vanmakt flera gånger varje dag
  Vi är ett lamt folk och alldeles för bekväma av oss allt ska serveras
  Vi har blivit styrda in i detta under väldigt lång tid
  Dax att sätta ner foten

 101. Så otroligt bra skrivet. Håller med dig fullständigt. Har funderat i samma banor själv, att vi svenskar är så duktiga på att ”gnälla” på nätet och vara förbannade över hur Sverige har blivit. Men inte vågar vi visa något utanför skärmens trygghet.

 102. Helt rätt Henry ! Vi skulle behöva bli mer ”Franska” för detta samhället ”kör över sina medborgare” och om man inte håller med så är man racist, facist eller nåt ännu värre som slutar på samma.

 103. Jag håller med dig o delar din förvåning över medborgarnas passivitet o anpassning till digital samhället. En trend som började från 2000talet. Att göra ett samhälle som människor behöver inte prata med varandra.
  Ex är många. I självbestämmande o medborgarnas ägande rätt s namn blev vi sålda
  Till banker o stora finanser. Första de gjorde på
  Marknaden var att sätta död på småföretagarna. Titta dig runt o se nästan alla butiker tillhör stora kedjor. Småföretagarnas roll har blivit att jobba som under leverantör o sköta smutsiga jobbet. Dvs driva modern slaveri ,att utnyttja billiga arbetskraften.
  Allt beror på medborgarnas godtrogna passiviteten o proffs politiker.
  För i tiden hade vi folk artister o kultur arbetare som hade sin scen i samhälle för att förmedla
  Människors problem o lidande. I stället glänser en stor saknad av de.” Vi kan förändra ,om vi vill ”

 104. Bra skrivet – så rätt! Staten vill kontrollera den vanlige betalande skattebetalaren men vågar inte skära i de stora busarnas frihet. Det här med det kontantlösa samhället är bara ett svar på statens ovilja att stoppa gangsters som lever i skuggsamhället med svarta slantar. Istället ska vi vanliga inte kunna betala med en hundring!

 105. Det precis så vi fungerar vi ryter o gnäller hemma vid köksbordet. Fransmännen har varit förebilder för mig i många år så det är kanske dax att vi vuxna,”nu75 år” tar våra bord och sätter oss där vi syns och hörs ,vår egen Greta modell.

 106. Håller med fullständigt! Se varje dag äldre människor som kan inte använda data dom är vana att betala med riktiga pengar! Vem ska tänka på dom???? Det är människor som jobbade hela sitt liv för att bygga det här landet! Och dom är många! Människor ska välja själva hur dom vill betala med egna väl förtjänade pengar: kontanter eller kort! Så ska det funka i normalt samhälle!

 107. Herregud va bra skrivet, jobbar själv med kontanthantering. Så de som hänt de senaste åren, är för mig skrämmande. Men de som är mest skrämmande är de du skriver. SYSTEMET styr, vi är överkörda totalt, ingen demokrati och framförallt ingen som helst integritet.

 108. Bra tänkt och skrivet !
  Hur gör vi uppror som tas på allvar ?
  Vad är svenska folket beredda på att göra för obekväma insatser för att få behålla rätten att ha ett kontantsystem som Sverige har inskrivit i lagen ?
  Och alla gamla som inte har möjlighet att hålla jämna steg med utvecklingen
  Många frågor men Stort Tack för du höjde din röst ! MVH Kathy

 109. Kan bara håĺla med. Vi blir ju livegna under alla system och regler som vi ska hålla och följa. När ska vi ta eget ansvar för VÅRA EGNA LIV? Som det är nu har vi svenskar gett myndigheterna ansvaret, men att skylla på dom när det går åt hel… gör ingen skillnad för då är dom är då helt utan ansvar. Svensken behöver växa upp och ta ansvar för sig själv och för helheten, så det fungerar för alla. ❤

 110. Åh vad jag skulle önska att jag hade den energin för att lämna dig ett låångt svar! Jag tycker inte heller att samhället är anpassat efter oss människor utan att människorna är/ska anpassas efter samhället! Men efter att h läst din insändare så skiljer sig inte det så mycket från andra människor här i samhället, speciellt från de som det varit lite tyst om det senaste? Du gnäller precis som alla andra inget ovanligt i detta, banken, regler, struktur. Min fråga efter att ha läst och sammanfattat är, varför är det så svårt att följa det som är överenskommet? Är det ålder, inaktivitet eller bara en eager att tycka något?? I Nittiotalsiternas nedärvda gener finns det en otrolig önskan om att förändra världen till sitt eget syfte, de vill ha det som de är uppväxta med. De vill förändra allt som är till gagn för de själva, de drivs av att ha någon person i sin närhet som gör allt för dem, för det är de vana vid. Konsekvensen av sitt handlande är lika med 0. En parralitet till män och kvinnor i 50-60 års ålder är att de beteenden syns där allt som oftast.

  Mvh
  Västkusten

 111. Den bästa betraktelsen jag läst på länge. Men problemen kvarstår tyvärr, finns inget parti mej veterligt som vill/vågar bromsa den sk utvecklingen. Jag har försökt hämta en tågtidtabell till min 82 årige far men får svaret, det finns i appen !. Kan någon på SJ övertyga min far att köpa en Smart telefon & ägna otaliga timmar att lära honom använda den ?
  Vive la France

 112. Min telefon fick ”spunk” (Ifrågasättande Pippi) det medförde att Bank-ID försvann. I och med att jag inte hade nedladdat (glömt) Bank-ID till datorn samt glömt bort min 4-siffriga kod för inloggning med dosa…sitter jag nu i skiten. Via uppringning till bank som inte har fysiska kontor, kommer jag inte vidare i talsvar utan kastas tillbaka till ruta 1. Jag har ju ingen kod. Moment 22. Riktigt bra skrivet inlägg!

 113. När de styrande politikerna inte kan komma tillrätta med samhällsproblemen så ökar man kontrollen av de skötsamma. De som finansierar skiten.

  På så sätt kan Löfven och Lövin skapa sig själva en falsk, verklighetsfrånvänd uppfattning om att de minsann tar folks oro på allvar.

  I sak jävlas de bara med vanligt folk.

  Och låter kriminella härja fritt.

  Bra skrivet!

 114. Underbart, att du satte orden på denna lobotomerade verklighet. TaAaAaCk!
  Sååå jävla bäst är du! 🤜🤛

 115. Så bra beskrivet för hur det är i Sverige idag, det känns som att Vi krånglar till det lite väl mycket. Ingen smidighet alls
  Tack för dina klokord 🥰
  Ewa

 116. Wow. Har tänkt detta så länge men inte kunnat sätta det i ord såhär bra. Håller med till 110 %. Förut hade man alltid kontanter på sig ifall att de inte tog kort. Nu är det helt tvärtom. Som på bussen t.ex. Är mobilen död så kommer du inte hem!
  Cash is king och så kommer jag alltid tycka. Snacka om höjden av maktlöshet att ha sedlar i handen som vägras tas emot. Nä, jag ska flytta från Sverige en vacker dag. Ska först kolla upp om de tar kontanter!

 117. Tack för att du sätter ord på hela denna problematik som numera finns i alla banker (hjälper inte att byta bank).
  Man känner då ofta en förlamande känsla, vanmakt och rasande ilska.

 118. Så klokt. Vi är för flata, för bekväma. Orkar inte ens rösta utan låter fascismen ta för sig. Skrämmande.
  E. Dugstad

 119. Så jäkla bra skrivet. Ibland tror att man hamnat på en annan planet, med alla idiotbestämmelser. Känner inte igen Sverige längre.

 120. Håller med till 100%. Bra skrivet. De flesta håller med hoppas jag men få vill aktivt bry sig. Så, det är bra att du tar upp detta och formulerar dina tankar, tankar som jag är säker på minst 95% av svenska folket delar.

 121. Skrämmande ”utveckling”!
  Unga människor som kan tekniken får inte använda den och många äldre vill kunna betala med kontanter och är oroliga över att behöva lära sig betala via telefonen.
  Tekniken tar enligt mig över för snabbt och är svår att hänga med på.

 122. En obehagligt sann och effektivt påpekande karakterisering , jämförelse, och förutsaga om den typiska svensken och ”hens” fascist-regerade framtid (som har redan nära nog infunnit sej)!

 123. Tyvärr är detta landet på väg utför, utan att för den del måla fan på väggen,vi säljer ut landet till högstbjudande ,vi löser inte många problem i samhället längre utan vi bara tystar ner allt! Känns väldigt konstigt att detta som en gång verkade vara ett av världens bästa länder vi kunde komma till där allt bara fungerade om man gjorde rätt för sig bara rasar!❤️😢

 124. Hej ! Tyvärr har vi blivit och låtit oss bli några siffror ett system , som ligger helt utanför våran personliga kontroll . jag har en gammal Doro mobil , har inget swish , har inget E- leg , och det medför man hamnar totalt utanför ! Men jag vägrar acceptera att andra ska bestämma över och hur jag ska använda mina slantar ! Jag tycker regering är tandlösa , Men när bankerna fick svårigheter under finans krisen , då var regeringen de snabb att ta från våra pensionsfonder för att stötta upp bankerna , men nu bryr de sej inte om den lilla människan , nu får bankerna och andra aktörer på den ekonomiska marknaden mangla över oss , utan hänsyn till individen ! Ja är inte religiös , men i bibeln står det om ett globalt system där vi ska bli märkta med osynliga siffror på handen , och den som inte tar på sej detta får varken köpa eller sälja !Uppenbarelse boken kapitel 13 vers 16-17

 125. Såååå bra skrivet! Helt på din sida. Dags att packa ryggsäck och mat termos, sätta oss ALLA framför riksdagshuset och protestera tills vi får ett SVAR.

 126. Datorns lag istället för naturenslag, konstigt att vi människor förstör vår natur och hela del värld som vi lånat.. Vi är ödmjuka och underkastade för man kan ju inte prata om detta, då blir man ju krimminell. Det är så sant att vi Svenskar är flata och inget vågar så synd att de få som vågar sticka ut hakan målas ut som ”dåliga människor”. Vi skulle behöva låna lite djävlar anamma från andra som fortfarande vågar säga ifrån..

 127. Ett sätt som jag brukar nyttja, gå endast till de butiker som tar emot den typ av betalning som jag har, stöd kontantsamhället.

 128. Sant! Det sker genom avtal! Olika modeller i bemanning.
  De som antagits bli ”fostrade för offentlig verksamhet” är dyra.
  Inträdesbiljett? Vem ”ser” vilka som kan stöpas att bli som tyska soldater, med arbetsuppgift hämta människor från sitt hem? Resan till Auswich, eller annat öde? Digitalisering är metoden och kursen har styrt oss mot okända vatten.

 129. Mycket bra sagt, jag håller med dig. Själv tycker jag att det är skrämmande och alltid undrat varför säger man inte ifrån, i Sverige. ? Det sägs att vi har demokrati här.
  Jag själv kom till Sverige för 32 år sedan och är inte rädd för att säga ifrån.
  I mitt hemlandet fick jag inte säga ifrån för rädsla till olika straff eller represarier.
  Tack
  Jag kände igen min tankesättett när jag läste din text.

 130. Bra skrivet det är ju hopplöst att inse hur det kommer och är att bli. När man som jag fått uppleva 60 70 80 talet då det var enklare med allt blir jag ledsen när jag tänker på mina barnbarn vad lämnar jag till dom jag vill skrika det var bättre förr??

 131. 👊🏻Word på den! Bra där Henry!!
  Jag önskar också att Sveriges folk vore mindre ängsliga, rädda och till viss del förtryckta!!
  Jag ska inget säga, för jag är allt det där själv, men vill gärna vara modigare!

 132. Så jävla bra skrivit! Varför har vi inte sådana som dig Henry i riksdagen? Jag är den första att rösta på dig!

 133. Vad obehagligt, det onormala har smugit sig på och blivit en normalitet….
  Hjälper det ens att ta ut sina pengar, om den funktionen fortfarande finns, för med ens blir dom värdelösa i våra händer!
  Tack för en rysligt tankeväckande ögonöppnare, vi måste göra något åt detta!

 134. Högsta förvaltningsrätten: Vägrar någon ta kontanter, så är varan eller tjänsten gratis
  Av Anders Leander – 2017-01-23 08:45

  Så är det då avgjort av högsta förvaltningsrätten! Det är brottsligt att vägra ta emot riksbankens sedlar och mynt som betalning för en vara eller tjänst.

  Detta gäller såväl biljetter på lokaltrafiken som P-automater och annat. Vägrar någon ta kontanter, så är varan eller tjänsten gratis!! Hänvisa bara till dom i högsta förvaltningsrätten mål nr 2793-14.

  Enligt 9 kap. 14 § regeringsformen är det endast Riksbanken som har rätt att ge ut sedlar och mynt.

  Enligt 5 kap. 1 § andra stycket riksbankslagen är sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken lagliga betalningsmedel. I förarbetena anges att detta innebär att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning (prop. 1986/87:143 s. 64).

 135. Vi kanske samtidigt ska vara tacksamma för all koll för vi lever i nya tider nu och utvecklingen går ju som bekant framåt. Du kan ju alltid flytta till Frankrike om du tror att det är bättre där.

 136. Så jäkla rätt. Du hade ett förslag om att vi borde ha checklistor på våra politikers alla löften-det gillade jag. Men tyvärr, de skulle raskt gömma sig bakom-Politik är att kompromissa😡😡😡

 137. Fantastiskt!!! Det bästa jag läst på länge. Är själv ”fattigpensionär” och skulle gärna se att vi och övriga blivande pensionärer gick ut o protesterade som fransmännen gjort i protest om ändrad pensionsålder! Tack för ett inlägg i debatten som jag hoppas många läser och tar ställning mot det kontantlösa samhället!

 138. Tack för dina fantastiska tankar.
  Har bott i Spanien i 30 år och har undrat över samma saker som du skriver om.
  Svensken i Sverige är som ett får på väg till slakt.
  I somras när jag var hemma i Malmö, blev jag tokig över att jag inte kunde betala med de kontanter jag hade.
  Mina vänner såg lätt besvärade ut och förklarade varför det beslutet hade tagits.
  För att kunna ha kontroll på drogpengar !
  Jag frågade dem om de verkligen trodde på det?
  Det är regeringens sätt att kontrollera oss! I EU kommer det aldrig att ske.

  Den nya Bränsleskatten i Sverige, i Frankrike när Macron försökte införa en höjd skatt , tog les Gilets jaunes över och han fick backa? Kriminaliteten i Sverige idag , svensken knyter näven i lomman.

  Vad kommer att tippa vågen? När kommer lammet att bli ett lejon?

 139. Håller fullständigt med hendrik här för vi blir styrda och kontrollerade ju mer digitalt det blir. Är väl bara frågan när vi får eller måste betala toaletterna med swich eller kort, då har vi inget privat liv längre för vi blir ju kontrollerade även dår då oxå.
  Nä skeota tanken på bli kontantfritt land för det funkar inte, handeln blir totalförlamad om nätet krachar då allting i butiken mer eller mindre är beroende av nätet.
  Har själv erfarenhet av det flera gånger då jag jobbar i en butik.

 140. Det här ska vi inte bara göra för våra barn !
  Det här måste också gynna våra äldre, som inte är ”online” eller har hela sitt liv i en telefon .

 141. Jaaaa precis så är det, men vill vi inte ha det så? Tryggt, allt i ordning behöver bara signera din deklaration på nätet tjoff done!
  Mycket bra skrivet- kontroll och åter kontroll, vi säger ja och gör som dom säger vilka då,? tex våra banker och försäkringskassan – den turen den du var inte att leka med. Jag är övre tonåren 57 år, sällan sjuk men nu två operationer i en rask följd – läkare på sjukhuset hade gjort sitt sedan var det min tur öhhhhhh öhhhhhh först ska jag sjukanmäla mig , sedan ansöka om sjukpenning, eller?? Glöm inte att friskskriva dig men jag har ännu ej fått ngn sjukpenning utbetald trots friskskrivning meeen du måste ju ansöka om att få din sjukpenning utbetald – så otroligt otroligt förvirrande och irrelevanta enkäter att fylla i, jo jaaaa såklart kan jag ringa – till försäkringskassan 98 minuters väntetid- vart är vi på väg?????

 142. Jättebra inlägg! Vi har dribblat bort det sunda förnuftet medan vi lydigt följde lagar och regler. Men frågan är hur vi kan vända det här, utan att kasta sten?

 143. Du sluggar åt alla håll i din frustration. I Frankrike finns inte den förhandlingstradition mellan parterna som finns i Sverige, de når inte fram den vägen. Frankrike är ett mer hierarkiskt land, det har historiska rötter. På grund av att Sverige inte varit i krig på länge har kapitalismen blomstrat här – ett supereffektivt arbetsliv, i nära samarbete med politikens beslutsfattare, riksdagsledamöterna som vi väljer. Det du säger om att kassasystem kraschar, har jag också tänkt på – hur lösa det? Där är samhället sårbart, vilket arbete pågår som skydd mot det? Människans styrka är kommunikationsmöjlighet och samarbetsförmåga, något du torde känna till från cirkusvärlden. Skulle anarki fungera där, t ex? Hoppas det ordnade sig med din sons kort och att din frustration släpper. Harä!

 144. Vansinnigt system med kontatlöst samhälle. Vem tar våra pengar när allt kraschar?
  Ska vi börja byteshandel igen?
  Många säger stolt (korkat) jag har ingen aning om hur pengarna ser ut. Vad ska jag med kontanter till.
  Gissa om vi är sårbara.
  Vem har bestämt att inte ens kontanternas högborg banken har pengar. Jag säger bara Merde som fransmännen skulle sagt.

 145. Håller med i mycket av det du skriver, Henry! Demokratin är redan på väg att spåra ur, vi matas med ”fakta” i Svt, som den som kritiskt granskar inser är ”färgad” fakta, och i sociala medier får vi inte längre skriva vad vi vill, vi får inte tycka vad vi vill, vi ska skämmas för hur vi lever, om Mp får bestämma, plastpåsskatt, flygskatt, bensinskatt etc. etc.

 146. Bra skrivet, tycker mycket som du.
  Vårt land går under snart för att vi låter en viss marioritet behandla sverige oss vi som gör att sverige lever.
  Vi vanliga människor borde gå ut och kadta lire sten, demonstrera så vi vanliga blir hörda.
  Inte bara bankkortet som du skrev om , jag jobbar med människor och har ansvar för deras måeende, men ska inte kunna tjän pengar när jag sover borta.. men vilken partiledare får ingen lön för sitt jobb när de sover borta..
  Trött på att bli utnyttjad . Och att andra styr det vi inte bestämt.

 147. Väldigt bra skrivet Henry!
  Hur kunde det bli så här av folkhemmet?
  Vi behöver lite jävlaranamma i det här landet innan vi är alldeles förlorade!

 148. Jag envisas med att fråga om jag får betala kontant i alla möjliga situationer. (Alltid retar det nån.)
  Jag trappar upp min kamp från och med nu.

 149. Du sätter ord på min frustration! Tänk också på att när de fyller 13 så kan man inte sköta vårdärenden via nätet längre åt den omyndiga. Då behöver barnet ha aktiverat bank-id. Nej, vi har inte gjort det än, skoltid , jobbtid och bank-tid har än så länge inte varit synkat.
  Har inte barnet bank-id så att de kan de inte ge dig tillstånd att boka läkare via internet längre.
  Och kallelsen kommer digitalt,(som de gjort innan) kan vi inte få sms, för att få det måste barnet ha bank-id för att uppdatera sina kontaktuppgifter (dom nollställdes på 13-årsdagen)
  Jaja, tur är att man kan ringa och boka tid åt sitt barn utan att behöva legitimera sig… än så länge.

 150. Så bra skrivet, med en klockren analys av dagens svenska konsensus! Vi bör kanske anamma lite mer av ”fransmännen”…. och inte vara så förbaskat följsamma och passivt naiva. Vi kan ju börja hävda våra lite mer önskade analoga liv och ändå borsta tänderna.
  TACK Henry, för att du satt ord på det jag så många gånger tänker och muttrar över hemma på ”kammarn”!

 151. Du kan själv skaffa flera bankkort utöver ditt eget. Detta gör du på din banks hemsida.
  Sedan gör du vad du vill med det kortet tex låter din son ha det.
  Men du är ansvarig och kan spärra det när du vill via hemsidan.

 152. Men så underbart, det är sååå många som tänker så, men kanske inte hela vägen…
  De hinner ge upp halvvägs och rättar sig i leden.. muttrar buttert i sin ensamhet.. glömmer till nästa gång tålamodet tryter och man blir påmind om alltings jävlighet.
  Självklart stannar det där, för vi tiger, vi svenskar..
  Mycket bra artikel!

 153. Så rätt så bra skrivet nä vakna du svensk som sover innan dom tar allt för dig Vi får skylla oss själva så otroligt lättledda och korkade vi är säger någon Greta får vi oro och vår klagan fastnar på Facebook där kan vi vi avreagera oss men det stannar där måste var ett drömland för politiker att styra en skåck får som föjer allt som dom säger betalar mina surt iinkänade pengar till systemet dom ger bort mina pengar till dom som kommer vi såg inte det komma Säger Löven jag säger Idiot .

 154. Vi har det för bra och är bekväma, är nog den enkla sanningen. Vi har ju inte behövt kämpa som våra nordiska grannar eller Européerna, under väldigt lång tid och det sätter väl sina spår. Folkhemstanken har också präglat befolkningen, med en väldigt stor tillit till våra politiska företrädare.

 155. Så bra skrivit, för det är presis så det är👍Tack Henry att du satt på pränt vad många av oss känner🌹🌹🌹

 156. Bra Henry Bronett. Det gäller att ryta till . Jag håller fullständigt med dig.Men vad kan vi göra?
  Alla barn måste numera ha en vuxen med för att köpa en kola .
  Vansinne

 157. Tack! Så väl formulerat. Ja, vi behöver bli lite mera ’anarkistiska’ i Sverige. Detta ’kontantlösa’ samhälle är ett hot och att banker får fortsätta att kategoriseras som banker trots att dom inte tar emot det officiellt instiftade Svenska betalningsmedlet är en skam och skandal. Vi blir mer och mer registrerade och därmed öppnar möjligheten att bli kontrollerade och systematiskt influerade. Vi ser de varnande exempel, allt ifrån Östtyskland, China, Sovjet mm.

 158. Helt underbart skrivet. Jag försöker streta emot, säger jag har inte Svisch, tar ut pengar från Automaten ngr gånger per mån. Så att de ser att de används. Är så trött på att människor följer, som Får, de direktiv från Dom som styr VÅRT Land.

 159. Så otroligt bra skrivet!
  Det har ju gått ut att kontanter är lagliga betalmedel och dom som vägrar RA emot kontanter gör sug skyldiga till lagbrott n
  Så man skulle kunna anmäla —-till riksbanken av alla ställen. Sen när utreder dom brott?
  Och så finns det garanterat kryphål i detta.
  Vi lever inte i en demokrati. Vi lever i en demokratur. En diktatur bakom demokratins förkläde.

  Hur som helst. Mycket bra skrivet. 🙂

 160. Håller med.
  Jag har alltid älskat fransmännen när de sprider ut ruttna tomater, gödsel , ruttna ägg etc för att protestera.
  I en krissituation utan el är vi totalt handikappade. Det gäller även politiker, bankmän och näringsidkare/butiker.
  Sverige-gör om, gör rätt

 161. Fantastiskt bra skrivet👍Har tänkt samma tankar men tappar humöret totalt så jag kan inte formulera i skrift vad jag tycker…..skulle bara uppfattas som en massa oförskämdheter🙄
  Heder åt dig Henry…vart nästan så jag grät när jag läste din skrift👍

 162. Så jädrans bra formulerat! Tänker ofta likadant och kommer dragandes med mina kontanter och vägrar beställa mat eller annat om jag inte får betala kontant.
  Inte alltid, men ofta nog för att anses vara besvärlig
  Och när systemet är nere, så är allt nere, ingenting fungerar 🙁
  Frankrike låter alltmer som en bra ställe att bli pensionär på, eller kanske England. Dom är rätt kontanta där också, men jösses vad med kameror dom har…

 163. Så bra skrivet! Tycker svenska folket blivit ett ängsligt folk. Det är ett fåtal som vågar sticka ut. Rädda att säga fel, tänk om jag sårar någon etc. Tänk om alla åsikter som surrars runt vid köksbordet kom ut på gatan.
  Vi måste våga mer.
  Sign., ”vågarna”

 164. Tack för dina ord Henry!
  Håller med dig till 100%. Svenskar är ett mjäkigt folk utan civilkurage. Har själv vart i Frankrike många gånger
  Hälsningar Tomas Skogstjärn

 165. Banker tar betalt för tjänster som vi utför åt dom
  På Ica
  om du inte har kontanter ta ut i automaten
  För att sedan betala i kassan med dessa kontanter
  Vi tog fram nya kontanter för några år sedan
  Då skall vi väl använda dessa eller?

 166. Här sitter jag och nästan kippar efter andan. Att någon så tydligt uttrycker det som mal inom mig. Ofriheten som hämmar oss svenskar, fjättrade som vi blivit av vänlighet och naivitet. Rädslan att inte göra rätt.
  Jag Birgit Karlsten, född 1939 tackar dig Henry Bronett.

 167. Dina funderingar är fullständigt befogade. Ofta tänker jag på, att de elever i en skola som ställer till en massa bråk och skadegörelse, nog är framtidens ”trampa inte på vår integritet. Vi protesterar mot att fösas ihop som boskap.” Ev kan väl en barnriksdag ge framtidens innevånare ett bättre liv och större vyer än det trånga utrymme som de får i dag.

 168. Alltså det bästa jag läst på länge!!!
  Du har så rätt i dina tankar och ord. Känner mig som en idiot som vackert rätar in sig i kön,..betänker ofta och uttrycker mitt missnöje…..men sen då🤔
  Tack för ett otroligt bra inlägg
  Med värme
  Maria Persson

 169. Dags att revolutionera mot det idiotiska system vi i Sverige bara anammat. Klart man ska kunna använd a kontanter. Tror att det är skadligt med det kontrollbehov som myndigheterna utövar. Protestera…..

 170. Tack för alla Kloka tankar du förmedlar till oss.
  Ett hemskt och märkligt samhälle som skapats , utan att vi höjer rösten och protesterar.
  Om vi gör det är det inte tillräckligt högt !!

 171. Ja vilket skitland du lever i!
  Henry, varför inte packa ihop era ägodelar och flytta till Frankrike det är ju faktiskt en av fördelarna med EU att vi kan flytta emellan medlemsstaterna
  Själv är jag vän av ordning, tycker inte om stenkastning tror på demokratiska lösningar väljer därför att svälja eventuella problem det medför.
  Håller med dig på en punkt, jag vill också ha kvar sedlar och mynt.

 172. Väldigt bra skrivet! Det har gått för långt och vi är för drillade att protestera. Det har blivit diktatur i det här landet och om jag hade kunnat hade jag flyttat härifrån. Hoppas att barnen kan påverka mera i framtiden. Vi har ju ingen tradition av att göra uppror. Jag försöker påverka mina unga kollegor om att ta ut kontanter åtminstone, så vi inte förlorar sedlar och mynt. Vad ska man ge sina barnbarn när de är duktiga. En swisch?

 173. Tack Bronett.
  Bra att ”kända” ansikten talar klarspråk.
  Ett kontantfritt samhälle handlar enbart om makt o kontroll, vi går allt närmare en diktaturstat! Skrämmande!

 174. Finns nog fler som tänker som du. Dock inte så många som skriver om det tyvärr . Alla svensk kanske skulle börja med att sluta handla varje fredag och samtidigt sluta betala skatt den samma dagen . Bara 1 gång i månaden för att visa vad som händer om personerna bakom intäkterna inte kommer och handlar eller betalar det som man ska göra. Sverige är nog ganska kört i botten men trots det är det landet som gett mig allt och landet jag älskar och landet jag bor i. Nu vart det visst en smutta rasistiskt med så ber om ursäkt för det . Ha en god dag

 175. Hög igenkänningsfaktor. Har inte orkat gå igenom bankprocessen med min dotter. Hon får låna ett kreditkort med nån tusenlapp på. Banken är ett skämt. Man får vänta två timmar för att bli bemött av en sömnig snubbe som undrar varför man inte gör allt på nätet. Varje ärende sniglar sig fram när bankappen ska presenteras för förvirrade pensionärer. Men pudelns kärna är att det räcker med ett längre strömavbrott för att slå ut både Swish och kort. Hej då! Är det något man ska tänka på när kriget kommer är det att ha goda grannar att kunna idka byteshandel med.

 176. Helt fantastiskt skrivet!!! Har hela tiden hävdat att regeringen med sällskap vill skapa ett kontrollsamhälle. Och det skapas genom rädsla, rädsla för att göra minsta fel. Tyvärr är det inte många som tror mig.

 177. Tänk så vi drivit systemet till vansinne. Alla behöver lära sig att civil olydnad har en konstruktiv sida, den är tätt sammanlänkad med medmänsklighet

 178. Hej. Jag håller med dig om det allra mesta. Är bara lite tveksam till att klumpa ihop alla som fransmän. Det finns nog lydiga idioter.

 179. Systemet har blivit sanslöst, mig har kommunen ”låst in” i ett ”heltidsjobb” pga att jag saknar akassa. Man vill inte anställa mig utan låter mig slita på heltid för rätten till försörjningsstöd, något som tydligen ska pågå tills jag går i pension, så i realiteten saknar jag inkomst. Det ska sägas att jag är en mycket välutbildad tekniker (vilket utnyttjas) men snart 59 år gammal så kan man tydligen göra som man vill med någons liv och karriär om man är småsint nog..

 180. Bäst att lite bo i Frankrike. Vissa saker e ännu förfärligare här. Demonstrstionerna verkar vara trötta barn som tjuras. Nätet e behärskande, men ingen kan det. Pengar o slantar används dock gärna, men utländska kort ej bra på vissa ställen. Fransk mobilnr nödvändig. Man svarar inte i andra ändan, om ett + samt annan landskod…… vi e nog hjärntvättade överallt. O ve om ingen ström. Då kommer stora stygga vargen

 181. Har precis läst en intervju med en judisk överlevare från NaziTyskland. Berättelsen om hur han höll sig underjord i 25 månader. Hans enda ord till barn i Tyska skolor var ”Tänk själv”.
  Vad händer när systemet får oss att inte tänka, eller stå upp för vad som är rätt? Tanken att vi Svenskar är så lätta att fösa runt som boskap och få oss att acceptera precis vad vi blir tillsagda. Kanske dags för lite fransk revolt anda även i Sverige??

 182. Heder till skrivningen.
  Det borde vara ytterst intressant att testa systemet om vi är många som kommer till bion med bara pengar.

 183. Tack Henry för dina synpunkter! Jag är en sån där krake som bara lyder och gör som dom säger, maktmänniskorna/robotarna. Det var uppfriskande att läsa vad du tycker, och vete sjutton om jag inte borde flytta till Frankrike och gå ut och tycka nånting högt och ljudligt.
  Hoppas du lyckades få en kopp kaffe.

 184. Det behövs opposition, Det är bra det du skriver. Jag tog upp det här i NT- Norrköping, då eländet började, fick inget gehör. 10 år senare började Björn tidigare landshövding gaffla om det med hög röst. Han tycktes få gehör, men inget resultat, men nya sedlar fick vi. Vad ska vi ha dem till?

 185. Very well written from a Swede who has livet since the age of 19 in Austria(Wien) Paris and now London since 28 years… every time I return to Sweden its laws which are ruling, everybody ( that I know ) complains over the once brilliant country but NOBODY does anything … where is the viking spine we once had… Why wont the swedes let the goverment know How they feel by taking to the streets like any other European country and air their voices ??? What’s happened to us .. people are moving out and maybe the “rich” and the brave will move out again and set up their companies in the countries they once traded in but returned to Sweden … for the love of our country was one big and we were proud to be Swedish… I even had the Swedish flag painted on my suitcases when traveling… it hurts me to see once a great country quietly slip under our feet …. and NOBODY does ANYTHING… to stop it fallen……

 186. Jäklar vad bra skrivet. Du har helt rätt,och ändå finns det mycket mycket mer som folk bara acepterar. Hoppas det går bra för din son när han fått eget kort.😊

 187. Strålande Henry…de här landet går snart inte längre o leva i – säger jag efter tre månader i västafrica!!
  Finn

 188. Du har alldeles rätt i det du skriver, vi är alldeles för lydiga jag önskar att nån satte igång röda mössorna eller gula skorna eller va fan som helst men jag antar att den personen får stå där ensam. Allt har blivit så sorgligt snällt fy för den lede vad vi blivit lurade.

 189. Vad underbart klarsynt du är! Jättebra skrivet!Skönt att fler och fler människor börjar se igenom systemet👍

 190. Jag håller med dig till hundra procent vi är ett bugande och bockande folk tyvärr.Åsikterna sparas till köksbordet,vi är för fega för något annat.

 191. Hej!
  Bra att du belyser situationen, du glömde ju dock nämna glädjen med att få betala årsavgift för att använda kort.
  Samt att den som tar emot kort naturligtvis får betala avgift för varje transaktion. Genom att hjälpa Banken att ta bort deras kostsamma kontanthantering, så betalar vi lite mer på karusellen.
  Heja Sverige! Friskt Humör!
  Nu vi ner i diket kör!!!!!

 192. Det var det bästa jag har läst, så rätt du har, jag är verkligen ledsen för hur det går för Sverige nu.Jag är nu 75år och tänker mycket på hur det ska gå för mina barn o barnbarn🤔😢😢

 193. Vi lever/ lever snart i diktatur . Blir så arg på mig och andra svenskar för att vi låter Vi har en demokratisk regering , som det är nu skiter de fullständigt i folket . Bara de ”får sko sig på oss” . Vi knyter handen i byxfickan men …….,. mycket mer blir det inte . Bara tex Bensinupproret …. har så lust att göra som fransmännen mvh Maj-Lis Hernefeldt

 194. En härlig utgjutelse över den totala dumhetens tyrrani! Dock, hade det bara varit dumheten som låg bakom så hade saken kunnat lösas. Det är inte dumheten, det är det är bankmonopolet och korrupta politiker som har bestämt att vi skall bli helt maktlösa. Vilket vi är utan kontanter.

 195. Äntligen någon mer som säger det jag själv tänker och är förbannad över! Just precis, Fransmännen hade ALDRIG accepterat denna skit som får-skocks- Svenskar gör. Det finns inte någon tåga i vår löjliga befolkning,,,, jo i några få… alldeles för få!

 196. Utmärkt text! Sätter fingret på hur illa det blivit och hur blinda, döva och stumma vi är inför systemet som tar makten över våra liv och tankar.

 197. Bra skrivet, jag vill inte vara en lydig svensk! Tillhör generationen
  40-talister från Stockholm som gick ut på gatorna och blockerade
  när man skulle dra Essingeleden rakt igenom stan och var
  med i Kungsträdgården och protesterade när man skulle fälla almarna.
  Jag förstår inte varför svenskar blivit så mesiga nuförtiden

 198. En bra rubrik och ett antal goda frågor..
  Svaret kan ges i ett ord: Socialismen..
  Sverige är totalt genomsossifierat. Vi må ha haft ett par perioder med sk ”borgerliga” regeringar – som förde i stort sett sossepolitik. Skattesänkningarna då under borgerliga tiden? De var marginella, skriken om detta från vänsterkanten desto högre!
  Vi har aldrig fått styra oss själva, och naturligtvis, ta konsekvenserna av det.
  Sen 70 år tillbaka är det pappa Staten som ska tänka åt oss, vi ska jobba och hålla käft. Numera dock bara det sistnämnda.
  De inofficiella arbetsplikt vi haft har ju upphört iom massinflödet av lågutbildade och oanställningsbara..
  Plastkorten?
  Maktens redskap. Användningen av plastkort ger staten 100% möjlighet att övervaka alla penningtransaktioner ner på veckopengsnivå..
  Och, man kan också med ett penndrag stoppa ALLA penningstransaktioner, om man så önskar, t o m föra över alla kontanter till statens konto (Vilket ju hände på nån medelhavsö-stat. Staten bara tog 10, eller var det 20%, av kontoinnehållet.
  Refererar gärna till femte versen i Internationalen
  ”Båd stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner”

 199. Hej. Jag har börjat ta ut en summa varje månad som ska räcka till mat och bensin. Mataffärerna tar fortfarande kontanter och OK- macken också. Det är för övrigt väldigt svårt för barn att förstå digitala pengar. Även vuxna glömmer vad de har råd med.

 200. Otroligt bra skrivet,det är precis så här det är. Själv blivit nekad att betala kont,hamburger baren,småbutiker. Och i mat butiken har man olika kassor,kontant eller kort,spelar det nån roll när det är ca 2 m mellan kassorna. Rånrisk får man till svar,hyr in vakter skulle ge massor av jobb. Men ändå fel väg att gå samt banker som frågar var man fått kontanterna ifrån. Om man vill sätta in 5-10 tusen eller ta ut,det är mina pengar😡

 201. Högsta förvaltningsrättens dom 2793-14 säger att den som tar betalt med kort men inte med Sveriges riksbanks sedlar eller mynt skall leverera tjänsten eller varan gratis. Men allmänheten skall inte veta detta. Kolla och sprid

 202. Sååå bra Du har fångat ögonblicket, men samtidigt lyckats få oss läsare att se vår ”verklighet” med öppna ögon.
  Och den verkligheten vill jag då inte acceptera. Jag vill få ha kvar riktiga pengar och jag vill dessutom inte bli utfrågad. Jag är en alldeles skötsam svenska, visserligen 77 år fyllda, men full kapabel att tänka klart .
  Jo, jag tar mig rätten ( kanske för att jag vet) att det var bättre förr.
  Förr, när vi inte lät oss slaviskt styras av tekniken utan våga att ifrågasätta, när vi ej heller lät oss fösas i grupp, när en han fick vara en han och inte en hen, när vi t o m lärde oss i skolan Guds tio bud och därmed hade facit på vad som är rätt och fel. Jovisst var mycket så mycket bättre och roligare. För det var också då som vi litade på varandra och var stolta över vårt land, frihetens stamort på jorden. Då vi talade om ”vi” och inte alltid satte jaget i främsta rum. När vi fick betyg redan i första klass, utan att därför drabbas av skadliga men för livet.
  Hurra Bronett för din talande text!

 203. Mycket bra skrivet Henry Bronett. Det där om (fransmännens) protester är något jag själv har tyckt att vi borde anamma här vårt lilla land, men ingen vågar väl ställa sig i spetsen för något sådant. Man får väl glädja sig åt att Kontantupproret rönte framgång och att det nu är LAG på att banker är skyldiga att tillhandahålla kontanter.

 204. Det har verkligen gått för långt! I januarinumret av VI-tidningen berättar man om ”den lyssnande telefonen”. Misstanken: Har telefonen hört vad vi pratat om??? Känslan att det kommer upp reklam på just det som samtalet berört. Man gjorde ett experiment. ”Katter och skidåkning pratar vi aldrig om. Men nu ska vi se om telefonen har koll.” Nu pratar man tvärtom mycket om detta, med telefonen med släckt skärm liggande bredvid. Ja men visst! Nu kommer massor av reklam om kattmat och skidresor! IT- forskare bekräftar att det faktiskt ÄR möjligt. Bättre förr? Ja iaf vissa saker. FÅR JAG BE OM STÖRSTA MÖJLIGA TYSTNAD.

 205. Jävligt bra skrevet ( värmländska )
  Hoppas att fler med lite kända namn kan
  Säga vad många säger men dom syns inte i pressen för tidningarna är som bankerna dom publicerar bara sånt som inte förstör deras presstöd fr staten

 206. Det har blivit helt diktators mässigt. Storebror skall ha full koll hela tiden. Med jämna mellanrum kommer det upp frågeformulär på min sida på internetbanken då dom undrar vad är det för pengar som kommer in varje månad och hur mycket det är. Och om man sätter in kontanta pengar vad kommer dom ifrån i så fall. Och även andra frågor som dom inte i mina tycken inte har någonting med att göra. Fyller man inte i alla dessa frågor kommer du inte ens vidare in på ditt egna kontosidor.

 207. Så bra skrivet Henry och så skönt att läsa att det finns fler som erkänner sig vara en lydig idiot.
  Kanske är det dags att ordna en riktig uppkäftig cirkus med olydnad som riktmärke för våra beslutsfattare som verkar ha vissa problem med att förstå innebörden av ordet demokrati.

 208. Det bästa jag läst på länge, vi borde och jag tror att dom allra flesta av svenskar vill vara som fransosen men ingen vågar, danskar norrman fransoser you name it alla vågar men ”svensken” han ställer sig sist i kön och spelar laglydig, visst är det så alltid sådär ”lagom”

 209. Så rätt! Det är ett fruktansvärt system vi skapat, Vi, för att vi inte protesterar. Hoppas våra barn och barnbarn blir anarkister! Något slags uppror måste ske.

 210. Jävlar stavas aldrig med D ett jävla påfund och sammanblandning av ordet Djävul. I övrigt mycket bra skrivet och svaret är kontroll och maktutövning.

 211. Kan bara hålla med i allt du skriver i ditt inlägg. Har bra erfarenhet av detta, har slagits mot väderkvarnarna sedan jag kunde prata. Med vänlig hälsning, Eric Clemente.

 212. Fantastiskt skrivet – uppfostrade att inte tänka själva, generellt livrädda att ha avvikande åsikt – att uppmuntra till civilkurage – vi gillar tydligen att vara identiska med grannar och närstående – så laglydiga så man är illamående
  att visa vad vi tycker gör vi helst inom hemmets väggar så ingen annan kan höra – feghet kommer man ingenstans med – säga ifrån gör man i andra länder men inte vi inte – laglydiga idioter siom vi verkligen är

 213. Synnerligen tänkvärda reflexioner.
  Här ofta tänkt på liknande sätt. Vi går mot ett slags DDR – liknande tillstånd.
  Detta är en process, som har pågått sedan 1970-talet. En successiv fördumningsprocess, där vi ska hela tiden lita på Pk- media, som är regeringens förtrogna megafon.
  Detta gynnar de rättroende, men lägger en allt hårdare hämsko på dem som ifrågasätter systemet. Svenskarna har blivit alltmer konflikträdda och det är ingen bra kombination..

 214. På tal om övervakning. Vi måste vara försiktiga med att lämna ut personuppgifter som folk utan betänkande gör på t.ex. FB och även här där jag måste uppge både namn och mejladress. Jag förfalskar!

 215. Hej Henry!

  En enorm jävla eloge till detta inlägg 🙏🏻
  Herre Gud vi behöver fler som oss att vakna ur denna dvala där vi är lika kontrollerade som alla kokosnötterna i en kokosnötsodling!
  SÅ bra skrivet och uttryckt!

  VAKNA FOLKET 💪🏼💪🏼💪🏼

 216. Det är ju inte vi som har satt reglerna i dagen.
  Det är ganska djupt inte politiskt. Nej utan det är den med pengar som har makten.
  Se bara till att alla ska köra elbil.
  Men elen räcker inte till att alla ska göra detta.
  Hur ska man få in skatten som försvinner från dagens drivmedel.
  Jo kilometer skatt på elbilar.
  Karusellen är startad…..

 217. Mycket bra analys. Precis så här är det. Om 20-30% av Svenskarna tar ut sina besparingar från banken går banken omkull. Ett kontantuppror måste till för att få någon förändring. Kontanter är frihet!!
  Myndigheter och företag vet betydligt mycket mer om oss än vi vet själva, det är bara att följa de digitala spåren vi lämnar efter oss. Via korten och Swish kan de följa exakt vad du har för vanor.
  Vägra betala med något annat än kontanter!!

 218. Du har så jääää-la rätt!!!!!!!!!!!!!
  Jag bytte från en storbank till en liten lokal bank som bara har ett par kontor på en mindre ort på landet. Men den lilla banken HAR de där kontoren och det finns någon att tala med vid disken och de är inte kontantfria som alla de där stora bankerna. Den stora banken stängde dessutom sitt enda sista kontor i Kalmar som log närmast mig (bara 5 mil hemifrån) och nu ligger den närmsta 13 mil bort I Växjö i ett annat län istället och de föreslår att jag skall chatta med en dator på deras hemsida istället!
  I helv-te heller, sa jag!
  Kan (vill) inte de för alla våra pengar ha ens ett enda bemannat kontor i hela länet (för de vill dra ner på kosgnader och höja vinsten åt ägarna) så får de dra åt skogen tycker jag!
  Hoppas att andra också gör likadant! Så kan vi hjälpa glesbygden också och skapa arbetstillfällen på landet istället för att öka vinsten åt finansvalparna vid Stureplan, tycker jag!!!

 219. Ja så är det. Vi har samma problem med vår gamla svärmor 91 år. Hon klarar inte av det där med korten. Någon mobil telefon. Herre gud! Inget att tänka på. Hon hör och ser dåligt och minnet är som det är när man är så gammal. Komma ihåg koder? Banken vill veta vad hon ska göra med pengar när hon någon gång varit där och ska ta ut av sin pension ca 10 000. Han fick säga att hon skulle köpa julklappar annars hadde hon inte fått ut pengar. Hon har inget kort ingen dator ingen mobil telefon. Hon blir ganska isolerade. Hon är helt beroende av att vi tar henne till banken och tar ut ett större belopp. Risk för rån är stor.
  Hej då./ Monika Nilsson

 220. Min syster, boende i England och engelsk medborgare råkade ut för samma sak. Hon hade ett kort hos Swedbank som hon kunde använda när hon var här. Nyligen gick kortets giltighetstid ut och hon bad att få ett nytt. Svaret? Jo, vi ombads att säga upp kontot och flytta pengarna till England. Anledningen var helt enkelt att hon saknar svenskt personnummer. Hennes far var svensk, jag är svensk, det har fungerat i många år, men inget hjälpte. Bedrövligt, också med tanke på att samma bank gärna sysslat med att tvätta pengar åt andra stora kunder, men de små ska ly(i)da oavsett hur lite pengar det är fråga om. Det är lite för enkelt att hänvisa till ”att det har EU bestämt”. Varför är vi i Sverige så positiva till EU? Vi borde protestera. Vi behöver inte bränna bilar, men något kunde vi hitta på. Vad gör de svenska politiker som med extremt höga löner och andra ersättningar sitter i Bryssel/Strasbourg? En sista tanke är att Swedbank är rädda för vad som skall hända när England begår Brexit om några dagar, men det hjälper uppenbarligen inte att vi är EU-medborgare, inte bara svenskar.

 221. Det finns en del ironi i inlägget när jag i kommentarsfältet måste uppge min mailadress och namn. Jag vill bara hålla med eller säga emot. Men det får jag inte göra utan att ni skall veta vem jag är.

 222. Ärligt! Klart att du inte kan öppna konton om inte sonen är med. Jag har aldrig haft problem med bankärenden för min dotter, hon har följt med. Nu minns jag inte när hon fick sitt första ID, men hon fick ett elektronkort från Skandiabanken. Inga problem! Finns orsaker till det regelverk som bankerna i Sverige har.

 223. Jättebra skrivet du beskriver våra problem i Sverige utmärkt precis så här är det! Vi måste få politikerna att fatta detta eller avsätta dom! Astrid Lindgren sa en gång :när politikerna inte lyssnar på folket då är det dags att avsätta dom! Inte bara det vårt skyddsnät a är borta, inget fungerar längre ,skolor,polis,tull,banker,försäkringskassan sysslar med mord o avskriver multisjuka,socialen e katastrof,arbetsförmedlingen först nerlagd nu funkar inte den heller,sprängningar,mord är vardagsmat idag! Som du säger svensken är för snäll o mesig för att göra som fransmännen dom är tar strid för allt o lite till o viker inte sej! Dags att börja protestera o bilda medborgargarde osv! Det här digitaliserade samhälle är katastrof att leva i! Vart är våra rättigheter o vad är det för signaler vi skickar till barn o ungdomar dom har tappat tron på vuxna! Kolla Greta Thunberg så arg hon är o omvärlden o politikerna mer eller mindre skrattar åt henne o mobbar henne! Ändå har hon klart för sej! Kan tänka mej att vi vuxna står väldigt lågt i kurs hos ungdomarna. Tror nog det är därför det ser ut som det gör ingen har respekt för någon längre och nonchalismen ökar! Bra att någon ”kändis uttalar sej” ,folk lyssnar mer på er än politikerna!? Bra skrivet o tack för ordet! Mvh Per-Olof Mårtensson

 224. På tiden att göra något istället för att ge upp……..vi får kalla in Dalkarlar för att få ordning igen! Wasaloppet skulle faktisk kunna användas för att väcka oss Svenskar med en slogan som ”Vi kör för kontanter” ………

 225. Det kontantfria systemet är framdrivet av fackförbunden för att minska de handelsanställdas risk för rån.
  App-systemet och ”data-automatiken” i övrigt är frammanat dels av företagarna, dvs du och jag, som vill tjäna pengar på att få våra kunder att själva göra det vi tar betalt för.

 226. ASSÅ SÅÅÅ BRA SKRIVET….Jag är ursvensk, men har befunnit mig utanför det här IDIOT-LANDET ganska mycket. Är nog inte den mest laglydiga, och det är jag ganska stolt över…parkerar lite var jag vill och kör mot enkelriktat, om det är en genväg….lite så, inga värre grejer men det känns skönt att göra lite som man vill 😊
  Vi i ”lagomland” som är så FÖRBANNAT BRA…som är SÅ DUKTIGA..och som TYCKER SYND om fan och hans moster…Vi kan inte ta hand om varken våra barn, gamla eller sjuka på en humant sätt! För stora barngrupper på förskolan, sjukvårdspersonalen skriker ut sin frustration över att inte räcka till….och skola har kukat ur för länge sen…och så undrar Vi små, söta mystomtar….Varför våra ungdomar, som det är så synd om, skjuter, spränger och lider av fetma och depression och aldrig kan dra in en skattekrona, för det är….Så….synd…om!! 😡
  Vet inte vad som ska till innan det vänder??? Krig…hoppas inte men våra grannländer, som till mentaliteten är liknande vår, har ju inte ballat ur som vi har gjort. Dom har varit med perioder av svårigheter, som stärkt och enat folket, under tiden som Vi byggt staket, så grannens hund inte skulle råka komma in och skita på VÅR välansade gräsmatta, som just blivit klippt av robotgräsklippare 😥 SUCK! Jag är snart 62 år och uppvuxen i riktigt ”Svenne-hem” laglydiga, präktiga människor, som aldrig gjort ett enda fel, gjort sin klassresa prickfritt, och bor i det SMÅA byggda egna hemmet. Det ser JÄVLIGT bra ut på ytan, men detta radhus innehåller mycket ångest…svårt att få andra att förstå, ”Ni som är en så fin familj!” TJENA!!! 😐
  Så länge jag kan minnas, har jag föraktat detta marionett-liknande sätt att leva…och det kommer jag stå fast vid tills jag dör.
  In med mer TYDLIG FRANSK ILSKA…släpp de uppifrån komna trådarna och va inte så jävla rädd för vad ”grannarna ska säga”…..Tack för att jag fick ordet Ann Ohlsson 😊

 227. Väldigt intressant och tankeväckande artikel. Så fort jag läst den så ”slocknade” SEB, nästan lite kusligt. Fortsätt skriva dina fina insiktsfulla artiklar. Maria 🇨🇦🇸🇪

 228. Bra skrivet! Vi tar cash, Stockholms Sovrum på Kungsholmen. Du kan tom få en kaffe gratis hos hos, eller utan kostnad som det egentligen ska heta.

  Mvh Hasse

 229. Mycket bra och roligt skrivet. Känner igen mej i mycket av det du skriver. För jag är gammal, 70-år nyss fyllda. Brukar tänka tillbaka på mitt 1950-tal. Om man var dum och gjorde fel mot andra fick man skämmas inför andra. Samt lova bot och bättring. För den som gör samma sak idag, är det en merit för framgång. Jag kan idag inte längre få ett A4 vitt papper med uppgifter och information på som är viktiga för mej. I stället hänvisas du till digitala forum. Med hänvisning till miljön. Samma person som gjort hänvisningen kan sedan sätta sej på ett flygplan och resa till andra länder. Och släppa ut ”skiten” i luften. Men då är det okej. Men att en liten surögd gubbe ska kunna få en pappers uppgift i brevlådan… nej då är man en miljö bov. LELLE.

 230. Fett rätt! (Jag hade tänkt skriva ”Detta är ju helt rätt” , men min iPhone ville annorlunda. Och telefonen har ju en poäng här, så det får stå kvar. Fett rätt, alltså!).
  Å ena sidan. Å andra sidan är det bra med en grundlagd tilltro till lag och ordning. En del revolutioner spårade ju våldsamt. Den franska 1789 t.ex. den ryska 1917. Och Mao Tse Tungs kulturrevolution. Osv, osv.
  Sverige funkar ju hyggligt till stora delar.
  Åter till det digitaliserade och kanske snart kontantlösa samhället. Det är klart du har alldeles rätt här! Blir det elstopp, blir det totalstopp. Vi måste ha kontanter som betalningsmedel. Riksdagen måste tvinga bankerna tillbaka! Här undrar jag varför de sannolikt normalbegåvade riksdagsmännen inte klipper till nu. Det är ju faktiskt de som bestämmer. Eller är de rädda för att framstå som konservativa och utvecklingsfientliga? Tänk inte så mycket på er image i så fall, kära riksdag, tänk på oss! Hit med stålarna!

 231. Lysande betraktelse! Någon gång på sjuttiotalet när jag var ung tingsnotarie kom det en lag som föreskrev att man skulle ha fungerande belysning på sin cykel. På dagen…
  Inte en jävel kastade några stenar.

 232. Ack ja.. Är en äldre medborgare som lyckats lägga mindre summor åt det man förr uppskattade (just det) Av skattade inkomster samlades in för förbättrad pension längre fram i livet. Dessa medel uppskattade av skattemyndigheten – förmögenhetsskatt. Tyväŕr kostar det beskattning igen vid ”flytt” till ISK konto. Och helt visst är ISK-kontot oxå föremål för viss beskattning. De gar aldrig upp.
  Under inflyttningen blandas banken in. Och gissa vad! En lång lista frågor dyker upp: varifrån kommer ”medlen” till vad skall de användas till ock sist en liten ruta åt egna förslag Kommen så här långt – räknas till ”äldre äldre” – dristar jag mig upplysningsvis att det skall festas upp; närmre bestämt ”att slå runt på Sacre Couer” Det gör ju ingen annan skillnad än att jag gör en liten demonstration av mitt missnöje med sakernas tillstånd.
  Landet är nerlusat av både herrar o damer verksamma med hantering av penningar i privat och offentlighet. Bättre att se till att lagar och regler följs – summorna av misskött affärer kanske är så stora att de är svårhanterlig. Enklare att ”knyckla till” den äldre befolkninbirgittgen

 233. Det mest idiotiska är att inte kunna betala med pengar överallt, och bankerna inte vill hantera pengar, frågade en gång på min f.d. bank varför inte ,svaret blev,vi ska göra det vi är bäst på,jaha tänkte jag, tjäna pengar åt aktieägarna, service till sina kunder är väl för dyrt.

 234. Så jätte bra skrivet. Tänk alla våra äldre som inte är vana vid att hantera en dator och är vana vid att ha kontanter. Vi måste börja säga ifrån

 235. Enligt en av sveriges lagar måste det finnas möjlighet att betala kontant både på parkering och inom sjukvården/sjukhus. Och det följs? Nä, på US parkeringen i Linköping kan man bara betala med kort. Vi är alla redan där, vi bara nickar bockar och niger tiger och gör som vi blir tillsagda. Och den som gör tvärtemot eller yttrar sig….ajajaj….den är det illa med.

 236. Vi instämmer helt. Vi kommer att bli handikappade utan kontanter. Det måste finnas plats för både kort och kontanter i vårt samhälle. Egna initiativ måste få lov att existera.

 237. Vi behöver absolut bli mycket mer Franska.
  Kanske har jag svårt med dusch och tänder men jag får väll smyg duscha och borsta tänderna samtidigt!

 238. Vi har funnit oss alldeles för länge i detta system. Du har helt rätt. Men ensam lär jag inte åstadkomma förändring och så invanda som vi är så undrar jag hur fler ska våga sig ut i protest på gatorna, som fransmännen. Ja dom är det ruter i, jag beundrar dom! Vi är påverkade av dra sk influens i vårt språk, men tyvärr inte i temperamentet; I är försiktiga och lägger oss platt o h, som du säger, går hem och gnäller. Är det ett nationaldag?? Fram för CIVIL OLYDNAD!

 239. Väl skrivet Mr. Bronett Blev full i skratt när jag lydigt fyllde i min e-postadress! Apropå vi gör som vi blir tillsagda

 240. Det är inte lätt, detta att förstå alla samband, så jag anklagar inte ditt intellekt.
  Visst kan man irriteras när man får frågor man tycker är irrelevanta , där orsaken inte är uppenbar. Men det kan vara så att man inte sitter inne på all fakta, att man inte har hela den bild som beslutsfattare för dessa ”obegripliga” frågor sitter inne med.

  Du skriver ”Hur hjälper det här sjukvårdsköer, bomber som sprängs…”.
  Du skriver också ”Det är inte era pengar, det är mina, varför så många frågor?”
  Låt mig ge några förklaringar varför så många frågor om dina pengar och hur dessa frågor kan hjälpa mot åtminstone några av de bomber som sprängs runt om i vårt samhälle.

  Läser man Polisen och Brottsförebyggande rådets förklaringar till alla sprängningar så anses den huvudsakliga orsaken vara den organiserade brottsligheten.
  Olika kriminella nätverk slåss mot varandra med skjutvapen, handgranater och sprängmedel, och ofta grundas konflikterna på oenighet om narkotika, bedrägerier, trafficking och svartarbete.

  De, ofta kontanta, pengar man tjänar på denna hantering vill man tvätta, och ett sätt att göra svarta pengar vita är att få in dem i det finansiella systemet.
  För att försvåra för dessa brottslingar att kunna använda sina olagligt överkomna pengar till konsumtion och ny kriminalitet måste därför bland annat alla finansiella institut enligt lag ha kännedom om sina kunder och de pengar som flödar genom företaget genom olika tjänster och produkter, t ex kort.

  Jag jobbar med dessa frågor på en av de banker som ställer alla dessa frågor till dig och andra hederliga människor.
  I media har det under de senaste åren rapporterats om banker som inte har kunnat stoppa penningtvätt, och många vanliga bankkunder har, med rätta, varit upprörda över att detta fått ske.

  För att kunna förhindra framtida misstag som dessa skandaler visat på, för att kunna hjälpa till att stoppa svarta löner, skattesmitning, nätbedrägerier, korruption, kriminella knarkpengar och uppgörelser med skjutningar och sprängningar så är en konsekvens att även hederliga människor måste dra sitt strå till stacken.

  Ditt strå är att ta den kvart det tar dig att svara på några frågor om dig, ditt barn och dina pengar.
  Hoppas du håller med om att detta är ett minst lika bra sätt som att gå ut på gatan i gul väst och skrika att jag minsann inte ska behöva bevisa att jag inte är terrorist.

  Visst ska man inte bara vara en lydig idiot och sluta tänka själv, men ibland kanske man bara tänker lite för smalt.

 241. jag kan nog i viss mån hålla med dig… Jag är dock rätt väl formad, ”lydig idiot” möjligen, så kanske inte fullt ut. Dock vill jag upplysa dig om att de där frågorna du måste besvara på banken inte är riktigt bankens idé. Det är för att de ska uppfylla de krav myndigheterna ställer på dem för att de ska få bedriva bankverksamhet. Jag är då fd banktjänsteman och rätt glad om jag ska vara ärlig att jag valde en annan yrkesbana för ett femtontal år sedan. OCH då vi så gärna pekar finger just åt bankerna (eller för all del kommunala tjänstemän/arbetare) om man kan finna ett formaliafel – jaa då lär de känna sig tvungna att skydda sitt eget skinn.

  Om vi alla tog våra ansvar för våra saker och inte utnyttjade vartenda förbannat kryphål vi kan finna så skulle man kunna strunta i formalia. MEN då den oärlige och den ärlige inte alltid skiljer sig på utsidan får vi ärliga vackert finna oss i att både legitimera oss och annat för att få tillgång till uppgifter från våra konton t ex och annat som är stöldbegärligt/-a uppgifter. Trist men sant.

 242. De blinda fåren leds in i fållan och blir kontrollerade i allt de gör, säger etc.
  Men bankerna fick backa, de måste kunna tillhandahålla kontanter.
  Bojkotta kortkafe’erna, affärerna. Lämna varorna på disken och upplys att då går jag till någon som tar kontanter.
  Detta är statens sätt att ha den ultimata kontrollen på oss om dom kan kontrollera våra pengar.

 243. Jag gillar…nästan som jag skrivit (dikterat in i min dagbok). Men frågan kvarstår ju! Vad e svaret? Jag har fantiserat om att samla eller försöka samla folket till demonstration, men är rädd att det skulle bara bli flop för ”Svensson” vågar inte sticka ut. “In I leden ska du vara”! Jag e också trött på det, väldigt trött på det. TACK för att du delade med dig! 👍

 244. Håller med dig fullt ut. Har slutat använda mig av ställen som inte tar kontanter om jag skall fika eller köpa en tidning. Nix då går jag igen. Däremot är det bekvämt när man handlar mat då summan blir i regel lite större och man vet aldrig hur mycket. Då åker kortet upp men inte annars.
  Sverige är ett konstigt land. Allt skall göras via datorn. Vissa saker är bra men här har det verkligen gått till överdrift.

 245. Otroligt bra rutet!!! Trodde i min heliga enfald, att man nu kommit fram till att KONTANTER måste finnas som alternativ till Swish mm. Om så inte är fallet kommer det mycket snart finnas en gigantisk grupp med äldre, som aldrig klarar av att göra inköp eller betala något överhuvdtaget. Kontanter MÅSTE finnas tillgängliga. Bankväsendet måste tänka om och få snara tvingande instruktioner om att återuppväcka kontantsamhälet!!!

 246. Så rätt min vän! Men tyvärr finns det en dimension, vi har försatt oss i ett extremt utsatt läge sett emot den bakgrunden att vi dagligen är utsatta för ”hacker attacker ” från främmande makt. Hela vår ekonomi ner i minsta detalj är idag nätpengar. Utan kontanter kommer Sveriges ekonomi att totalt kollapsa vid ett lyckat nättillslag
  Åke

 247. ”Fast de borstar inte tänderna heller eller duschar så värst och röker gör de som borstbindare”? Är du dum i huvudet eller?? Jag duschar säkert oftare än vad du gör och borstar tänderna 3gger om dagen, du då? och nej, jag röker inte heller. Dessutom håller man på att försöka sätta gräns/kontrollera betalning i kontanter i många andra länder än i Sverige, som i Italien och även i Frankrike, där man inte duschar eller borstar tänderna…det finns en anledning till det. Din dumme fördomsfulla fanskap…. du ligger ca 30 år efter med dina tankar. Var var du när jag röstade NEJ till EU 2 gger? Jag gillar inte det heller men så är det i EU. Du borde flytta till Frankrike tycker jag, du vet inte vad du pratar om.

 248. Precis vad jag alltid har sagt: Vi sitter hemma i köket o slår näven i bordet, medan fransmännen kör till Paris med sina traktorer!!
  Det är synd att jag inte orkar ”stå på barrikaderna” längre – hade varit roligt, nu när jag har tid.

 249. Många bra poänger! Men bankens alla frågor har att göra med hur våra länder måste försöka stävja penningtvätt av pengar som flyttas hit och dit av kriminella. Om du hade frågat banken varför de frågar hade du fått veta. 🙂 Ju mindre penningtvätt och förflyttning av medel undan radarn för skattmasen desto mer medel att använda för vårt gemensamma bästa.

 250. Svenskar skulle aldrig våga sätta sig upp mot makten. Känslan är nog att det känns meningslöst. Det behövs engagerade personer som brinner för ”sin” sak för att väcka debatt och få ut folk på gatorna. Risken är ju att det blåser upp till storm på Facebook en vecka och sen är det lugnt igen.

 251. Tack! Mycket bra skrivet! Och skämmande sant. Förutom att göra människor anonyma, det börjar tyvärr redan i skolan…

 252. Så jädrans bra skrivet!
  Vi har hamnat i Orwells 1984…
  Jag tröttnade på kampen mot staten efter att ha varit en lydig småföretagare i över 30 år. Jag har betalt skatt. Mycket skatt.
  Av det jag tjänat in i verksamhetsvinster har staten fått 78 % och jag 22%.
  Jag har varit engagerad i skolan, föreningar, politik osv..
  Försökt påverka och bidra.
  Med facit har det gett 2 utfall.
  Ingen påverkan eller bara bortglömt.

  Flyttade till Spanien i december.
  Mvh
  Jörgen Nyberg

 253. Bor tidvis i Thailand, där byråkratin florerar minst like flitigt som i Sverige, men kontanter är livsnödvändigt, överallt.

  I snabbköp och riktigt stora affärer går det att betala med kort, javisst, men det är inte det normala.

  Förlänga ett visa är här en enorm apparat, med hundratals signaturer, stämplar och fotografier. Du klara dig inte utan en advokat. Men du betalar med kontanter även hos myndigheterna.

  Kanske det blir det man måste ha med sig till banken i Sverige, en advokat?! Och kontanter?!

 254. Fy fan tänkte jag när jag läste och fick samtidigt gåshud! Och jag som bor i Kroatien sedan 1991 och klagar ofta på saknad av demokrati, korruption m m. Än så länge fungerar det vad gäller kontanter och mänskliga kontakter!
  Maria Spedale Savić

 255. Så rätt ! Vi verkar inte ens fatta att det är obehagligt att varje detalj om våra liv är känt av myndigheter/företag. Vi svarar snällt på alla frågor…utan att ställa frågor tillbaka : varför vill ni veta det här?

 256. ”Svensken” vi har inte varit i krig på över 300 år Gustav Wasa började beskatta oss😂😂😂 knyt näven fickan……

 257. Jag HATAR att inte få betala med kontanter. Jag bråkar med personalen och berättar att vi kommer att få ångra oss en dag. BOJKOTTA ställen som inte vill ta kontanter.
  Jag håller med om att vi är flata men också bekväma. Jag skulle högljutt protestera om någon annan drog igång en protest och den var på nära håll.
  Fast jag skriver protester till myndigheter med överklagande på sådant som påverkar mig som ytterligare grusgropar, för dyr el, licensavskjutningen av varg…
  Himla bra skrivet för övrigt men varför i helvete vill du ha min e-postadress??? Den är för övrigt fel 😉
  Jeannette

  1. Jeanette, i din vrede skall du samtidigt ägna en tanke åt all personal som tidigare hanterade kontanter som nu e jättetacksamma att de slipper bli knivhotade över ett par futtiga tusenlappar som eånare mm ville komma åt. Många som blivit ärrade o skrämda för livet för en pundaridiot som kommer in med en kökskniv för att råna de. De har fått en tryggare miljö att arbeta i. Värt en tanke tycker jag.

   Sen tycker jag vidare att vi inte skall ta efter vad skribenten i artikeln skriver för det var mest en massa gojja. Ut o kasta sten skall normaliseras enl. Hans åsikt. Han verkar vilja bygga ett vigilantesamhälle där var o en får göra som de vill. Suck.
   Ha en fortsatt fin dag

 258. Tack 🙏 jag känner igen vad du skriver.
  ”Roll eller Människa” skrev jag 1990. (Ingen bestseller, precis😂😂)
  En socialfilosofisk kulturanalys, som berör din poäng. Jag gjorde en ”klassresa” från slummen i Odense, Danmark, och är idag pensionerad läkare i Sverige. Jag ville förstå mig själv i en rollkultur där man generellt får framgång, när man spelar en anonym roll – och avstår ifrån att vara en individ ( demokratins grund 🥴)
  Med vänlig hälsning, Anker Melgaard.

 259. Det var det bästa jag har läst på hur länge som helst…precis mina tankar och precis det jag minst en gång om dagen går och grunnar på…jag brukar också använda Fransmännen som exempel…om vi också visste våran egen makt att sätta ner foten…hm…undrar hur man ska få svenska folket att förstå det och våga och orka göra något….

 260. Sån är jag. Jag skiter i GDPR och annat trams…dom där närgångna frågorna brukar jag besvara med motfrågor…..om jag har någon släkting med utsatt läge..Ja hur skall jag veta det ?? Jag har ingen större kontakt med alla släktingar…..osv.osv…ovanför namnteckningen ändrar jag texten..till att ” Jag Friskriver mig från ev. felaktigheter då frågorna är omöjliga att besvara ”

 261. Huvudet på spiken. Men då får vi sätta lite fart på svenskarna. Mina förfäder kommer från norra Frankrike. Välkommen att joina Stoppa Pk maffian!

 262. Tack tack tack. Jag AVSKYR detta kontant fria. Men jag avskyr ännu mer VÅR FLATHET. VI SKA GÖRA SOM FRANSMÄNNEN UT VISA VÅRT MISSNÖJE OCH ATT VI INTE ACCEPTERA DETTA. PENGAR KONTANTER SKA ALLTID FINNAS OCH TAS EMOT. BLIR SÅ🤬🤬🤬

 263. Jag håller fullständigt med dig om detta. Skrämmande med så mycket kontroll. Jag hade samma problem när min 16 åriga son skulle gå på bio. På banken var det så mycket papper att fylla i. Något saknades från hans pappa. Vi bor tillsammans. Han hade glömt att bekräfta på 1 ställe online på banken.(men hade bekräftat på ca 9 ställen) Så vi fick göra om samma procedur en gång till. Jag fick gå till banken totalt 3 ggr för att sonen skulle få ett bankkort och swich.

 264. Sååå bra skrivet,vi måste börja tänk själva och inse vad blir konsekvenserna av detta om jag går utanför boxen.Problemet är löst och det tekniska får vi ta senare.Fransmännen visar och gör inte som de blir tillsagda ,helt rätt,men de är tänkande inviderbich det blir ju iaf diskussioner.Tack Henri

 265. Detta är en skrämmande verklighet som är subtil och den har byggts upp sakta men säkert. Vi måste komma ihåg att politikerna är ”anställda” av oss och får sin lön via skattemedel, vilket betyder att de måste bli mer lyhörda för våra önskemål och eventuella protester.
  Jag tycker att vi borde samla oss för en gemensam sak, och gå till riksdagshuset och framföra våra krav.

 266. Vad gör vi inte för att ha det smidigt och enkelt – vi skänker bort våran frihet. Det verkar som det alla strävar efter är att livet ska vara så enkelt som möjligt, kosta vad det kosta vill. Själv värderar jag frihet mycket högre. Och frihet kostar. Det kostar besväret att göra saker lite krångligare för sig själv. Att gå till bankomaten och ta ut pengar. Att gå med dem på sig kan ju skapa lite oro. Själv ser jag det som en frihet. Att bojkotta butiker som inte tar kontanter.

  Man måste ju inte gå ut på gatorna och bränna bilar eller kasta sten för att protestera.

  Är jag tillsammans med vänner eller kollegor brukar jag inte ställa till några scener men i julhelgen skulle jag handla ett par byxor till min grabb. När jag gick in på HM såg jag skylten att de inte tar kontanter. Jag gick ändå in i butiken och tog ett par byxor och gick till kassan. Bara för att få tala om för butiken att om de inte tar kontanter får de inte sälja till mig.
  Sen gick jag in på Lindex några butiker bort, som tar kontanter, köpte byxorna jag skulle ha och på väg därifrån gick jag förbi HM och visade att mina pengar gått till en annan butik.

  Vi måste börja stå upp för våran frihet. Mängder av människor gav sitt liv för 75 år sedan för att vi skulle få leva i frihet. Det vore nog bra om vi hedrade deras uppoffring lite mer.

  Tvivlar man på vart vi är på väg kan jag rekommendera George Orwells 1984.

 267. Lite festligt att man dragit alla fransmän över en kam och hävdar att de inte borstar tänderna eller duschar och röker som borstbindare…

  Jag är en fransman som bor i Sverige och lydig som jag är borstar jag tänderna och duschar varje dag, inte röker jag heller…
  Mvh fransosen /Alain

 268. Bra skivet och precis så bedrövligt är tillståndet numera i landet alldeles för lagom. Att väljarna inte alltid är förmögna att dra slutsatsen på har kompetent en politiker är kan man knappast klandra dem men vi borde åtminstone kräva att en så viktig uppgift som politikerns skulle kräva anpassad grundutbildning och minst tio års yrkeserfarenhet så man har lite insikt i dagens verklighet. Vad vet politiska broilers från SSU, MUF och andra ambitiösa ungdomsförbund om sånt?

 269. Så jäkla bra skrivet,jag håller med hela vägen🙏🏻
  Vart är vi och vart är vi på väg?
  Vi blir hunsade hit och dit,precis som du/Henry beskriver Sverige av i dag.
  Varför tycker vi bara hemma,varför vågar inga gå till handling,varför vågar vi inte stå för våra åsikter?

  Vad är d för samhälle som vi lämnar över till nästa generation?
  Något måste hända i detta avlånga land,vi måste agera och säga ifrån,och tillsammans är vi starka,precis som fransmännen!
  Marina Carolusson- Sköldeskog

 270. Så bra!!! Mycket välskrivet,och samtidigt sjukt skrämmande denna frihetsberövelse som sker i det tysta, förklätt i ständiga ursäkter och bortförklarningar som ”det är lag på det”.
  Tack för ditt inlägg och för att du synliggör ett extremt hot!
  Med vänlig hälsning, Alexandra

 271. Så fantastiskt bra skrivet!!!!! Helt och hållet mina tankar och säkert tusental flera med samma åsiter! TACK Henry!!!

 272. Så sant och bra skrivet! Tack!
  Jag tar ut ett par tusen varje månad i bankomat och använder så gott det går. Matvarubutiker och en del andra, mitt favoritfik på St Paulsgatan tar inte kort, bara kontanter!
  Dom får nästan alla mina fikapengar❤️

 273. Jag flyttade till Kenya för att få min icke så feta pension att räcka till mer än hyra, fiber och mat. Och för klimatet. Och nu har jag lärt mig ytterligare anledningar, tack för det. I detta land är det helt okej med kontanter, fast också att betala med telefon. Skillnaden mot Svish är att här går systemet att använda med vilken enkel clasohlsonmobil som helst. Men bankbyråkratin är lika vanvettig som i Sverige. För att för öppna konto i en viss bank här ville de, bland mycket annat, ha ett intyg från min arbetsgivare.

  ”Men jag är pensionär, och innan dess var jag egen företagare. Jag har inte haft en anställning på mer än 20 år.”

  ” Vi måste ha ett intyg från arbetsgivaren.”

  ”Menar ni, på fullt allvar, att jag ska gå till min arbetsgivare för 20 år sedan för att få ett intyg om att jag har arbetat där?”

  ”Just så.”

  ”Det kommer inte att hända. Det som kommer att hända är att jag går till en annan bank. Godmiddag.”

 274. Tack för dessa kloka ord !
  En gamling som stått i kö och fyllt i många papper för att ha 2 pass, ett franskt och ett svenskt.

 275. Det är bara att hålla med. Skulle ordna internetbankank till min gamla mamma men det gick inte på Swebank (folkets bank) som hon har varit trogen sedan 1950 talet motivet är att hon inte är 100%. Vi skapar dolda monopol med riksdagens dolda erkännande! Kommer ihåg en arttickel som beskrev finanskrisen på 1980 talet 1 är du skyldig banken 100 000 kronor är det ditt problem 2 är skyldig 1 000 000 blir det bankens problem 3 är du skyldig 100 000 000 då blir det statens. Nu har hon bytt bank. Ha en bra dag.

 276. Underbart skrivet!
  Bor i Frankrike och lever just nu Sen tid tillbaka i ett protesterade land. Gör faktiskt vardagen lite mer spännande.
  Men får man neka kontanter? Trodde det fanns en lag att de måste kunna ta emot kontanter.
  Här i Frankrike skulle hela marknaden i alka små byar och större städer rada samman om kontanter försvann.

 277. Vi Medborgare är Bakbundna av Byråkrater som i kör säger ; De vill oss det bästa och marknaden styr och Det är säkrare med ett kontantfritt Samhälle Vart fjärde år invaggas vi i en falsk trygghet om Folkvald regering / Ko alitions regering ! De vill ha bort kontanter och pekar på säkerheten för butikspersonalen och väktarna !
  Grundlagen säger att kontanter gäller !
  Men affärsidkarna gör som de själva vill !
  Tillsammans kan vi på sikt ” Tvåla till” / Ge dem böter som inte Låter oss betala kontant ! Så nu dags att uppdatera och Nyansera Regelverket i grundlagen för En Möjlig Kontantbetalnings Funktionalitet ! !

 278. Bojkotta alla cafeer, restauranger, biografer och alla andra som inte tar emot cash. Förr sa vi alltid, att cash is king. Detta var mycket bra skrivet och visade tydligt och klart hur djävla dumma vi är som finner oss i eländet.

 279. Håller med till 100%, betalar nästan allt med kontanter, om jag får ett nej erbjuder jag mig att diska min tallrik eller väljer ett annat ställe.

 280. Jag håller med dig till fullo! Samhället håller på att likna Orwells 1984. Skulle en gång skicka 230 e till en släkting för gravvård: 145 frågor från banken:_ Vem? Var? När? På vad grund? Hur får jag mina pengar? Om jag får pengar från något annat håll också? Finns det någon som hjälper mig med ekonomi? osv, osv, Jag har ett finskt efternamn och skickar en struntsumma till en person med samma efternamn.
  Nu ska jag på Coops begäran svara bl.a. på
  – Är du en person i politiskt utsatt ställning /…/ tidigare haft högre politisk post…?
  På Forex vill man veta vad jag ämnar göra i Finland, om jag ska befinna mig ngn annanstans än i Helsingfors, om jag ska besöka mina släktingar o s v, o s v. Jag får olustkänslan av att jag finns registrerad på ngn lista för suspekta individer, några som det ska hållas koll på. Jag en 71-årig tant, 154 cm ”lång.” ( bara huckle fattas.) Jag har även fått ”veta” hur många steg jag tog i fjol ( fel, det var mycket mer!), att jag sett 10 filmer, var och vilka, att jag varit i två städer + 27 andra orter, ätit här på två restauranger + vilka ( fel; jag har ätit på flera) Snart blir jag informerad om konstistensen av avföringen under veckan. Ska det behöva vara så här?

 281. Är det inte så att det finns en EU lag som säger att butiker måste ta emot kontanter ? I Tyskland har dom fortfarande övervägande kontanter .

 282. Så sant, så bra skrivet. Äntligen någon som sätter mina egna tankar på pränt. Hoppas verkligen, i mitt fall, mina barnbarn lär sig att bli mer som fransmännen. Våga protestera, bli anarkister.

 283. bra skrivet ,jag vet ditt problem så jag flyttade över sundet i skåne,,ock här känns de forfarand som 90 talet,vi kan använda pengar till kl 20.00 pga rån risk,,,så nu rånas de mellan 19-20 på vardagar,man kan bara skratta,tack för din histotia,,men ut på gatan måste vi om vi ska ta makten tillbaka ifrån dom!

 284. Merci Mr Bronett!
  Detta är precis de tankar som jag också tänker; skönt att inte vara ensam om dem. Jag har bott i Frankrike och demonstrerat; gör detsamma i Sverige.
  Tillsammans så kan vi förändra.
  Med vänlig hälsning,
  Cecilia Andersson

 285. Tack för denna insiktsfulla krönika.Det kontantlösa samhället är en skrämmande utopi bara vi svenskar går på.Själv har jag börjat använda sedlar igen för att dra mitt strå till stacken mot denna styggelse,

 286. Hej Henry,

  Det här har jag funderat mycket på och vi har diskuterat det ofta runt matbordet. Men vi har blivit såna medlöpare i det här landet, lama och rädda för att högt tala om våra åsikter. Annat var det förr även i detta land. Den som vill säga sin åsikt har en halvtimme på sig att komma fram till ”Ring p1” och inte ens där får inringaren prata till punkt.
  Så rätt han hade George Orwell med sin 1984. Vi blir mer och mer styrda i samhället (Sverige först ut) och vår anonymitet begränsas. Det mesta går att ta reda på med ett klick. Men vad händer om det går så långt att bankomaterna stänger, bankerna är kontantlösa och internetet stannar? Eller bara en sak som att ”någon” saboterar och stänger av elen. Vad händer då? Då blir det mycket svårt att leva. Kanske är det bra med lite kontanter i madrassen trots allt…

  Och vad gäller kontantlösa butiker, kaféer mm så tycker jag att de ska bojkottas. Tänker på de äldre i samhället som inte kan betala med kort och likaså barnen. de mindre som på lördagar enkelt vill springa ner till tjorren och tjacka lite godis….

  Allt vi gör registreras. Googlar, app-användning, swishar, personnummer, via vårt telnr, våra namn, kreditkort mm mm…

  Anonyma kan vi bli om och när vi betalar kontant, börjar fota analogt igen och istället för ett sms lägger ett brev i brevlådan till vår älskade…

  Ja, varför protesterar ingen? Antagligen för att vi är så självupptagna med ”vår egen vardag” och medan det pågår i godan ro håller Storebror ett vakande öga på dig….

  Jag tror tyvärr inte att våra barn och barnbarn kommer att få det bättre om inte deras föräldrarna lär de att vara uppmärksamma och lyhörda på förändringar i samhället, att våga tänka själva och på att våga säga stopp. Men det kommer inte att bli lätt eftersom utvecklingen i våra samhällen smyger sig in under vårt skinn…

  Om detta högaktuella ämne finns mycket att diskutera och fundera vidare på. Det här var bara ett spontant svar från mig.

  Med vänlig hälsning,

  Sofia

 287. En hel del av den moderna tekniken är till stor nytta inom många områden.

  Det som glöms är att alla klarar inte att hantera tekniken. Det har skapats nya funktionshindrade grupper som kommer utanför samhället.

  Det går inte att säga det bara är dagens åldringar m.fl som inte klarar tekniken. När försvann demensen, minnesstörningar, minnas alla koder, rörelsehinder i fingrar/händer. synskador (de flesta unga kan hitta lösningar men inte alla), betala räkningar/bankärenden, legitimera dig via bank/mobilide…..

  Vad händer vid katastrofen att en hel stad blir strömlös?
  Vad händer med de moderna brickorna i stället för nyklar, portkoderna är också utslagna? Förblir din dörr låst eller kan vem som helst komma in?

  Dagens barn kommer att skratta åt sina föräldrar – kan ni inte det här!😃
  Det dyker upp nya problem.

 288. Du har så rätt, Henry. Vi borde alla vägra lyda dumma order. Här i Finland, där jag bor, har det ännu inte gått så långt som i Sverige. Men jag är illa rädd att vi är på väg i samma riktning.

 289. Underbart Henry!
  Tack för att du skriver det många av oss tänkt och sagt länge. Min arbetsgivare, väldigt populär myndighet som alla skriver negativt om, är specialister på att trycka ner sin personal och ta ifrån all självständighet och initiativförmåga
  Är så trött på detta samhället som straffar oss som sköter oss och belönar de kriminella.
  Heja på dig 💖

 290. Det är enklare att gå till Pressbyrån och köpa ett kort som heter PayGoo. Det är ett MasterCard som kostar 39 kr. Det finns 2 modeller. Ett av typ engångs som blir laddat med mellan 200 – 2000. När pengarna är slut kan du slänga kortet. Ett andra kort som du kan kan återladda även detta i Pressbyrån. Ja det tillkommer avgifter för laddning och blir det många småsummor så blir det avgifter även på detta. Lycka till!

 291. Jag har alltid trott att system och teknik är till för människor inte tvärtom. Det de som ska anpassas till oss inte vi människor till dem

 292. Så är det tyvärr nu. Håller med dig i allt du skriver. Vi bara tackar, tar emot och lyder minsta lilla vink utan att protestera! Ja, synd att vi inte är mer som fransmännen, det skulle jag vilja med! Kontanter måste få finnas kvar som alternativ om det andra kraschar. / Hanna

 293. Jag instämmer helt! Numera 82 år gammal har livet blivit komplicerat och begränsat om man inte lever i och efter en app.
  Du nämner fransmännen, men vi skåningar behöver bara titta över Sundet för att se ett folk, så skilt från de flata svenskarnas givakt inför påbud, att man tror att de är fransmän.
  Så fint och sant skrivet, dagens höjdpunkt!
  Mvh /Lars

 294. Management by fear! Det har gått till att ha blivit en farsort i att chefer ska ha en gedigen ekonomisk utbildning, hur är det med det sunda bondförnuftet? Visst ska det finnas med det ekonomiska tänket, men inte i den utsträckning som sker i vårt avlånga land och här är en del av svaret,; ”kontrollbehov av världsrekords mått”, så ser Sverige ut idag, och självklart så måste vi ta lärdom av fransoserna.
  Hit men inte längre.

 295. Hej Henry.
  Jag har själv funderat på detta, varför är vi inte lite mer som fransmännen? I Sverige måste vi följa alla EU-direktiv och helst lite mer utöver direktivet då ”vi” måste vara bäst.
  Det finns lag på att vi ska kunna betala med kontanter men bankerna har satt sig över denna lag.
  Sorgligt, bedrövligt är det.

 296. Jag är beroende av att betala med svensk statsvaluta (riksbankspengar).

  1
  Då jag skulle betala bilbesiktning vägrades jag betalning hos kommunens enda bilprovning. De använde besiktningsprotokollet som utpressning så jag fick använda landstinget som betalningsförmedling, men något protokoll fick jag inte. I stället portförbjöds jag skriftligen från bilprovningen av Besiktas advokater. Jag kan inte längre få min bil besiktigad.

  2
  Då jag skulle låna dator på biblioteket för kommunikation med Transportstyrelsen och Förvaltningsrätten, missade jag att lägga P-brickan synlig då jag parkerat på den glest använda kommunala gratisparkeringen. Trots att jag lämnat in kontant betalning på stadshuset (diariefört) vägrade de samarbeta med Transportstyrelsen, som i stället beordrade utmätning via Kronofogden.

  3
  Då jag skulle betala för min behandling (som jag brukat) hos Folktandvården hänvisades jag som statsvalutebetalare till grannstäderna (2x3mil). Jag insisterade men vägrades att betala.
  Detta resulterade i utmätning av Kronofogden (igen *suck*).
  Denna gången var jag inte medgörlig, trots att jag utsattes för hot från Region Blekinge. För några veckor sedan vann domen i Blekinge Tingsrätt laga kraft, med en förkrossande seger för undertecknad. Vad tror ni hänt. Jo, landstingsdirektören har myglat undan min skrivelse där jag framfört det modesta kravet att myndigheten skall följa lagen.
  http://starkaasikter.se/till-tandvardsnamnden/

  Vad skulle Shakespeare ha sagt? Nåt i stil med ”det måste vara något ruttet i kungadömet Sverige”.

 297. Bra skrivet Henry. Du får ner det som vi i Sverige inte kan hantera. Våra politiker är blinda och har inget konsekvens tänkande av sina beslut. De tänker bara på skatter och dess inkomster till stadskassan. Att sen företag går under av alla pålagor bryr sig de inte om. Vad gör vi den dagen då alla eldrivna apparater tar så mycket energi och vi har inte tillräckligt med egen kapacitet i vår el tillverkning så vi måste stänga av delar med el leveranser i Sverige för att klara av och leverera till andra delar ( Tänk ett ev krig och vad det innebär också) Och då har vi inga kontanter att handla för då all betalning är elektroniskt med ett kort!. KATASTROF! Skulle man då ha kontanter så får man inte använda dem då kontant hantering är olaglig enligt skattemyndigheten.
  Man kan undra vad MSB chefen Dan Eliasson har tänkt sig i denna situation? Mobila eldrivna GSM nätverk som går på fossilt bränsle, men de är ju förbjudna. Då kanske det blir el drivna mobila GSM nätverk för el har vi överskott på enligt Ygeman.
  Vi har kortfattat får många beslutsfattare utan arbetsliv kompetens i vår nuvarande regering som inte har tillräckliga kunskaper i företagsekonomi samt grundläggande kunskaper i Nationell Ekonomi.
  Hur många har haft ett riktigt jobb innan man blivit minister kan man fråga sig.
  Sen kan man fundera på hur som regering man tänker på brottsligheten som man inte sett komma tänker. (Eller tänker de?)
  Hoppas det ordnade sig med biobiljetter till din son 😉
  /Stefan

 298. Fantastiskt bra skrivet Henry Bronett! Vad händer när vi lydiga idioter slutar tänka själva? Så sinnessjukt skrämmande! Agda 82+ måste med en app i telefonen göra sin beställning på restaurangen sem måste hon betala med swisch eller knappa in sitt korts nummer… Helt sjukt om nu Agda 82+ hade haft råd att ens äta på restaurang så hade hon inte kunnat göra det för hon kan inte beställa maten för då måste hon ha en app i en smartfone… Med tanke på att jag valde Agdas ålder 82+ är för att många människor i den generationen faktiskt inte alls har det tekniska intresset som alla har idag som hellre går till banken å pratar med en riktig människa å tar ut sina pengar, betalar sina räkningar å allt det där manuella som innebär samvaro med andra människor i olika sociala sammanhang. Barna säger va gjorde ni när ni var små? det lär ju ha varit stenålder då. Nä det är bara 29 år sedan jag va lika gammal som vår äldsta å 32 år sedan jag va lika gammal som vår yngsta. Visst det fanns mobiltelefoner och datorer då åxå men vi hade inte tid för vi sågs i verkliga livet å gjorde tokiga saker som att gnissla på fönster med frigolit.

 299. Mycket väl skrivit. Vi är snart nog, om inte redan, bara marionetter.
  Tror tyvärr inte att våra barn är generationen som kommer till att ändra på det, dom sitter fast i slukhålet.

 300. Den enda gången jag skulle tänka mig att springa ut på gatan och stoppa samhället i förtret för de 96% av befolkningen som inte strejkar – vore om det beslutades om något så bakåtsträvande som att återgå till kontanter!

 301. Håller med till 100 ÷. Så bra skrivet. Vad händer om vi inte har el eller datorerna inte fungerar. Då blir det inte mat för dagen, då får vi tugga på våra bankkort 😱

 302. TACK HENRY !
  DU SATTE SATTE SPIKEN ÖGAT !
  Vi måste gå ”man ur huset” för att reagera på för alla högervindar som blåser i vått land. Att ha ett snart det största politiska partiet håller ta makten. Jag tror inte att dom firar denna Dag. Denna Dag som dom förnekar att den är sant ????????
  Det är verkligen otroligt att 1 5-del av Sveriges (som bara ökar) där bara 1 av 10 kan få ut något av detta partis politik. Vad göra ?’ SOLITARITET är ett ord som har försvunnit. Hur långt kan vi gå. Det är inte bara solidariteten utan också Klimatfrågan som vi är över oss..: E’ finito il ostron mondo !!!!!,,,

 303. ”En lydig idiot som jag själv, tänker jag. Systemet formar oss och sakta böjs vi efter dess behov.”
  Bàsta artikel pà lãnge màste sàga,och en sak till du àr en modig mànniska som vàgade skriva sanningen. Tack verkligen.

 304. Tack Henry för att du lyfter detta!
  Har funderat på hur vi svenskar har blivit så mycket mera av det vi länge varit, konflikträdda mähän!
  Tänkte faktiskt häromdagen på vad nyttigt det varit om vi vore mer som tex fransmännen (eller deras grannar) och demonstrrerat lite då och då(kastat sten). Då hade vi kanske opponerat oss när staten ska kontrollera oss genom lag på vaccin och den som vägrar får påföljder. Opponerat oss mot lag på smartmätare så elbolagen och Gud vet vem kan kontrollera vår vardag. Införande av 5G utan att kolla upp risker hade vi gått man ur huse för kräva det! Här i landet protesterar några få och i Schweiz tex säger drygt 50 % nej till 5G.
  ”De styrande” har givit ut en folder så vi kan vara förberedda på kris. Tex ha kontanter hemma men ingen tänkte på att om strömmen går på Ica kan de inte ta betalt än mindre växla pengarna.

  Vi måste få folk att vakna tänka själva……jag är med!

 305. Bra artikel. En följdfråga skulle kunna vara: vad händer med ett samhälle som inte hanterar kontanter när/om det blir kris? Det skulle räcka med att visa databaser smittas med virus för att paralysera hela landet… det ironiska är att de som har störst möjlighet att klara sig i ett sådant scenario är just de som har kontanter.

 306. Så bra beskrivet!
  Och det är tyvärr inte bara Sverige. Jag bir i Italien sedan 2007 och även om de är lite mer som fransmännen och flexibiliteten och hjärtat är kvar att kunna bjuda både på sig själv och en kopp kaffe – så börjar även de närma sig detta EU påhitt.

 307. Väl skrivet och beskriver det många svenskar upplever varje dag, men yttrar sig främst hemma och på FB.

  Var på banken idag för första gången på mycket länge (en bank som för övrigt inte har kontanter, bara det är en motsägelse) . Det stod en ung okänslig kvinna vid kölapparna och delade ut ’rätt’ kölapp beroende på hur hon tolkade besökarens anledning till besöket. Jag noterade att de flesta besökarna var äldre människor som blivit pådyvlade teknik de varken önskar eller förstår. Hon pratade länge med en herre och försökte bland annat få honom att kontakta en annan avdelning och hellre göra alla hans ärenden på nätet. Han försökte verkligen förstå och verkade inte ens bli irriterad. Men jag blev det. Utan att säga något… Det var ca 12 kunder före oss och de två personerna bakom ’kassorna’ (utan pengar) såg ut att aldrig komma ikapp innan banken skulle stänga, fastän vi var där före 11 på förmiddagen.

  Ett dalauppror eller ett av fransmännens upplopp skulle behövas och kommer förmodligen förr eller senare…

 308. Vi består till 90% av följsam och ängslig DNA som går på vilka idiotier som helst. 10% återstår för den bottenlösa frustration som bubblar när vi sätter oss i våra Leasingbilar och överlånade bostadsrätter.

 309. Snälla Henry när och var går det svenska protesttåget a’ la francaise?
  Det är verkligen dags att göra det du säger och alla vi andra tänker.
  Jag har klippt mitt Coop-kort då de införde kontantlösa butiker.
  Kanske man borde parkera på Essingeleden och slänga nycklarna i Mälaren för att visa att vi ledsnat på allt.
  Tid och plats? Det räcker nu! Du har rätt!

 310. Ja, varför har vi blivit sp beskedliga! En god vän från Tyskland kom på besök. Han hade förstås växlat till sig svenska pengar. Vid olika tillfällen ville han bjuda oss på restaurang. Han blev chockad över att ingen ville ta emot hans svenska kronor. ” Ett land som ratar sin egen valuta, vad är det för ett land?” undrade han. Ja, det kan man verkligen undra. Har Sverige öht någon valutareserv längre? Hur många faktiska svenska kronor och ören finns det? Var finns de inså fall? Har vi snart bara digitala kronor? Vår tyske vän fick oss att fundera. Vad händer till exempel vid ett långvarigt strömavbrott? Och hur lär sig barn värdera pengar när de aldrig ser dem?

 311. Så rätt du har Henry. Vi är verkligen vingklippta vi svenskar. Som dr Hook sjunger: It´s one step from the jungle to the zoo.
  Vi borde göra som fransmännen PROTESTERA!!!

 312. Hej

  Snyggt!

  Jag har hela mitt liv också haft fransmän som förebilder när det kommer till missnöje.
  Svensken har inte ens 1 % av fransmäns kurage. Detta land är ett enda stort systemfel.
  Jag har efter 25 års kamp tyvärr gett upp och flyttar snart till Spanien.

  Peter

 313. Håller helt och fullt med i ditt resonemang. Det finns snart inget eget bestämmande om sitt liv. Vi måste ganska snart lägga om kurs om vi ska kunna njuta av våra liv.
  Mvh Conny

 314. Fan va bra sagt! När jag läste det kom jag samtidigt att tänka på varje gång banken krånglar till saker och skyller på lagen om penningtvätt och jag kännt mig en smula kränkt. Vaddå tvätta pengar? Vilka pengar har jag att tvätta? Samtidigt lyser fet text på löpsedlarna BANK INVOLVERAD I PENNINGTVÄTTHÄRVA!
  Du har så rätt, vi blir styrda hit och dit. Och samtidigt gör dom själva som dom vill. Dags för uppror? 🙂
  Vad sägs om att starta ett förnuftets part och ställa saker och ting till rätta? Kontakta mig, jag ställer upp direkt! 🙂

 315. Helt riktigt .haller med dig till 100% Jag har arbetat till sjoss sedan 1968 .maskinist..Har sett pa Sverige och deras uttalande fran utsidan och det du sager ar helt riktigt. Nu 67 ar och pensionar inget att gora med detta. Bor i Thailand sedan 10 ar kommer att do har med ”ett Sverige i KAOS sa inget att hamta dar om jag flyttar hem. Dom far vara nojda med Skatten dom ”tar” pa min Pension. 25 % SINK .efter hart arbete i 50 ar……. Saga vad mera endasr Kann dig blast Ha Ha Ha…
  Den som kan…Flytta Ut. Start ett nytt liv…

 316. Mycket bra skrivet, precis som mina egna tankegångar. Fast i och med att du publiserar detta på fb har du i viss mån själv trillat i denna storebrorfälla. Men jag förstår dig, vill man få något framfört skall det väl vara på styrda och kontrollerade fb

 317. Vad ska man säga 🙏🏻Så spot on👍🏻Och där stannar det. 😢jag vill agera, vill reagera genom aktion, men precis som du skriver… snälla fogliga svensken, sätter sig i ledet o så blir det inget mer av det, mer än ökad frustration, som aldrig får utlopp. Vad ska vi göra, vi som fortfarande ser hur/vart det håller på att barka? Vad ska vi göra?🤔😢

 318. Hörde glassbilen på landet! Gav barnen en 100kr Så att dom kunde springa dit och köpa glass. Besvikna kommet dom tillbaka utan glass. Då glassbilen ite tog kontanter? Och jag tänker inte låna ut mitt kort och kod för att barnen ska köpa glass. Samma i Nacka forum skulle köpa en grej för 40kr på Stadium. Fick till svar att dom tog inte emot kontanter??? Sen visade det sig att det var likadant i hela gallerian. Jag gick utan att betala med mitt kort. Då inte mina pengar dög…
  //noa

 319. Gör som jag o mina vänner….godtas inte kontanter när vi är på cafe’ lr matställe så går vi inte dit igen o låter de veta det.
  Vi uppmanar o meddelar oxå våra facebookvänner, twitter name it. Och…..i vårt lilla samhälle fungerar det….
  😎✌

 320. Bra skrivet!
  Pratade senast igår med min far, 95 år som kämpade med att betala sin räkning men nu har de ändrat på internetbanken och han får inte över pengar mellan sina konton. Kanske är digitaliseringen och den snabba förändringstakten vår tids ättestupa, folk ger upp när de inte längre kan hänga med och då är demografiproblemet löst…

 321. Tack så mycket. Håller helt med dig. Jag tillhör den analoga generationen född i mitten på 50-talet. Fick höra av en tekniker för 30 år sedan att kan du inte använda en dator i framtiden, så är det lika illa som att inte kunna läsa.
  Känner att jag är på väg dit när jag sitter framför datorn eller telefonen,och ska göra val som inte fungerar. Mot exempelvis skatteverket pensionsenheten sjukvården som exempel. Är som tur kund hos Handelsbanken i Norberg, som är bemannad med underbara människor vilka hjälper mig när saker blir för avancerat. Visst kan man utbilda sig i den digitala tekniken men känner att systemen utvecklas fortare än jag lär mig. Jag hoppas att man kan hitta system som tar hänsyn till oss som inte har full koll.
  Mvh Anders Bjälevik.

 322. Djävligt Bra inlägg! Faktiskt det bästa jag nånsin läst på det här klotterplanket. Att du dessutom är en offentlig person med ett stort medvetande som representerar förnuft och beskriver exakt hur det är i det chanserade Sverige är enastående. All heder till dig. Tack! /P-A Tollbom, kulturarbetare Malmö

 323. Håller fullkomligt med i allt Du skrivit! Svenskar har blivit små, rädda människor som kan styras och manipuleras. Så farligt och så tragiskt.

 324. Såå jättebra skrivet.
  Kanske skall vi starta UPPROP RÄDDA SVERIGE. Bli som Greta. Synas och visa vad vi tycker om det sönderreglerade landet som just nu skapar ett Sverige jag inte vill leva i – men skall vi tysta flytta utan som en gång arbetarrörelsen gjorde förändra. Kanske går det att förena alla små proteströrelser. Skriva en agenda och sedan sätta fart. Demonstrera sittstrejka på riksdagstrappan. Ropa och inte låta oss tystas. Svensken kunde på 30-talet.
  Visst kan vi nu?

 325. Jag håller fullständigt med Dig! Vi är raskt på väg mot ett samhälle som ytterst få av oss vill ha. Men att vi är på den vägen är det dessvärre ytterst få som vill inse. Bra att Du ryter till.

 326. Underbart skrivet! Digitaliseringen var väl menad att undrlätta för oss människor…. men nu sitter vi i trafiktomma korsningar och väntar på rödljusen som MÅSTE slå om till grönt………

 327. Då fantastiskt j-a bra skrivet. Har alltid undrar varför vi svenskar inte gör som fransmännen. Underbart att veta att åtminstonde en till funderar över det. Tack Henry Bronett.

 328. En finsk författare skrev 1985 boken Drabbad av Sverige om myndighetskontroll och ofrihet. 35 år senare kunde jag skriva en uppföljare om det kollapsade PK Sverige

 329. Äntligen!!!!! Bästa jag läst på länge!!!
  Jag har varken swish eller mobilt bank id just pga det tvingas på mej… jag vill ha val! MITT val! Undrar hur länge jag har det, ett val!
  Glassbilen krossade min sons hjärta för 5 år sedan det var då jag lovade mej själv… våga vägra!!
  Lyckan i min då 8a åriga son, springandes till glassbilen med 150kr för att få välja glass pkt, själv! Stolt! Lika rödgråten var han när han kom hem springandes och sa glassbilen bara tog kort !?!?
  Glassbil / kort! Jag kan köpa glass i affären, glassbilen har alltid varit för barnen en tradition sen jag var liten.. ljudet, pengarna att få välja själv, betala själv… en tradition som gjort min familj trogen kund i många måna år…. ( bor på landet så inga butiker här)Det var då, den dagen jag bestämde mej… våga vägra och våga våga friheten till eget val!
  Vi tvingas till datorer och telefoner samtidigt som det varnas för strålning och att skärm tid bör sänkas speciellt för barn som har överstimulerade hjärnor… bokstavs kombinationer är så vanligt att det inte är ovanligt mer… men trotts detta vallas unga som gamla in i mer skärmtider… mer abonnemang, mer kontroll till staten och mindre mänsklighet, kontakt och socialisering… man vet också att mänsklig kontakt är livs avgörande för många… men det åsidosätts pga statens hunger på kontroll!
  Är så besviken på samhället som satsar mer på isolering , kontroll och styre än medmänsklighet, värme och gemenskap.
  Gammal nog att säga” det var bättre förr” och är stolt över det!

 330. Det du skrivit är det bästa jag läst 👍
  Du sammanfattar allt på ett vis så all tragik öppnas.

  Vart är vi påväg?

  Vi borde vara som Frankrikes befolkning och det har jag sagt länge. Tänk om vi vågade vara så istället för att prata om allt utan att göra något.

  Du har verkligen öppnat ögonen fullt ut och det hoppas jag alla som läser detta också upplever.

 331. Spot on! Så sant, kontrollerna och styrning av våra liv bara ökar. Vi ska hållas i rädsla för att inte sätta emot eller protestera. Dags att vakna nu!

 332. Ja fan så är det! Men inte bara fransmän som protesterar.I Österrike är det typ ingen som tar kort.I Graass tex 100% kontanter.Vi är köpta och alllt bygger på att inet ska finnas för evigt.Så är det nog inte.På en timme kan våra system slås ut och då har vi inga lösningar.Storebror är här.Demokratin på väg bort.Fy fan för svenska passiviteten läs dumheten.Mvh sven U F

 333. Tack för att du sätter ord på mina tankar❤️! 🤯 för mycket i mitt huvud! Blir bara arg, men framför allt ledsen! Så tack som fan för denna! Ger mig ändå, någonstans lite hopp! Så tack, sluta inte för du gör det så bra!

 334. Beteendet går igen i myndigheternas hantering av ärenden. En person som missat eller där arbetsgivaren missat något åker ut ur landet trots väl vitsordad tjänstgöring.
  Myndighetschefen borde ställa sig frågan : vad händer och vem hänger mig om jag bryter regeln och gör vad som objektivt sett är rätt. Och t ex serverar kaffe med påtår mot kontant betalning!

 335. Verkligen bra skrivet och jag kan inte mer än hålla med dig!
  Det svenska systemet urholkar alla möjligheter till fritt agerande och tänkande. Alla skall styras dit de, regeringen vill.
  Vi blir som robotar utan egen vilja och gör precis som de styrande vill. Har själv ofta hänvisat till fransmännen och deras agerande vid missnöje.
  Måtte vi öppna våra ögon och ta efter deras sätt att agera.

 336. Tjena Henry, Jag heter Thomas, är 6 år åldre än dig. Jag tycker mycket av det du beskrivit stämmer väl överens med mina egna erfarenheter. Vad fan hände? Med det samhälle som vi växte upp i
  med framtidstro, visioner om ett bättre liv för alla. Var blev vi bestulna på vår framtid, vem tog den ifrån oss? Som före detta Statstjänsteman vill jag påstå att detta inleddes i början av Nittiotalet när det importerades dussintals med Amerikanska konsultbolag som hade till främsta uppgift att nermontera den svenska modellen. En nagel i ögat på den multinationella kapitalismen. Vem?vilka stod bakom den efterfrågan, absolut inte det svenska folket. Möjligtvis aningslösa politiker och främst akademiker som kände sig ouppskattade och underbetalda. De var berädda att sälja sig för egen vinning skull. Privata skolor, dagis, sjuk å åldringsvård med VINSTINTRESS EN, för att berika sig på det som det svenska folket kämpat sig till sedan 18-hundra talets mitt. De svenska politikerna svek folket. Som straff borde vi halvera deras ersättningar och definitivt ge dem samma pensionsregler som den arbetande befolkning.
  Henry! Håller du med, publicera detta. Du har mitt tillstånd.

 337. Så rätt du har.
  I mitt yrke som journalist träffade jag för sådär 20 år sedan en företrädare för Frankrikes motsvarighet till LRF. Han var förvånad över hur de svenska lantbrukarna noggrant och ångesfyllt plitade i ansökningar om diverse EU-stöd. Antalet hektar skulle stämma på metern, helt i samråd med lantmäteriet och rådgivare från alla håll.
  Det hade fransmannen ingen som helst förståelse för. Han till och med småskrattade åt oss.
  – i Frankrike fyller vi på ett ungefär hur
  stor vi tror arealen kan vara. Vill gubbarna i EU ha reda på exakt på metern får dom väl komma och mäta själva, konstaterade han uppriktigt.
  Klokt konstaterat, men tydligen inget för lydiga svenskar som fortfarande lägger ner hela sin själ i att ange exakta siffror.
  Nä, fram för mer civil olydnad. Vi borde bli mer franska, vi svenskar.

 338. Nej, gräset är inte grönare, varken i Frankrike eller övriga sydeuropa. Där gäller det att skrapa med foten och låta dig tryckas ner av alla småpåvar i system som är helt unika för den plats du befinner dig på. Kasta inte ut barnet med badvattnet, det är inte fel med att vilja ha ordning och reda.
  Med kärleksfulla hälsningar!❤

 339. På tal om att sluta tänka.
  Så kände jag idag. Uppdrag gransknings senaste program handlade om hur Rumäner köper sina betyg och examen för att arbeta som sjuksköterska.
  I Sverige får sin legitimation genom EU utan undersökning om kompetens. Alexander heter en person i programmet och jobbade på Sahlgrenska, på en avdelning för neurokirurgiska patienter. Personal lyfte tidigt med ledningen att, de ifrågasätter Alexanders kunskaper men blir på inget sätt hörsammade.
  Alexander erkänner att han köpt sin utbildning och i slutet meddelas att han sagt upp sig själv och han lämnat sin tjänst.
  Så långt så väl tills jag som sagt läser på Svt.se att Alexander blivit anställs i Göteborg inom hemtjänsten. När jag hör hur anställningen genomförts. Rekryteraren vet utifrån de referenser Sahlgrenska lämnat och att Alexander ingen utbildning har. Trots denna vetskap anställs han av Göteborgs Stad som sjuksköterska inom hemsjukvården. Under sitt sista “skolår i Rumänien” jobbade han i Sverige och läste svenska för invandrare, utifrån den kartläggning Uppdrag granskning genomfört.
  Vad har hänt med personer som ska ansvara för att säkerställa säkerheten hos sjuka människor? Vilken kompetens har de ansvariga som anställer utan att bry sig vad som har framkommit. Under programmet intervjuas Rumäner som häpnar att de får jobb i Sverige. Skolorna tjänar 8000 kr för att skriva ut dokument.
  Vad händer med Sverige? Jag är barn till invandrare, de kom från koncentrationsläger och de vita bussarna. Vi barn fick inpräntat att utbildning ska du ha, du ska uppföra dig bättre än alla andra, men vad hjälper det idag när landet krakelerar. Skola, sjukvård, äldreomsorg, polis, arbetsförmedling och ja, listan kan göras lång.
  Blev så glad när jag läste vad skrivit och hur galet allt blivit, den högra handen har ingen aning om vad den vänstra gör längre.
  Önskar dig en fin fortsättning på livet//Teresa

 340. Håller med! Tror en del av problemet är att väldigt många ÄR frustrerade över märkliga/galna/obegripliga bestämmelser/lagtolkningar/beslut tagna av politiker och tjänstemän – men ALLA väntar på att NÅGON ska ta initiativet till en protest. Då först vågar man sticka ut näsan. Men vi skulle nog behöva fler fransmän i Sverige så att vi lär oss lite mer fransk mentalitet – för att visa vem som bestämmer – egentligen. Här i Sverige verkar folk vänta till riksdagsvalet med att ventilera sin frustration genom att rösta på något protest- eller populistparti. Kan vara en anledning till SDs popularitet. Fransmän däremot protesterar direkt när något galet föreslås eller beslutas – och styrkan i protesterna är ju ofta så att dessa beslut ändras eller dras tillbaka. Snälla, fransmän – kom till Sverige och lär oss hur man protesterar!

 341. Ja vad ska man säga om detta 😕. Lydiga idioter det är precis vad gemene svensk är. Det är för att svenskar lever mycket i ensamhet och så är de för fega att förlora det lilla de har i sitt inbillade lilla välfärdsland.

 342. Bra talat!!
  Bankerna har självändamål som motto
  De ställer villkoren och bygger dyrt åt sig själva för våra pengar, undviker personlig kontakt. Hur kan vi bara acceptera och tyst ta emot. Har länge undrat vad BANKINSPEKTIONEN gör för nytta mer än kostar skattepengar. Känner vanmakt när jag tänker på det.