NYHETER

foto &. poesi utställning 5 – 30 sept.
Stockholm 28e augusti 2021 

Att skiljas genom Alzheimer, berättelsen så här långt …

Utställningen tar form. Sållat bland drygt 1200 fotografier och är rätt säker på att de resterande 150 blir kvar.

Det stod tidigt klart att mamma var och är central. Jag har sju porträtt av henne med, fast hon är lika närvarande i hela utställningen. Om påväg från eller till henne, om i samtal med henne över telefon, ibland mer än trettio gånger på en dag, är hennes närvaro tydlig.

Utan penna och kamera vet jag inte hur mycket sans jag skulle behålla. I perioder är det fortfarande på gränsen. Att skiljas genom Alzheimer, se min mamma försvinna är smärtsamt. Det är såklart något jag inte är ensam om. Många berättar om vad det betyder att förlora sina nära till en sådan sjukdom.För mig har det begripliga som går att hålla sig till, att ta stöd i, funnits i livet kring mig. Det har jag sökt fånga i de 150 fotografier och texter jag ställer ut från den femte september på Galleri Art Sight.

158 Fotografier och ord, på väg till eller från mamma, men också dagar jag inte stått ut att vara i hennes närhet. Motiv jag kunnat vila i, haft glädje av och fått utlopp för min frustration genom, är med. Otalet tiondels sekunder som vuxit till en berättelse kring att släppa illusionen om det beständiga. Jag har tittat in hos människor, tagit stöd i former, utan att för den skull kliva in med mig själv. Snarare umgås jag med tankar, känslor och förankrar mig i det jag ser omkring mig.

En kvinna i femtioårsåldern berättar för mig vid en sammankomst för anhöriga, hur hon gått från att vara gift med mannen hon älskar, till att nu vara hans sköterska, någon han inte känner, någon hon inte längre känner. Två främlingar.

Att förlora någon är också i delar att förlora sig själv. Vem blir jag utan relationen till mamma? Vem är jag i detta nya pågående? Och längst därinne i frågans kärna, anar jag något beständigt, ordlöst.

Tacksamheten för vart andetag växer, som förmågan att känna kärlek till min mamma också de dagar jag inte förmår vara med henne i detta långa avsked. I det, i varje upplevelse anar jag kärleken, den som kan vara det enda egentligt meningsfulla, beständiga, ordlösa.

Henry Bronett

Utställningen pågår 5e - 30e sept. Galleri Art Sight Hornsgatan 36a.

Kontakt: Galleri Art Sight: Carl de Boullosche
mobil: 070 2012038
e-post:  galleriartsight@gmail.com