demokrati,  Politik,  Psykisk hälsa

Frihet är ingen födslorätt.

Ibland är det bra att lyssna till självklarheter, påminnas om det vi har och bör vara rädda om.
Lyssnade till ett samtal med bl.a. den engelske, konservative författaren och debattören Douglas Murray. Friheten kom på tal. ”Den är ingen självklart rättighet vi föds med. Många tycks tro det nu. Frihet får man slå vakt om, ibland måste man slåss för den.” Ungefär så hörde jag honom orda.

Nej friheten är ingen födslorätt (fast man önskade att den var det!). Många miljoner dog i det sista världskriget för den. Särskilt bra att påminna sig just nu, då det blåser kallt från Ryssen och extremisterna i Gaza skapat sådana fruktansvärda konsekvenser.

Sköra ting, frihet, demokrati. Ingen föds självklart med rätten till dem. Många lever inte längre med dem, andra har aldrig gjort det…

Ibland är det bra att påminna sig om att vi faktiskt lever i ett land där vi ännu kan säga och tycka som vi vill. Det är värt oerhört mycket och lättare att förstå som sagt, då extrema ideologier och envåldshärskare med storhetsambitioner söker breda ut sig.

Att fortsatt vi besvär oss om att vara tillåtande inom frihetens och demokratins gränser, är något att slå vakt om. För nej det är ju inga självklara rättigheter… även om det kanske borde få vara det.

H. Bronett ©2024

LÄMNA ETT SVAR

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *