Uncategorized

När är ’Aldrig igen’?

Jag har en fråga gällande ”Aldrig igen”…

Novemberpogromens minne har högtidlighållits för en kort tid sedan. Känner ni inte till yttrycket, googla gärna! Många är eniga om att förintelsen inte var ett lyckosamt tilltag, många säger därför gärna: ’Aldrig igen!’

Vad menas med: ’Aldrig igen’?
När blir det: ”Aldrig igen”?


Är det då judar måste ha bombsäkert glas och polisbeskydd för att få gå i synagogan, eller lämna sina barn på dagis i Sverige? Eller då de måste gömma sin Davisstjärna för att inte bli mobbade eller slagna i skolan (också i Sverige)? Vi menar kanske inte: ’Aldrig igen’ i sådana sammanhang? Det, samt diverse knivattacker, skjutningar (som i tex. Frankrike, Danmark, USA), ingår kanske inte i vad vi menar med: ’Aldrig igen’?

”Aldrig igen”, kanske betyder att det inte är okej att söka utrotar judar igen, att trycka ner dem i gaskamrarna en gång till? Det är kanske där gränsen går och ökad förföljelse, hot, misshandel, mord, hat mot staten Israels blotta existens, är inget som ingår i: ’Aldrig igen’?

För mig blir allt detta något oklart. Vad innebär egentligen: ’Aldrig igen’? Det blir allt luddigare, i en tid då allt fler är öppet antisemitiska och dåd mot judar – på ingen annan grund än att de är judar – ökar.

Så vad menas med: ”Aldrig igen”.
När blir det?

Henry Bronett @2019

LÄMNA ETT SVAR

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *