Uncategorized

Lydiga idioter.

visionen om en något för vacker framtid?
Tänker jag buttert på väg från banken i vanmakt.

Är det så att vara svensk detta, att följa reglerna ner i minsta stavelse? Har vi blivit så detaljstyrda att vi inte vågar ta egna intiativ utan att fråga först ifall vi får eller ej. Systemet uppmuntrar osäkerhet och rädsla, begränsar frihet, fantasi och initiativ. Hur gav vi så frivilligt bort våra möjligheter att påverka till det osynliga som styr digitalt?

Min son måste ha ett kort. Det går inte utan längre för det tas inga sedlar eller mynt på biografer, kaféer och restauranger i Stockholm. Han har tröttnat på att ringa och be mig swisha till kompisen som i sin tur måste knappa in en kod för att betala biobiljetten eller hamburgaren. Hundringen min son har i fickan går inte använda. Den har inte längre något värde.

I kön på banken, i väntan på förmånen att få skaffa ett kort åt min son, läser jag reklamskärmarna. De informerar om att jag inte behöver stå här. ”Gå hem, gör det på nätet!” hälsar de. Helst ska vi umgås där tycker banken. Det är billigare, enklare, så underbart problemfritt.

Varför ska det nu vara så djävla problemfritt och enkelt allt?

Fransmän skiter i det där. Det har de alltid gjort. De är inte som vi svenskar. Vi vänliga, ärliga som gör det vi blir tillsagda. Vi går hem istället och ondgör oss över alltings djävlighet, inte mer än så. Fransmän går ut på gatorna. De gör det i hundratusental om deras yttrandefrihet hotas eller så kastar de sten, spärrar av vägar och ställer till ett djävla hallå i gula västar. Det gör de för allt möjligt och omöjligt, ibland bara för att de har lust och att presidenten behöver påminnas om vem det är som bestämmer. Fast de borstar inte tänderna heller eller duschar så värst och röker gör de som borstbindare. Allt är inte bra med fransmän. Och det är inte en god idé att kasta sten, i alla fall inte för vad som helst. Fast vi kunde finna en medelväg, vi ärliga, snälla. Opponera oss i alla fall något Ibland?

På banken fyller jag i sidor med personnummer, information om gemensam vårdnad, två bevittnade underskrifter och svarar på frågor som: Har han fler än ett medborgarskap, det vill Skatteverket veta, känner han någon politiker, ska han ses som särskild risk (förkortas PEP  – något jag fortfarande inte begripit). Jag förstår inte varför så många frågor?

Allt jag vill är att få ett kort till min son som är minderårig. Mitt ansvar. Men eftersom vi har infört ett system där vi bara får betala med kort, måste jag svara på frågorna, om inte hans frihet ska begränsas, för det blir den utan kort.

Det är inte era pengar, det är mina, varför så många frågor? ”Varför inte urinprov också?!” Men den unge mannen i fjunig mustasch förstår inte sarkasm. Han tittar i skärmen och inte på mig. Sarkasm fungerar endast i samtal med människor, inte med skärmar. Skärmar har vare sig humor eller sarkasm. Ibland har de smileys, ett taskigt substitut. “Det är lag på det”, säger han. En lydig idiot som jag själv, tänker jag. Systemet formar oss och sakta böjs vi efter dess behov.

Hur hjälper det här sjukvårdsköer, bomber som sprängs, hederskultur eller lärarbrist? Får sjuksköterskor högre lön för att vi fyller i våra liv i system så här?

Det enda jag ser är ökad kontroll och en rädsla som i sin tur ökar kontroll osv. Så mycket information vi släpper ifrån oss utan att fråga till vad. Vi har redan vant oss vid att vi måste bevisa att vi inte är terrorister, mordbrännare eller fan och hans moster. Bevisa att du är oskyldig tillräckligt för förmånen att betala kaffet med kort! För du har väl inget att dölja, för då blir det inget kaffe! 

Våra vanor, våra liv registreras och analyseras så väl av myndigheter som av FB, Google, mfl. Vi kategoriseras, görs till del av grupper, stoppas in i fack som företag och myndigheter sedan använder. Syftet är att påverka dig, ’informera’ och sälja till dig. Vi behandlas allt mer anonymt, som var vi säd på en åker att skörda.

Varför inte låta myndigheter och storföretag fördela våra pengar mellan sig på en gång? Låt dem meddela oss var och när vi får gå på kafé, vilka kläder vi ska köpa denna månad och vilken mat som är nyttigast för veckan? Eller håller det redan på att ske, kanske har det redan skett?

”Din son är inte här?” Inget swish, om han inte är här. Han är ju i skolan och förhoppningsvis lär de sig att inte bli lika lydiga idioter som du och jag. Det tänker jag fast säger inte. Det muttrar jag om hemma, inte mer än så.

Och på kafét med den stolta skylten: ‘we are cash-free’, tar de inte emot beställningar idag. Deras datasystem har kraschat. De har ingen kontantkassa och då är det olagligt för dem att göra något. Fransmän hade struntat i det där. Djävla EU idioter, hade de sagt och fortsatt ändå. Hittat på något, skrivit upp telefonnummer på lista, bett dig betala i morgon, tagit dina sedlar och bjudit dig på en kopp kaffe. Men så gör vi inte här, vi lydiga idioter. Systemet styr.

Vad händer när vi slutar tänka själva och gör som vi blir tillsagda? Vad händer när vi inte säger ifrån, tar egna initiativ. Blir det med oss demokratin går under, helt frivilligt lämnas i osynliga händer?

Vi får hoppas att våra barn går i en bättre skola, kanske måste de bli anarkister?

Henry Bronett ©2020. 

854 Comments

 • Lillie

  Vi svenskar är numera urtypen för slavar. Se bara hur vi står i kö, lydigt och stilla. Håller reda på varandra och gud nåde om någon tränger sig före då minsann visas någon form av ilska och beslutsamhet men aldrig mer än så. Ingen handling bara ett förnärmat muttrande. Jag roar mig ibland med att tilltala vem som helst på bussen, spårvagnen eller i affärer. Tur jag ser ut som vilken 70-årig modern tant som helst annars skulle väl folk ropa på polis och hävda ansats till överfall. Ibland blir det en engagerad diskussion om allt möjligt och folk lättar på floret av anpassad slav. Jag brukar också hänvisa til fransmännens /kvinnornas sunt upproriska ådra och beundra deras kaxighet. Bara det att de förnämsta vinodlarna skiter fullkomligt i att ekocertifiera sina dyrgripar. Pourquoi? Mitt vin är av toppkvalitet jag tänker inte betala byråkraterna för att pappersbehandla en ansökan till en meningslös etikett. Kaxigt. Lev väl. Jag minns din mamma Carla. En vacker och stolt kvinna.

  P.S. Min mor fick också Alzheimers. Det som lindrade hennes sista år var den fullkomligt absurda humor och ibland vulgära men uppfriskande one-liners hon kom med. Nej fy fan vad illa det här smakade, sa hon en gång om de vidbrända potatisplättarna de serverade på äldreboendet. Plötsligt piggnade de andra till, tittade upp från tallrikarna och började prata med varandra. En del nickade gillande åt mammas håll. Hon blev en isbrytare av rang min älskade mamma. D.S.

 • Carin

  Henry!

  Huvudet på spiken.
  Vi går mot diktatur med stormsteg
  Vi befinner oss redan i en demokratur, demokratin i Svea rike är död i praktiken.

  Allt styrs av politiker, oligarker, läkemedelsbolag samt en journalistkår som tappat kompassen eftersom de slutat granska makten och är maktens springshasar istället.

  MAKT KONTROLL PENGAR – Du , jag, medborgarna betalar kalaset !

  Folket har makten men tar den inte!
  40-50 års indoktrinering av foket som börjar redan på dagis, fortsätter på förskolan, fritids, grundskolan, gymnasiet, högskolan skapar inget annat än lättkränkta reptilhjärnor utan sunt förnuft, utan kritiskt granskande, utan konsekvenstänk i flera steg. Ingt eget ansvar alltid någon annas fel….

  Sverige ÄR kört, det tar minst 3 ggr så lång tid att avprogrammera indoktrinerade hjörnor än att just hjärntvätta dem.. kall detta land nyktra till får vi faktiskt offra fårskocken som oåterligkalligen inte kommer att nå ett tillfrisknade ty verkligheten är alldeles för svår för dem att handskas med. Det handlar om att överleva elelr dö… detta är bara början på dårhuset. Jag siar: 3e världskriget är inte speciellt långt borta.
  Europa mot länder utanför, och de har ju som bekant redan invaderat Europa överalt så de slår till inifrån också, inbördeskrig samtidigt – mellan indoktrinerade reptilhjärnor och sunda medborgare, krig mellan europeiska länder… kontrollen på banken är bara en liten del av ett kontrollsamhälle. Det kommer mer, var så säker.

 • Karin Ekhammar

  Hej Henry,
  I mitt hus finns ett egensinnigt café som anses ha såväl hög trendfaktor som Södermalms godaste pizza , Café Dello Sport. De tar gärna emot kontanter. Dessutom, man vägrar betalning med kort om beloppet är 20 kr eller mindre. Ägarna är som sagt egensinniga, framgångsrika och charmerande – och mycket italienska; både till ursprung och sätt.
  Hälsningar Karin Ekhammar
  Ps Spelar bridge varannan vecka på MAKKABI IK på Bajit. Naturligtvis är det kontanter som gäller i denna fantastiska atmosfär.

  • Adil Fadi

   Hej! Du har helt rätt! du beskriver våran verklighet på ett ärligt sätt!
   Jag känner igen din frustration för att jag upplever den.
   Vi måste kämpa och uppfostra våra barn att vara fria!
   Tack ♥️
   Med vänliga hälsningar
   Adil

 • Renée Nordståhl

  Tack Henry!
  Man skulle kunna tro att du beskriver en skrämmande framtidsvision. Så är det inte. Det ÄR redan VÅR VERKLIGHET.
  Jag funderar på att återutge” DET BLINDA SVERIGE.”( The New Totalitarians) Skriven av Roland Huntford 1971. Utgiven på Tema,
  min gamle fars förlag.

 • Calle Montell

  Bäste Henry,
  Inte menar du väl vad du skriver? I världens mest välmående land har vi demokrati, friskt vatten, sjukvård och skola. Rätten att röra sig fritt i skog och mark. Allmänna kommunikationer, man får skriva fritt och uttrycka sina åsikter. Det finns olika tidskrifter, som kan publicera både högt och lågt. Vi har en rimlig byråkrati utan speciellt mycket korruption, både professionella politiker och folkvalda fritidspolitiker. Hur tusan kan du mala ur dig populistisk SD propaganda utan att tänka dig för, bara för att det var lite kö när du skulle skaffa grabben ett kreditkort? Jag hoppas att du bara ville testa vilka reaktioner du skulle få med inlägget? Och kanske att du var på lite dåligt humör? Vi bor och verkar i ett fantastiskt land med fantastiska människor. Lyft blicken och kicka ut populisterna.

  • Anneli

   Jösses vilken låda har du legat i för länge?
   Var kommer SD in i denna text? Är det vad alla tar upp så fort det inte passar deras agenda?!
   Vakna upp bästa herrMontell

  • Kevin

   Ja, så har det tyvärr blivit då bankerna fått denna extrema makt över oss medborgare.
   Jag har drivit företag i snart 23 år och aldrig blivit så illa behandlad av banken som det sista året. Det är misstänkligheten som är värst, att man precis som i processen med SKV är dömd på förhand.
   Hur kunde det få gå så långt?
   Jag hoppas att det vänder men då måste ett mirakel ske, och tyvärr sker inte mirakel längre….

 • Peter

  Blir så trött av vårt sjuka system. Betalar med cash så mycket det går och tar dom ej emot kontanter så lämnar jag hällre stället.

 • Lena Dahlberg

  Det bästa jag läst på länge. Sanningen i vitögat. Svart på vitt ( men så klart, så kanske man inte får skriva längre 😉

 • Åse Greenacre

  Mycket bra skrivet, tack!
  Some utlands svensk irriterar detta mig otroligt mycket varje gång jag är hemma. Jag har inte swish and använder ofta kontanter i England där jag bor. Vad kan göras? Svenskar är inte bra på att stå upp för sig själva mot staten. Vi bara accepterar och följer med mängden. Vågar ni denna gång? Hoppas det, annars blir Sverige en stat som ingen vågar säga vad de tycker…

 • Anders Weiss

  Kom i helgen från Spanien utan svenska kontanter.
  Skulle måndag morgon infinna mig fastande på Östra sjh Göteborg.
  Var efter provtagning fikasugen och gick ned i restaurangen i entrén. Försökte betala med mitt Bank Norwegiankort men kortet godkändes EJ då kassaregistret klassades som SPELBUTIK!!
  Tog spårvagnen till Hj Brantingplatsen och fick köpa en billligare gofika på Pressbyrån med mitt Norwegiankort! Sick!

 • Olle Jonasson

  Mycket bra att det mullrar hos befolkningen kring detta. Dags för bojkott och uppror. Vi ska finna oss i att bankerna tvättar pengar och lånar ut till oss småsparare för att sen misstänka oss för penningtvätt när vi vill betala tillbaka i förtid. När vi ärliga människor endast vill hantera våra egna beskattade pengar, blir vi trakasserade av nitiska bankmänniskor som gömmer sig bakom lagstiftning. Det är stor skam !

 • Hasse Niva

  Hej läste detta om Nyttiga idioter.
  Väl formulerat. Och samtidigt belysande. Vad händer i en värld där alla bara gör som de blir tillsagda. En kugge helt enkelt. Var hamnar vi människor då.? Kan något likt förintelsen upprepas? Alla bara gör sin del

 • Gunnar Johansson

  Man har undrat varför forntida dynastier utan uppenbar anledning har gått under.
  Historien kommer att visa att ett av jordens mest välmående länder plötsligt hamnade på jordens länders bakgård.
  RIP Du Gamla Du Fria.

 • Mabelle Taalbi

  Håller med till 100%. Tack för det du skriver. Vi borde ut o demonstrerar, mot bankerna och politikerna som vill kontrolera våra pengar och våran sätt att leva .

  • bertil

   Det är demonstration mot det kontantfria samhället och kontantfria skitbutiker och mot höga bensinpriser nu på lördag kl15 på mynttorget i stockholm.Du är välkommen att delta.

 • Margareta Backman

  Såå bra beskrivet av vårt 4-kantiga och ’själlösa’ och Andefattiga samhälle som håller på att växa fram ! Snart kommer ’chipsen’ som t.o.m Bibeln nämner om i Uppenbarelseboken ! Då får du inte handla om du inte har ett sådant ’inplanterat’ i pannan el. i handen ! Då får du se upp…! Om du inte gör det, då har du förlorat din ’själ’ och din frihet…

 • Yvonne Oward

  Det bästa jag läst på länge!!! 👍👍👍
  Exakt så har det blivit… livsfarligt när folk inte kan tänka själva…. 🤔

 • Carina Adkervall

  Det var uppfriskande att läsa! Tack för detta inlägg!
  Ironiskt nog: När jag nu tackade för detta inlägg skall jag fylla i flera fält med
  info…🤣🤣🤣

 • Marie Andersson

  Det är så tragiskt så det är inte sant. Bankerna vill tjäna mer o mer o vi går på skiten, Har börjat o bojkotta alla ställen dom inte tar kontanter. Hoppas fler gör det.

 • Andreas

  Underbart o tänkvärt!
  Vi går hem o pratar om det. Hemma.
  Imorgon kommer nästa uppmaning vi följer…snällt, ståendes i kö. För ve den som tränger sig före…
  Flytta, långt härifrån är den lösningen jag ser görbar inom min livstid…tyvärr.

 • Elna Melin

  Håller helt med dej i din rädsla för vår mjäkighet och att gå i ledband utan att tänka längre än vad vår bekvämlighet tar oss! Tyvärr kommer vi snart få sota dyrt!!!

 • Lena Unden

  Befriande! Du sätter ord på en gnagande känsla av obehag som jag burit en längre tid.
  Vistas mycket i Frankrike, känns som att jag kan andas på ett helt annat sätt när jag är där.

 • Maggan

  “Finansbranschen använder alla pengar, som tjänas i samhället och som i den ena eller andra formen deponeras på giron, sparböcker och pengamarknaden o.dy., till råmaterial för sitt kreditgivande. Handelsartikeln är pengarnas makt att kunna köpa allt.
  Ta industriföretagare: De lånar pengar av bankerna, som de investerar i sin varuproduktion för att tjäna mera pengar. Bankerna är fordringsägare till kapitalet plus räntan: Den utlånade summan ska förvandlas till mera pengar. Därför är en kredit inte bara bortgivna pengar, utan en förmögenhet som ska växa. Därför kan sådana anspråk på framtida ränta även säljas till investorer, som gärna betalar med en del av den förväntade vinsten.
  Folk tror, att de pengar som de har tjänat och sparat ihop, är säkert förvarade, när de ”ligger” på banken: På höjdpunkten av den här krisen, kunde man lära sig att allt, även deras pengar fungerar som material till finansindustrins kreditaffärer och helt enkelt inte finns kvar, om finansföretagens tvivel på affärernas framgångar tar överhand. Det gäller också för de småpengar, som löntagare tjänat och som de behöver till sitt uppehälle – de är kapital för bankerna.” https://motargument.com/lar-kanna-ditt-hemland/#more-10

 • Laila Karlsson

  Tack för att du belyser detta vansinne . Jag har kontanter hela tiden när jag ska handla och säger varje gång att jag vill betala med pengar. Vi måste visa att det är många som vill betala så. Sol Laila

 • Agneta Bekassy

  Så bra skrivet, precis så här är det. Det är helt galet att vi inte längre kan handla med kontanter och vilket tjafs varje gång man behöver kontanter från banken, ynka 5000sek idag, annars ska man beställa långt i förväg. Kontoutdrag visar ofta ( i alla fall hos mig) på summan 10sek, ja toalettbesök kan heller inte överallt betalas med en 10 krona, totalt sjukt. Inte så konstigt att många flyr Sverige, men vi får ju in nya som vi öppnar våra armar för, får de automatiskt kort eller hur fungerar det? Mycket som behöver ändras på, vi har gått i våra katastrofala politikers ledband länge nog nu, men som artikelförfattaren påpekar, vi finner oss för inte vill man sticka upp, nä man fortsätter att muttra bakom lykta väggar.

 • Maria

  Grymt skrivet och Åh så rätt!
  Jag hade velat se det många år tidigare.
  Nu börjar vi ta tag i detta och absolut inte på ett inhumant eller rasistiskt sätt.
  Men vi är ju änna SVENSKAR!
  Kom igen nu å kämpa!
  Kämpa för dig själv och alla som älskar Sverige oavsett färg, etnicitet, religion.
  Men förstå att i Sverige gäller våra regler och lagar.
  Även om de är löjligt tafatta så gäller de.
  Accepterar du som kommer hit detta så accepterar jag dig.

 • Carina Fransson

  Ojojoj…. Jo precis så är det!
  Jag blir glad och upprymd när jag träffar folk som ser och förstår vart det är på väg med samhället, och då även vågar protestera och göra väsen av sig…
  Till slut blir allt bara “platt” och färglöst om ingen orkar bemöda sig! 🤔😏

 • Göran W Lindblom

  Bra att någon tar upp vad som händer! Själv är jag ingen skribent men ibland blir man mörkrädd för vad som händer i detta land.
  Jag har en bekant vars sambo som betalat med sitt AMX kort när dom varit utomlands och i Svedala. När sedan räkningen kommit så har min vän swicha åter sin del av kostnaden! Nu ska dom redovisa var pengarna kommer ifrån samt 50 frågor till? Och då ska man veta att denna bank ( SWEDBANK) har tvättat miljarder åt suspekta organiserade brottslingar under många år! Chefer har fått sparken med nya fina tjänster? Dessa 50 frågor tar otroligt mycket tid att svara på. Vad händer! skall dom nu slå på små sparare med massa idiotiska frågor? Jag ska lägga ut alla frågor på nätet från Banken vad är meningen med denna häxjakt?

 • Marita Cato

  Hej Henry!
  Tack för en underbar, sann blogg/krönika om Sverige. Jag känner igen mig och samtidigt…..inte! Tar till mig av det du skrivit och känner ändå att jag tänker mer som en Fransman i mycket. Kan bero på min Vallonska/franska bakgrund. På min mammas sida.
  Min pappa hade Finska rötter. 🙂
  Det var hur som helst en intressant, tankeväckande och förhoppningsvis för många en provocerande blogg om svenskar och att vi ändå i de flesta sammanhang kan tänka annorlunda om vi verkligen vill. De flesta tycker faktiskt som du.
  Med vänliga hälsningar….

 • Marita Dahlby

  Bra talat!!
  Bankerna har självändamål som motto
  De ställer villkoren och bygger dyrt åt sig själva för våra pengar, undviker personlig kontakt. Hur kan vi bara acceptera och tyst ta emot. Har länge undrat vad BANKINSPEKTIONEN gör för nytta mer än kostar skattepengar. Känner vanmakt när jag tänker på det.

 • Ia

  Jag har hittat din blogg och läser med stor behållning! Men jag saknar några saker på sidan! Vill gärna prenumerera på inlägg, dela på sociala medier men hittar inga funktioner för det ena eller andra. Och det här som jag skriver nu borde skickas son ett kontaktmeddelande el likn, men jag hittar inget så’nt heller så det fick bli här i kommentarsfältet.
  Snälla, lägg till funktionerna!

 • Jana Hager

  Ja vad ska man säga om detta 😕. Lydiga idioter det är precis vad gemene svensk är. Det är för att svenskar lever mycket i ensamhet och så är de för fega att förlora det lilla de har i sitt inbillade lilla välfärdsland.

 • Lars-Erik

  Håller med! Tror en del av problemet är att väldigt många ÄR frustrerade över märkliga/galna/obegripliga bestämmelser/lagtolkningar/beslut tagna av politiker och tjänstemän – men ALLA väntar på att NÅGON ska ta initiativet till en protest. Då först vågar man sticka ut näsan. Men vi skulle nog behöva fler fransmän i Sverige så att vi lär oss lite mer fransk mentalitet – för att visa vem som bestämmer – egentligen. Här i Sverige verkar folk vänta till riksdagsvalet med att ventilera sin frustration genom att rösta på något protest- eller populistparti. Kan vara en anledning till SDs popularitet. Fransmän däremot protesterar direkt när något galet föreslås eller beslutas – och styrkan i protesterna är ju ofta så att dessa beslut ändras eller dras tillbaka. Snälla, fransmän – kom till Sverige och lär oss hur man protesterar!

 • Teresa Benkarcik

  På tal om att sluta tänka.
  Så kände jag idag. Uppdrag gransknings senaste program handlade om hur Rumäner köper sina betyg och examen för att arbeta som sjuksköterska.
  I Sverige får sin legitimation genom EU utan undersökning om kompetens. Alexander heter en person i programmet och jobbade på Sahlgrenska, på en avdelning för neurokirurgiska patienter. Personal lyfte tidigt med ledningen att, de ifrågasätter Alexanders kunskaper men blir på inget sätt hörsammade.
  Alexander erkänner att han köpt sin utbildning och i slutet meddelas att han sagt upp sig själv och han lämnat sin tjänst.
  Så långt så väl tills jag som sagt läser på Svt.se att Alexander blivit anställs i Göteborg inom hemtjänsten. När jag hör hur anställningen genomförts. Rekryteraren vet utifrån de referenser Sahlgrenska lämnat och att Alexander ingen utbildning har. Trots denna vetskap anställs han av Göteborgs Stad som sjuksköterska inom hemsjukvården. Under sitt sista “skolår i Rumänien” jobbade han i Sverige och läste svenska för invandrare, utifrån den kartläggning Uppdrag granskning genomfört.
  Vad har hänt med personer som ska ansvara för att säkerställa säkerheten hos sjuka människor? Vilken kompetens har de ansvariga som anställer utan att bry sig vad som har framkommit. Under programmet intervjuas Rumäner som häpnar att de får jobb i Sverige. Skolorna tjänar 8000 kr för att skriva ut dokument.
  Vad händer med Sverige? Jag är barn till invandrare, de kom från koncentrationsläger och de vita bussarna. Vi barn fick inpräntat att utbildning ska du ha, du ska uppföra dig bättre än alla andra, men vad hjälper det idag när landet krakelerar. Skola, sjukvård, äldreomsorg, polis, arbetsförmedling och ja, listan kan göras lång.
  Blev så glad när jag läste vad skrivit och hur galet allt blivit, den högra handen har ingen aning om vad den vänstra gör längre.
  Önskar dig en fin fortsättning på livet//Teresa

 • Ingegerd Kihlström

  Nej, gräset är inte grönare, varken i Frankrike eller övriga sydeuropa. Där gäller det att skrapa med foten och låta dig tryckas ner av alla småpåvar i system som är helt unika för den plats du befinner dig på. Kasta inte ut barnet med badvattnet, det är inte fel med att vilja ha ordning och reda.
  Med kärleksfulla hälsningar!❤

 • Thomaz Magnusson

  Så rätt du har.
  I mitt yrke som journalist träffade jag för sådär 20 år sedan en företrädare för Frankrikes motsvarighet till LRF. Han var förvånad över hur de svenska lantbrukarna noggrant och ångesfyllt plitade i ansökningar om diverse EU-stöd. Antalet hektar skulle stämma på metern, helt i samråd med lantmäteriet och rådgivare från alla håll.
  Det hade fransmannen ingen som helst förståelse för. Han till och med småskrattade åt oss.
  – i Frankrike fyller vi på ett ungefär hur
  stor vi tror arealen kan vara. Vill gubbarna i EU ha reda på exakt på metern får dom väl komma och mäta själva, konstaterade han uppriktigt.
  Klokt konstaterat, men tydligen inget för lydiga svenskar som fortfarande lägger ner hela sin själ i att ange exakta siffror.
  Nä, fram för mer civil olydnad. Vi borde bli mer franska, vi svenskar.

 • Thomas Byström ( Viking) = urbefolkning i detta land

  Tjena Henry, Jag heter Thomas, är 6 år åldre än dig. Jag tycker mycket av det du beskrivit stämmer väl överens med mina egna erfarenheter. Vad fan hände? Med det samhälle som vi växte upp i
  med framtidstro, visioner om ett bättre liv för alla. Var blev vi bestulna på vår framtid, vem tog den ifrån oss? Som före detta Statstjänsteman vill jag påstå att detta inleddes i början av Nittiotalet när det importerades dussintals med Amerikanska konsultbolag som hade till främsta uppgift att nermontera den svenska modellen. En nagel i ögat på den multinationella kapitalismen. Vem?vilka stod bakom den efterfrågan, absolut inte det svenska folket. Möjligtvis aningslösa politiker och främst akademiker som kände sig ouppskattade och underbetalda. De var berädda att sälja sig för egen vinning skull. Privata skolor, dagis, sjuk å åldringsvård med VINSTINTRESS EN, för att berika sig på det som det svenska folket kämpat sig till sedan 18-hundra talets mitt. De svenska politikerna svek folket. Som straff borde vi halvera deras ersättningar och definitivt ge dem samma pensionsregler som den arbetande befolkning.
  Henry! Håller du med, publicera detta. Du har mitt tillstånd.

 • Hans Borg

  Verkligen bra skrivet och jag kan inte mer än hålla med dig!
  Det svenska systemet urholkar alla möjligheter till fritt agerande och tänkande. Alla skall styras dit de, regeringen vill.
  Vi blir som robotar utan egen vilja och gör precis som de styrande vill. Har själv ofta hänvisat till fransmännen och deras agerande vid missnöje.
  Måtte vi öppna våra ögon och ta efter deras sätt att agera.

 • Göran Helmer

  Beteendet går igen i myndigheternas hantering av ärenden. En person som missat eller där arbetsgivaren missat något åker ut ur landet trots väl vitsordad tjänstgöring.
  Myndighetschefen borde ställa sig frågan : vad händer och vem hänger mig om jag bryter regeln och gör vad som objektivt sett är rätt. Och t ex serverar kaffe med påtår mot kontant betalning!

 • Maj Ström

  Mycket bra, vi människor är för informerade för att tro på diktaturer . Anarkismen behöver inte alltid leda till kaos. Anarki kan vara vägen utur otroheten.

 • Anna

  Tack för att du sätter ord på mina tankar❤️! 🤯 för mycket i mitt huvud! Blir bara arg, men framför allt ledsen! Så tack som fan för denna! Ger mig ändå, någonstans lite hopp! Så tack, sluta inte för du gör det så bra!

 • Sven

  Ja fan så är det! Men inte bara fransmän som protesterar.I Österrike är det typ ingen som tar kort.I Graass tex 100% kontanter.Vi är köpta och alllt bygger på att inet ska finnas för evigt.Så är det nog inte.På en timme kan våra system slås ut och då har vi inga lösningar.Storebror är här.Demokratin på väg bort.Fy fan för svenska passiviteten läs dumheten.Mvh sven U F

 • Marie

  Spot on! Så sant, kontrollerna och styrning av våra liv bara ökar. Vi ska hållas i rädsla för att inte sätta emot eller protestera. Dags att vakna nu!

 • Annica Rosén

  Det du skrivit är det bästa jag läst 👍
  Du sammanfattar allt på ett vis så all tragik öppnas.
  Vart är vi påväg?
  Vi borde vara som Frankrikes befolkning och det har jag sagt länge. Tänk om vi vågade vara så istället för att prata om allt utan att göra något.
  Du har verkligen öppnat ögonen fullt ut och det hoppas jag alla som läser detta också upplever.

 • Laila ström

  Äntligen!!!!! Bästa jag läst på länge!!!
  Jag har varken swish eller mobilt bank id just pga det tvingas på mej… jag vill ha val! MITT val! Undrar hur länge jag har det, ett val!
  Glassbilen krossade min sons hjärta för 5 år sedan det var då jag lovade mej själv… våga vägra!!
  Lyckan i min då 8a åriga son, springandes till glassbilen med 150kr för att få välja glass pkt, själv! Stolt! Lika rödgråten var han när han kom hem springandes och sa glassbilen bara tog kort !?!?
  Glassbil / kort! Jag kan köpa glass i affären, glassbilen har alltid varit för barnen en tradition sen jag var liten.. ljudet, pengarna att få välja själv, betala själv… en tradition som gjort min familj trogen kund i många måna år…. ( bor på landet så inga butiker här)Det var då, den dagen jag bestämde mej… våga vägra och våga våga friheten till eget val!
  Vi tvingas till datorer och telefoner samtidigt som det varnas för strålning och att skärm tid bör sänkas speciellt för barn som har överstimulerade hjärnor… bokstavs kombinationer är så vanligt att det inte är ovanligt mer… men trotts detta vallas unga som gamla in i mer skärmtider… mer abonnemang, mer kontroll till staten och mindre mänsklighet, kontakt och socialisering… man vet också att mänsklig kontakt är livs avgörande för många… men det åsidosätts pga statens hunger på kontroll!
  Är så besviken på samhället som satsar mer på isolering , kontroll och styre än medmänsklighet, värme och gemenskap.
  Gammal nog att säga” det var bättre förr” och är stolt över det!

 • Marie-Louise von Bergmann

  En finsk författare skrev 1985 boken Drabbad av Sverige om myndighetskontroll och ofrihet. 35 år senare kunde jag skriva en uppföljare om det kollapsade PK Sverige

 • Marie Gidlund Persson

  Då fantastiskt j-a bra skrivet. Har alltid undrar varför vi svenskar inte gör som fransmännen. Underbart att veta att åtminstonde en till funderar över det. Tack Henry Bronett.

 • Peter Toftén

  Underbart skrivet! Digitaliseringen var väl menad att undrlätta för oss människor…. men nu sitter vi i trafiktomma korsningar och väntar på rödljusen som MÅSTE slå om till grönt………

 • Ola Theander

  Jag håller fullständigt med Dig! Vi är raskt på väg mot ett samhälle som ytterst få av oss vill ha. Men att vi är på den vägen är det dessvärre ytterst få som vill inse. Bra att Du ryter till.

 • Gina Romland

  Såå jättebra skrivet.
  Kanske skall vi starta UPPROP RÄDDA SVERIGE. Bli som Greta. Synas och visa vad vi tycker om det sönderreglerade landet som just nu skapar ett Sverige jag inte vill leva i – men skall vi tysta flytta utan som en gång arbetarrörelsen gjorde förändra. Kanske går det att förena alla små proteströrelser. Skriva en agenda och sedan sätta fart. Demonstrera sittstrejka på riksdagstrappan. Ropa och inte låta oss tystas. Svensken kunde på 30-talet.
  Visst kan vi nu?

 • Birgit Stenberg

  Håller fullkomligt med i allt Du skrivit! Svenskar har blivit små, rädda människor som kan styras och manipuleras. Så farligt och så tragiskt.

 • PA Tollbom

  Djävligt Bra inlägg! Faktiskt det bästa jag nånsin läst på det här klotterplanket. Att du dessutom är en offentlig person med ett stort medvetande som representerar förnuft och beskriver exakt hur det är i det chanserade Sverige är enastående. All heder till dig. Tack! /P-A Tollbom, kulturarbetare Malmö

 • Anders Bjälevik

  Tack så mycket. Håller helt med dig. Jag tillhör den analoga generationen född i mitten på 50-talet. Fick höra av en tekniker för 30 år sedan att kan du inte använda en dator i framtiden, så är det lika illa som att inte kunna läsa.
  Känner att jag är på väg dit när jag sitter framför datorn eller telefonen,och ska göra val som inte fungerar. Mot exempelvis skatteverket pensionsenheten sjukvården som exempel. Är som tur kund hos Handelsbanken i Norberg, som är bemannad med underbara människor vilka hjälper mig när saker blir för avancerat. Visst kan man utbilda sig i den digitala tekniken men känner att systemen utvecklas fortare än jag lär mig. Jag hoppas att man kan hitta system som tar hänsyn till oss som inte har full koll.
  Mvh Anders Bjälevik.

 • Christer Carlegård

  Jättebra skrivet! Jag åker till min bror i Frankrike varje år och hör och ser en del om fransmännen. Han bor visserligen i en by i södra Jurabergen och där är det sällan eller aldrig demonstrationer, men jag får som sagt lite “närkontakt”.
  M.v.h.
  Christer Carlegård, Ystad sedan 32 år, då och då hos kusiner på Gärdet

 • Stefan Svensson

  Bra skrivet!
  Pratade senast igår med min far, 95 år som kämpade med att betala sin räkning men nu har de ändrat på internetbanken och han får inte över pengar mellan sina konton. Kanske är digitaliseringen och den snabba förändringstakten vår tids ättestupa, folk ger upp när de inte längre kan hänga med och då är demografiproblemet löst…

 • Margaretha Åhlin

  Gör som jag o mina vänner….godtas inte kontanter när vi är på cafe’ lr matställe så går vi inte dit igen o låter de veta det.
  Vi uppmanar o meddelar oxå våra facebookvänner, twitter name it. Och…..i vårt lilla samhälle fungerar det….
  😎✌

 • Joakim Leverström

  Hörde glassbilen på landet! Gav barnen en 100kr Så att dom kunde springa dit och köpa glass. Besvikna kommet dom tillbaka utan glass. Då glassbilen ite tog kontanter? Och jag tänker inte låna ut mitt kort och kod för att barnen ska köpa glass. Samma i Nacka forum skulle köpa en grej för 40kr på Stadium. Fick till svar att dom tog inte emot kontanter??? Sen visade det sig att det var likadant i hela gallerian. Jag gick utan att betala med mitt kort. Då inte mina pengar dög…
  //noa

 • Anna Hjertqvist

  Vad ska man säga 🙏🏻Så spot on👍🏻Och där stannar det. 😢jag vill agera, vill reagera genom aktion, men precis som du skriver… snälla fogliga svensken, sätter sig i ledet o så blir det inget mer av det, mer än ökad frustration, som aldrig får utlopp. Vad ska vi göra, vi som fortfarande ser hur/vart det håller på att barka? Vad ska vi göra?🤔😢

 • Leif Kall

  Mycket bra skrivet, precis som mina egna tankegångar. Fast i och med att du publiserar detta på fb har du i viss mån själv trillat i denna storebrorfälla. Men jag förstår dig, vill man få något framfört skall det väl vara på styrda och kontrollerade fb

 • Wilhelm R Andersson

  Helt riktigt .haller med dig till 100% Jag har arbetat till sjoss sedan 1968 .maskinist..Har sett pa Sverige och deras uttalande fran utsidan och det du sager ar helt riktigt. Nu 67 ar och pensionar inget att gora med detta. Bor i Thailand sedan 10 ar kommer att do har med “ett Sverige i KAOS sa inget att hamta dar om jag flyttar hem. Dom far vara nojda med Skatten dom “tar” pa min Pension. 25 % SINK .efter hart arbete i 50 ar……. Saga vad mera endasr Kann dig blast Ha Ha Ha…
  Den som kan…Flytta Ut. Start ett nytt liv…

 • Bo Frykman

  Fan va bra sagt! När jag läste det kom jag samtidigt att tänka på varje gång banken krånglar till saker och skyller på lagen om penningtvätt och jag kännt mig en smula kränkt. Vaddå tvätta pengar? Vilka pengar har jag att tvätta? Samtidigt lyser fet text på löpsedlarna BANK INVOLVERAD I PENNINGTVÄTTHÄRVA!
  Du har så rätt, vi blir styrda hit och dit. Och samtidigt gör dom själva som dom vill. Dags för uppror? 🙂
  Vad sägs om att starta ett förnuftets part och ställa saker och ting till rätta? Kontakta mig, jag ställer upp direkt! 🙂

 • Conny Harrysson

  Håller helt och fullt med i ditt resonemang. Det finns snart inget eget bestämmande om sitt liv. Vi måste ganska snart lägga om kurs om vi ska kunna njuta av våra liv.
  Mvh Conny

 • Peter

  Hej
  Snyggt!
  Jag har hela mitt liv också haft fransmän som förebilder när det kommer till missnöje.
  Svensken har inte ens 1 % av fransmäns kurage. Detta land är ett enda stort systemfel.
  Jag har efter 25 års kamp tyvärr gett upp och flyttar snart till Spanien.
  Peter

 • Björn Norbye

  Fransmännen är inte bra på att protestera ensamma, men facket får ut vänstern o kommunisterna på gatorna!

 • Marie-Louise Hartman

  Så rätt du har Henry. Vi är verkligen vingklippta vi svenskar. Som dr Hook sjunger: It´s one step from the jungle to the zoo.
  Vi borde göra som fransmännen PROTESTERA!!!

 • Leena Paloheimo

  Ja, varför har vi blivit sp beskedliga! En god vän från Tyskland kom på besök. Han hade förstås växlat till sig svenska pengar. Vid olika tillfällen ville han bjuda oss på restaurang. Han blev chockad över att ingen ville ta emot hans svenska kronor. ” Ett land som ratar sin egen valuta, vad är det för ett land?” undrade han. Ja, det kan man verkligen undra. Har Sverige öht någon valutareserv längre? Hur många faktiska svenska kronor och ören finns det? Var finns de inså fall? Har vi snart bara digitala kronor? Vår tyske vän fick oss att fundera. Vad händer till exempel vid ett långvarigt strömavbrott? Och hur lär sig barn värdera pengar när de aldrig ser dem?

 • Helene

  Snälla Henry när och var går det svenska protesttåget a’ la francaise?
  Det är verkligen dags att göra det du säger och alla vi andra tänker.
  Jag har klippt mitt Coop-kort då de införde kontantlösa butiker.
  Kanske man borde parkera på Essingeleden och slänga nycklarna i Mälaren för att visa att vi ledsnat på allt.
  Tid och plats? Det räcker nu! Du har rätt!

 • André Wachholz

  Vi består till 90% av följsam och ängslig DNA som går på vilka idiotier som helst. 10% återstår för den bottenlösa frustration som bubblar när vi sätter oss i våra Leasingbilar och överlånade bostadsrätter.

 • Richard

  Väl skrivet och beskriver det många svenskar upplever varje dag, men yttrar sig främst hemma och på FB.
  Var på banken idag för första gången på mycket länge (en bank som för övrigt inte har kontanter, bara det är en motsägelse) . Det stod en ung okänslig kvinna vid kölapparna och delade ut ‘rätt’ kölapp beroende på hur hon tolkade besökarens anledning till besöket. Jag noterade att de flesta besökarna var äldre människor som blivit pådyvlade teknik de varken önskar eller förstår. Hon pratade länge med en herre och försökte bland annat få honom att kontakta en annan avdelning och hellre göra alla hans ärenden på nätet. Han försökte verkligen förstå och verkade inte ens bli irriterad. Men jag blev det. Utan att säga något… Det var ca 12 kunder före oss och de två personerna bakom ‘kassorna’ (utan pengar) såg ut att aldrig komma ikapp innan banken skulle stänga, fastän vi var där före 11 på förmiddagen.
  Ett dalauppror eller ett av fransmännens upplopp skulle behövas och kommer förmodligen förr eller senare…

 • Anna

  Så bra beskrivet!
  Och det är tyvärr inte bara Sverige. Jag bir i Italien sedan 2007 och även om de är lite mer som fransmännen och flexibiliteten och hjärtat är kvar att kunna bjuda både på sig själv och en kopp kaffe – så börjar även de närma sig detta EU påhitt.

 • Alexander MacNally

  Bra artikel. En följdfråga skulle kunna vara: vad händer med ett samhälle som inte hanterar kontanter när/om det blir kris? Det skulle räcka med att visa databaser smittas med virus för att paralysera hela landet… det ironiska är att de som har störst möjlighet att klara sig i ett sådant scenario är just de som har kontanter.

 • Eva

  Tack Henry för att du lyfter detta!
  Har funderat på hur vi svenskar har blivit så mycket mera av det vi länge varit, konflikträdda mähän!
  Tänkte faktiskt häromdagen på vad nyttigt det varit om vi vore mer som tex fransmännen (eller deras grannar) och demonstrrerat lite då och då(kastat sten). Då hade vi kanske opponerat oss när staten ska kontrollera oss genom lag på vaccin och den som vägrar får påföljder. Opponerat oss mot lag på smartmätare så elbolagen och Gud vet vem kan kontrollera vår vardag. Införande av 5G utan att kolla upp risker hade vi gått man ur huse för kräva det! Här i landet protesterar några få och i Schweiz tex säger drygt 50 % nej till 5G.
  “De styrande” har givit ut en folder så vi kan vara förberedda på kris. Tex ha kontanter hemma men ingen tänkte på att om strömmen går på Ica kan de inte ta betalt än mindre växla pengarna.
  Vi måste få folk att vakna tänka själva……jag är med!

 • Anis Moin

  “En lydig idiot som jag själv, tänker jag. Systemet formar oss och sakta böjs vi efter dess behov.”
  Bàsta artikel pà lãnge màste sàga,och en sak till du àr en modig mànniska som vàgade skriva sanningen. Tack verkligen.

 • Per Ane'r

  TACK HENRY !
  DU SATTE SATTE SPIKEN ÖGAT !
  Vi måste gå “man ur huset” för att reagera på för alla högervindar som blåser i vått land. Att ha ett snart det största politiska partiet håller ta makten. Jag tror inte att dom firar denna Dag. Denna Dag som dom förnekar att den är sant ????????
  Det är verkligen otroligt att 1 5-del av Sveriges (som bara ökar) där bara 1 av 10 kan få ut något av detta partis politik. Vad göra ?’ SOLITARITET är ett ord som har försvunnit. Hur långt kan vi gå. Det är inte bara solidariteten utan också Klimatfrågan som vi är över oss..: E’ finito il ostron mondo !!!!!,,,

 • Zorica Lazarevic

  Håller med till 100 ÷. Så bra skrivet. Vad händer om vi inte har el eller datorerna inte fungerar. Då blir det inte mat för dagen, då får vi tugga på våra bankkort 😱

 • Dan

  Den enda gången jag skulle tänka mig att springa ut på gatan och stoppa samhället i förtret för de 96% av befolkningen som inte strejkar – vore om det beslutades om något så bakåtsträvande som att återgå till kontanter!

 • Jens

  Mycket väl skrivit. Vi är snart nog, om inte redan, bara marionetter.
  Tror tyvärr inte att våra barn är generationen som kommer till att ändra på det, dom sitter fast i slukhålet.

 • Maria

  Fantastiskt bra skrivet Henry Bronett! Vad händer när vi lydiga idioter slutar tänka själva? Så sinnessjukt skrämmande! Agda 82+ måste med en app i telefonen göra sin beställning på restaurangen sem måste hon betala med swisch eller knappa in sitt korts nummer… Helt sjukt om nu Agda 82+ hade haft råd att ens äta på restaurang så hade hon inte kunnat göra det för hon kan inte beställa maten för då måste hon ha en app i en smartfone… Med tanke på att jag valde Agdas ålder 82+ är för att många människor i den generationen faktiskt inte alls har det tekniska intresset som alla har idag som hellre går till banken å pratar med en riktig människa å tar ut sina pengar, betalar sina räkningar å allt det där manuella som innebär samvaro med andra människor i olika sociala sammanhang. Barna säger va gjorde ni när ni var små? det lär ju ha varit stenålder då. Nä det är bara 29 år sedan jag va lika gammal som vår äldsta å 32 år sedan jag va lika gammal som vår yngsta. Visst det fanns mobiltelefoner och datorer då åxå men vi hade inte tid för vi sågs i verkliga livet å gjorde tokiga saker som att gnissla på fönster med frigolit.

 • Stefan

  Bra skrivet Henry. Du får ner det som vi i Sverige inte kan hantera. Våra politiker är blinda och har inget konsekvens tänkande av sina beslut. De tänker bara på skatter och dess inkomster till stadskassan. Att sen företag går under av alla pålagor bryr sig de inte om. Vad gör vi den dagen då alla eldrivna apparater tar så mycket energi och vi har inte tillräckligt med egen kapacitet i vår el tillverkning så vi måste stänga av delar med el leveranser i Sverige för att klara av och leverera till andra delar ( Tänk ett ev krig och vad det innebär också) Och då har vi inga kontanter att handla för då all betalning är elektroniskt med ett kort!. KATASTROF! Skulle man då ha kontanter så får man inte använda dem då kontant hantering är olaglig enligt skattemyndigheten.
  Man kan undra vad MSB chefen Dan Eliasson har tänkt sig i denna situation? Mobila eldrivna GSM nätverk som går på fossilt bränsle, men de är ju förbjudna. Då kanske det blir el drivna mobila GSM nätverk för el har vi överskott på enligt Ygeman.
  Vi har kortfattat får många beslutsfattare utan arbetsliv kompetens i vår nuvarande regering som inte har tillräckliga kunskaper i företagsekonomi samt grundläggande kunskaper i Nationell Ekonomi.
  Hur många har haft ett riktigt jobb innan man blivit minister kan man fråga sig.
  Sen kan man fundera på hur som regering man tänker på brottsligheten som man inte sett komma tänker. (Eller tänker de?)
  Hoppas det ordnade sig med biobiljetter till din son 😉
  /Stefan

 • Inger Roslund

  Så bra skrivet. Håller med dig på alla punkter. Jag protesterar genom att inte handla där det endast står sale på rea-skyltar, köper hamburgare endast där jag får beställa över disk, samma gäller vid köp av pålägg. Jag handlar inte på ett kontantfritt café. Jag använder bara kontanter, men banken gör allt för att djävlas med mig när jag inte vill gå i deras ledband. När ska vi vakna och vägra detta? Det hjälper inte att Kris- och beredskap talar om vad vi behöver, när vi vet att vid längre strömavbrott eller ev krig har vi ingen chans med ny teknik. “Sent skall syndaren vakna ” Tack för ditt inlägg i en skev debatt.

 • Ronny Stark

  Jag är beroende av att betala med svensk statsvaluta (riksbankspengar).
  1
  Då jag skulle betala bilbesiktning vägrades jag betalning hos kommunens enda bilprovning. De använde besiktningsprotokollet som utpressning så jag fick använda landstinget som betalningsförmedling, men något protokoll fick jag inte. I stället portförbjöds jag skriftligen från bilprovningen av Besiktas advokater. Jag kan inte längre få min bil besiktigad.
  2
  Då jag skulle låna dator på biblioteket för kommunikation med Transportstyrelsen och Förvaltningsrätten, missade jag att lägga P-brickan synlig då jag parkerat på den glest använda kommunala gratisparkeringen. Trots att jag lämnat in kontant betalning på stadshuset (diariefört) vägrade de samarbeta med Transportstyrelsen, som i stället beordrade utmätning via Kronofogden.
  3
  Då jag skulle betala för min behandling (som jag brukat) hos Folktandvården hänvisades jag som statsvalutebetalare till grannstäderna (2x3mil). Jag insisterade men vägrades att betala.
  Detta resulterade i utmätning av Kronofogden (igen *suck*).
  Denna gången var jag inte medgörlig, trots att jag utsattes för hot från Region Blekinge. För några veckor sedan vann domen i Blekinge Tingsrätt laga kraft, med en förkrossande seger för undertecknad. Vad tror ni hänt. Jo, landstingsdirektören har myglat undan min skrivelse där jag framfört det modesta kravet att myndigheten skall följa lagen.
  http://starkaasikter.se/till-tandvardsnamnden/
  Vad skulle Shakespeare ha sagt? Nåt i stil med “det måste vara något ruttet i kungadömet Sverige”.

 • Björn Borg

  Hej Henry.
  Jag har själv funderat på detta, varför är vi inte lite mer som fransmännen? I Sverige måste vi följa alla EU-direktiv och helst lite mer utöver direktivet då “vi” måste vara bäst.
  Det finns lag på att vi ska kunna betala med kontanter men bankerna har satt sig över denna lag.
  Sorgligt, bedrövligt är det.

 • Jan Lapter

  “Vad händer när vi slutar tänka själva och gör som vi blir tillsagda? ” – Idag, 27 januari, ar den dagen da vi far tydliga svar pa din fraga. Det blir som det blev da.

 • Jerker Carlberg

  Blir gärna en i Din klubb.
  Personligen har jag givit upp så till vida att jag inte läser nyheter, går på en hemmamatch där Mjällby säkert vinner, röstar inte men följer de lagar som finns.
  Här ett litet växthus

 • Anders Holmgren

  Management by fear! Det har gått till att ha blivit en farsort i att chefer ska ha en gedigen ekonomisk utbildning, hur är det med det sunda bondförnuftet? Visst ska det finnas med det ekonomiska tänket, men inte i den utsträckning som sker i vårt avlånga land och här är en del av svaret,; ”kontrollbehov av världsrekords mått”, så ser Sverige ut idag, och självklart så måste vi ta lärdom av fransoserna.
  Hit men inte längre.

 • Lars Sörensen

  Jag instämmer helt! Numera 82 år gammal har livet blivit komplicerat och begränsat om man inte lever i och efter en app.
  Du nämner fransmännen, men vi skåningar behöver bara titta över Sundet för att se ett folk, så skilt från de flata svenskarnas givakt inför påbud, att man tror att de är fransmän.
  Så fint och sant skrivet, dagens höjdpunkt!
  Mvh /Lars

 • Lena Rydén

  Bli anarkister låter bra!!! Vi måste nog bädda för att göra revolution! Inget ser bra ut längre!!!! Allt som hör till allmännyttan och vårt samhälle säljer de ju ut, så snart får vi betala för att bara gå på gatorna!

 • Stefan Johnsson

  Kunde inte sagt det bättre själv.
  Är så glad att fler än jag verkligen tycker att det är beklämmande att ingen verkar vilja, våga eller kunna tänka själv längre.
  Ingen vågar ställa sig upp och säga att: Nej! Nu är det fan nog !
  Tack Henry

 • Håkan Wiik

  Mycket välskrivet och väl beskrivet den svenska situationen speciellt vad gäller i första hand svenska bankers kamp mot kontanter.

 • Hanna Hammarberg

  Så är det tyvärr nu. Håller med dig i allt du skriver. Vi bara tackar, tar emot och lyder minsta lilla vink utan att protestera! Ja, synd att vi inte är mer som fransmännen, det skulle jag vilja med! Kontanter måste få finnas kvar som alternativ om det andra kraschar. / Hanna

 • Maija Liisa Åsenbrygg

  Jag har alltid trott att system och teknik är till för människor inte tvärtom. Det de som ska anpassas till oss inte vi människor till dem

 • Gösta Sjöberg - Solna

  Det är enklare att gå till Pressbyrån och köpa ett kort som heter PayGoo. Det är ett MasterCard som kostar 39 kr. Det finns 2 modeller. Ett av typ engångs som blir laddat med mellan 200 – 2000. När pengarna är slut kan du slänga kortet. Ett andra kort som du kan kan återladda även detta i Pressbyrån. Ja det tillkommer avgifter för laddning och blir det många småsummor så blir det avgifter även på detta. Lycka till!

 • Maria Hellberg

  Underbart Henry!
  Tack för att du skriver det många av oss tänkt och sagt länge. Min arbetsgivare, väldigt populär myndighet som alla skriver negativt om, är specialister på att trycka ner sin personal och ta ifrån all självständighet och initiativförmåga
  Är så trött på detta samhället som straffar oss som sköter oss och belönar de kriminella.
  Heja på dig 💖

 • Anna Lisa Blöth

  Du har så rätt, Henry. Vi borde alla vägra lyda dumma order. Här i Finland, där jag bor, har det ännu inte gått så långt som i Sverige. Men jag är illa rädd att vi är på väg i samma riktning.

 • Marie Hallen

  En hel del av den moderna tekniken är till stor nytta inom många områden.
  Det som glöms är att alla klarar inte att hantera tekniken. Det har skapats nya funktionshindrade grupper som kommer utanför samhället.
  Det går inte att säga det bara är dagens åldringar m.fl som inte klarar tekniken. När försvann demensen, minnesstörningar, minnas alla koder, rörelsehinder i fingrar/händer. synskador (de flesta unga kan hitta lösningar men inte alla), betala räkningar/bankärenden, legitimera dig via bank/mobilide…..
  Vad händer vid katastrofen att en hel stad blir strömlös?
  Vad händer med de moderna brickorna i stället för nyklar, portkoderna är också utslagna? Förblir din dörr låst eller kan vem som helst komma in?
  Dagens barn kommer att skratta åt sina föräldrar – kan ni inte det här!😃
  Det dyker upp nya problem.

 • Sofia Hansen

  Hej Henry,
  Det här har jag funderat mycket på och vi har diskuterat det ofta runt matbordet. Men vi har blivit såna medlöpare i det här landet, lama och rädda för att högt tala om våra åsikter. Annat var det förr även i detta land. Den som vill säga sin åsikt har en halvtimme på sig att komma fram till “Ring p1” och inte ens där får inringaren prata till punkt.
  Så rätt han hade George Orwell med sin 1984. Vi blir mer och mer styrda i samhället (Sverige först ut) och vår anonymitet begränsas. Det mesta går att ta reda på med ett klick. Men vad händer om det går så långt att bankomaterna stänger, bankerna är kontantlösa och internetet stannar? Eller bara en sak som att “någon” saboterar och stänger av elen. Vad händer då? Då blir det mycket svårt att leva. Kanske är det bra med lite kontanter i madrassen trots allt…
  Och vad gäller kontantlösa butiker, kaféer mm så tycker jag att de ska bojkottas. Tänker på de äldre i samhället som inte kan betala med kort och likaså barnen. de mindre som på lördagar enkelt vill springa ner till tjorren och tjacka lite godis….
  Allt vi gör registreras. Googlar, app-användning, swishar, personnummer, via vårt telnr, våra namn, kreditkort mm mm…
  Anonyma kan vi bli om och när vi betalar kontant, börjar fota analogt igen och istället för ett sms lägger ett brev i brevlådan till vår älskade…
  Ja, varför protesterar ingen? Antagligen för att vi är så självupptagna med “vår egen vardag” och medan det pågår i godan ro håller Storebror ett vakande öga på dig….
  Jag tror tyvärr inte att våra barn och barnbarn kommer att få det bättre om inte deras föräldrarna lär de att vara uppmärksamma och lyhörda på förändringar i samhället, att våga tänka själva och på att våga säga stopp. Men det kommer inte att bli lätt eftersom utvecklingen i våra samhällen smyger sig in under vårt skinn…
  Om detta högaktuella ämne finns mycket att diskutera och fundera vidare på. Det här var bara ett spontant svar från mig.
  Med vänlig hälsning,
  Sofia

 • Annika Eriksson

  Såååå väl formulerat!
  Håller fullständigt med om att det har blivit helt galet. Jag kommer att börja kalla mig för kon-tant, därför att jag är en av de som aldrig är utan detta betalningsmedel.
  Min son bor i Spanien, där kontanter skattas högt än så länge.
  HEJA Spanien!

 • Mats

  Tack för denna insiktsfulla krönika.Det kontantlösa samhället är en skrämmande utopi bara vi svenskar går på.Själv har jag börjat använda sedlar igen för att dra mitt strå till stacken mot denna styggelse,

 • Cecilia Andersson

  Merci Mr Bronett!
  Detta är precis de tankar som jag också tänker; skönt att inte vara ensam om dem. Jag har bott i Frankrike och demonstrerat; gör detsamma i Sverige.
  Tillsammans så kan vi förändra.
  Med vänlig hälsning,
  Cecilia Andersson

 • nicklas carlsson

  bra skrivet ,jag vet ditt problem så jag flyttade över sundet i skåne,,ock här känns de forfarand som 90 talet,vi kan använda pengar till kl 20.00 pga rån risk,,,så nu rånas de mellan 19-20 på vardagar,man kan bara skratta,tack för din histotia,,men ut på gatan måste vi om vi ska ta makten tillbaka ifrån dom!

 • Lena Vanke Lagström

  Så sant, så bra skrivet. Äntligen någon som sätter mina egna tankar på pränt. Hoppas verkligen, i mitt fall, mina barnbarn lär sig att bli mer som fransmännen. Våga protestera, bli anarkister.

 • Manuela Schönherr

  Är det inte så att det finns en EU lag som säger att butiker måste ta emot kontanter ? I Tyskland har dom fortfarande övervägande kontanter .

 • Ilona Tikkanen

  Jag håller med dig till fullo! Samhället håller på att likna Orwells 1984. Skulle en gång skicka 230 e till en släkting för gravvård: 145 frågor från banken:_ Vem? Var? När? På vad grund? Hur får jag mina pengar? Om jag får pengar från något annat håll också? Finns det någon som hjälper mig med ekonomi? osv, osv, Jag har ett finskt efternamn och skickar en struntsumma till en person med samma efternamn.
  Nu ska jag på Coops begäran svara bl.a. på
  – Är du en person i politiskt utsatt ställning /…/ tidigare haft högre politisk post…?
  På Forex vill man veta vad jag ämnar göra i Finland, om jag ska befinna mig ngn annanstans än i Helsingfors, om jag ska besöka mina släktingar o s v, o s v. Jag får olustkänslan av att jag finns registrerad på ngn lista för suspekta individer, några som det ska hållas koll på. Jag en 71-årig tant, 154 cm “lång.” ( bara huckle fattas.) Jag har även fått “veta” hur många steg jag tog i fjol ( fel, det var mycket mer!), att jag sett 10 filmer, var och vilka, att jag varit i två städer + 27 andra orter, ätit här på två restauranger + vilka ( fel; jag har ätit på flera) Snart blir jag informerad om konstistensen av avföringen under veckan. Ska det behöva vara så här?

  • Mikael Lind

   “Ska det behöva vara så här?”
   Nej, det blev så för att svensken kan inte låta bli att vika sig dubbelt varenda gång pappa staten vill att de ska göra något.

 • Leif Andersson

  Håller med till 100%, betalar nästan allt med kontanter, om jag får ett nej erbjuder jag mig att diska min tallrik eller väljer ett annat ställe.

 • Christer Andersson

  Bojkotta alla cafeer, restauranger, biografer och alla andra som inte tar emot cash. Förr sa vi alltid, att cash is king. Detta var mycket bra skrivet och visade tydligt och klart hur djävla dumma vi är som finner oss i eländet.

 • Johan Rund

  Vi Medborgare är Bakbundna av Byråkrater som i kör säger ; De vill oss det bästa och marknaden styr och Det är säkrare med ett kontantfritt Samhälle Vart fjärde år invaggas vi i en falsk trygghet om Folkvald regering / Ko alitions regering ! De vill ha bort kontanter och pekar på säkerheten för butikspersonalen och väktarna !
  Grundlagen säger att kontanter gäller !
  Men affärsidkarna gör som de själva vill !
  Tillsammans kan vi på sikt ” Tvåla till” / Ge dem böter som inte Låter oss betala kontant ! Så nu dags att uppdatera och Nyansera Regelverket i grundlagen för En Möjlig Kontantbetalnings Funktionalitet ! !

 • Tina Lindbo

  Underbart skrivet!
  Bor i Frankrike och lever just nu Sen tid tillbaka i ett protesterade land. Gör faktiskt vardagen lite mer spännande.
  Men får man neka kontanter? Trodde det fanns en lag att de måste kunna ta emot kontanter.
  Här i Frankrike skulle hela marknaden i alka små byar och större städer rada samman om kontanter försvann.

 • Danne

  Det är bara att hålla med. Skulle ordna internetbankank till min gamla mamma men det gick inte på Swebank (folkets bank) som hon har varit trogen sedan 1950 talet motivet är att hon inte är 100%. Vi skapar dolda monopol med riksdagens dolda erkännande! Kommer ihåg en arttickel som beskrev finanskrisen på 1980 talet 1 är du skyldig banken 100 000 kronor är det ditt problem 2 är skyldig 1 000 000 blir det bankens problem 3 är du skyldig 100 000 000 då blir det statens. Nu har hon bytt bank. Ha en bra dag.

 • Daniel

  Tack för dessa kloka ord !
  En gamling som stått i kö och fyllt i många papper för att ha 2 pass, ett franskt och ett svenskt.

 • Kjell Arvidsson

  Jag flyttade till Kenya för att få min icke så feta pension att räcka till mer än hyra, fiber och mat. Och för klimatet. Och nu har jag lärt mig ytterligare anledningar, tack för det. I detta land är det helt okej med kontanter, fast också att betala med telefon. Skillnaden mot Svish är att här går systemet att använda med vilken enkel clasohlsonmobil som helst. Men bankbyråkratin är lika vanvettig som i Sverige. För att för öppna konto i en viss bank här ville de, bland mycket annat, ha ett intyg från min arbetsgivare.
  “Men jag är pensionär, och innan dess var jag egen företagare. Jag har inte haft en anställning på mer än 20 år.”
  ” Vi måste ha ett intyg från arbetsgivaren.”
  “Menar ni, på fullt allvar, att jag ska gå till min arbetsgivare för 20 år sedan för att få ett intyg om att jag har arbetat där?”
  “Just så.”
  “Det kommer inte att hända. Det som kommer att hända är att jag går till en annan bank. Godmiddag.”

 • PA Borius

  Sida vid sida vandrar
  män som anser att de får sin beskärda del och inte ser att den blott är beskuren
  Det finns därtill
  män som blir prylsamlare och eventknarkare för att de saknar kärl för ett inre liv
  Man ser också
  män som köper ståplatsbiljetter i horden därför att de vill stå på egna ben

 • Peter

  Så sant och bra skrivet! Tack!
  Jag tar ut ett par tusen varje månad i bankomat och använder så gott det går. Matvarubutiker och en del andra, mitt favoritfik på St Paulsgatan tar inte kort, bara kontanter!
  Dom får nästan alla mina fikapengar❤️

 • Birgitta Lövberg

  Så fantastiskt bra skrivet!!!!! Helt och hållet mina tankar och säkert tusental flera med samma åsiter! TACK Henry!!!

 • Gunilla Ellerstrand

  Har själv tänkt dessa tankar. Varför protesterar aldrig svenskar? Sjukvård, skolor, poliser, socialtjänsten styrs av byråkrater inte av de professionella. De blir slavar under detta ok. Varför klagar inte alla på den tilltagande kriminaliteten? Den drabbar snart alla som ungdomar på Östermalm som rånas och misshandlas och senast röde greven med andra som rånas och misshandlas i sina hem. Gamla människor som misshandlas i sina hem . Ungdomar i förorterna som skjuter ihjäl varandra. Helt obegripligt att då bara anklaga samhället för att det inte gett nog med chanser. Gunilla Ellerstrand

 • Alexandra

  Så bra!!! Mycket välskrivet,och samtidigt sjukt skrämmande denna frihetsberövelse som sker i det tysta, förklätt i ständiga ursäkter och bortförklarningar som ”det är lag på det”.
  Tack för ditt inlägg och för att du synliggör ett extremt hot!
  Med vänlig hälsning, Alexandra

 • Marina Carolusson- Sköldeskog

  Så jäkla bra skrivet,jag håller med hela vägen🙏🏻
  Vart är vi och vart är vi på väg?
  Vi blir hunsade hit och dit,precis som du/Henry beskriver Sverige av i dag.
  Varför tycker vi bara hemma,varför vågar inga gå till handling,varför vågar vi inte stå för våra åsikter?
  Vad är d för samhälle som vi lämnar över till nästa generation?
  Något måste hända i detta avlånga land,vi måste agera och säga ifrån,och tillsammans är vi starka,precis som fransmännen!
  Marina Carolusson- Sköldeskog

 • Bengt

  Så sant, ett land där bara skurkar och våldsman klarar sig, där man i 20års tid kunnat skoja tills sig lön mm som hög officer utan att ha någon utbildning eller äkta betyg, eller arbeta som sjuksköterska med falsk/köpt intyg om utbildning, men utan att veta vad alvedon är, men en hederlig människa inte kan få ut ett paket hos postnords ombud därför att avsändaren råkat skriva Per istället för Pär i förnamnet som det står i legitimationen osv i all oändlighet……

 • Felix St Clair Renard

  Bra skivet och precis så bedrövligt är tillståndet numera i landet alldeles för lagom. Att väljarna inte alltid är förmögna att dra slutsatsen på har kompetent en politiker är kan man knappast klandra dem men vi borde åtminstone kräva att en så viktig uppgift som politikerns skulle kräva anpassad grundutbildning och minst tio års yrkeserfarenhet så man har lite insikt i dagens verklighet. Vad vet politiska broilers från SSU, MUF och andra ambitiösa ungdomsförbund om sånt?

 • Alain Waern

  Lite festligt att man dragit alla fransmän över en kam och hävdar att de inte borstar tänderna eller duschar och röker som borstbindare…
  Jag är en fransman som bor i Sverige och lydig som jag är borstar jag tänderna och duschar varje dag, inte röker jag heller…
  Mvh fransosen /Alain

 • Janowe

  Det bästa jag läst på mycket länge. Tyvärr är det precis så som du skriver ✍️
  Och här under fortsätter kartläggningen och jag får förmodligen mer skitreklam

 • Thomas Höglund

  Vad gör vi inte för att ha det smidigt och enkelt – vi skänker bort våran frihet. Det verkar som det alla strävar efter är att livet ska vara så enkelt som möjligt, kosta vad det kosta vill. Själv värderar jag frihet mycket högre. Och frihet kostar. Det kostar besväret att göra saker lite krångligare för sig själv. Att gå till bankomaten och ta ut pengar. Att gå med dem på sig kan ju skapa lite oro. Själv ser jag det som en frihet. Att bojkotta butiker som inte tar kontanter.
  Man måste ju inte gå ut på gatorna och bränna bilar eller kasta sten för att protestera.
  Är jag tillsammans med vänner eller kollegor brukar jag inte ställa till några scener men i julhelgen skulle jag handla ett par byxor till min grabb. När jag gick in på HM såg jag skylten att de inte tar kontanter. Jag gick ändå in i butiken och tog ett par byxor och gick till kassan. Bara för att få tala om för butiken att om de inte tar kontanter får de inte sälja till mig.
  Sen gick jag in på Lindex några butiker bort, som tar kontanter, köpte byxorna jag skulle ha och på väg därifrån gick jag förbi HM och visade att mina pengar gått till en annan butik.
  Vi måste börja stå upp för våran frihet. Mängder av människor gav sitt liv för 75 år sedan för att vi skulle få leva i frihet. Det vore nog bra om vi hedrade deras uppoffring lite mer.
  Tvivlar man på vart vi är på väg kan jag rekommendera George Orwells 1984.

 • Gabriella Sandin Zetterkvist

  Detta är en skrämmande verklighet som är subtil och den har byggts upp sakta men säkert. Vi måste komma ihåg att politikerna är “anställda” av oss och får sin lön via skattemedel, vilket betyder att de måste bli mer lyhörda för våra önskemål och eventuella protester.
  Jag tycker att vi borde samla oss för en gemensam sak, och gå till riksdagshuset och framföra våra krav.

 • Gunilla Nilsson

  Sååå bra skrivet,vi måste börja tänk själva och inse vad blir konsekvenserna av detta om jag går utanför boxen.Problemet är löst och det tekniska får vi ta senare.Fransmännen visar och gör inte som de blir tillsagda ,helt rätt,men de är tänkande inviderbich det blir ju iaf diskussioner.Tack Henri

 • Birgit Andersson

  Tack för dessa ord. Så sanna. Man skäms över att vara så lydig. Jag VILL göra som fransmännen. Gå ut på gatan o protestera högljutt, få ge utlopp över min frustration
  STOPP. Jag vill INTE fylla i namn o e-post 👎Men jag har ju rent mjöl i påsen- känner mig bara så frustrerad

 • Camilla Andreassen Holfeldt

  Jag håller fullständigt med dig om detta. Skrämmande med så mycket kontroll. Jag hade samma problem när min 16 åriga son skulle gå på bio. På banken var det så mycket papper att fylla i. Något saknades från hans pappa. Vi bor tillsammans. Han hade glömt att bekräfta på 1 ställe online på banken.(men hade bekräftat på ca 9 ställen) Så vi fick göra om samma procedur en gång till. Jag fick gå till banken totalt 3 ggr för att sonen skulle få ett bankkort och swich.

 • Monica Ek

  Tack tack tack. Jag AVSKYR detta kontant fria. Men jag avskyr ännu mer VÅR FLATHET. VI SKA GÖRA SOM FRANSMÄNNEN UT VISA VÅRT MISSNÖJE OCH ATT VI INTE ACCEPTERA DETTA. PENGAR KONTANTER SKA ALLTID FINNAS OCH TAS EMOT. BLIR SÅ🤬🤬🤬

 • Ebon Backe

  Kunde inte sagt det bättre själv. Hoppas det kommer fram till Löven och kompani, fast deras förkrymta hjärnor är väl inte mottagliga. Man blir kräkfardig. Tack för ditt, mitt i prick-inlägg.

 • Mikael

  Huvudet på spiken. Men då får vi sätta lite fart på svenskarna. Mina förfäder kommer från norra Frankrike. Välkommen att joina Stoppa Pk maffian!

 • Arne Arvidsson

  Hej ! Vi är många som delar din frustration. Hur protesterar vi på bästa sätt ? Själv brukar jag ofta tacka och gå , om jag inte kan betala kontant. Det sker ingen förändring, om bara några få pensionärer gör det . Men om många gör det…… Vad händer då ?

 • Katja

  Tack, du satte ord på det hela. Man blir en medborgare utan rättigheter, utan kort/dator eller mobil😔
  Förväntar mig en revolution snart, minst…

 • larslindblog

  Sån är jag. Jag skiter i GDPR och annat trams…dom där närgångna frågorna brukar jag besvara med motfrågor…..om jag har någon släkting med utsatt läge..Ja hur skall jag veta det ?? Jag har ingen större kontakt med alla släktingar…..osv.osv…ovanför namnteckningen ändrar jag texten..till att ” Jag Friskriver mig från ev. felaktigheter då frågorna är omöjliga att besvara “

 • Susanne Kallenberg

  Det var det bästa jag har läst på hur länge som helst…precis mina tankar och precis det jag minst en gång om dagen går och grunnar på…jag brukar också använda Fransmännen som exempel…om vi också visste våran egen makt att sätta ner foten…hm…undrar hur man ska få svenska folket att förstå det och våga och orka göra något….

 • Anker Melgaard

  Tack 🙏 jag känner igen vad du skriver.
  ”Roll eller Människa” skrev jag 1990. (Ingen bestseller, precis😂😂)
  En socialfilosofisk kulturanalys, som berör din poäng. Jag gjorde en ”klassresa” från slummen i Odense, Danmark, och är idag pensionerad läkare i Sverige. Jag ville förstå mig själv i en rollkultur där man generellt får framgång, när man spelar en anonym roll – och avstår ifrån att vara en individ ( demokratins grund 🥴)
  Med vänlig hälsning, Anker Melgaard.

 • Jeanette Setterberg

  Jag HATAR att inte få betala med kontanter. Jag bråkar med personalen och berättar att vi kommer att få ångra oss en dag. BOJKOTTA ställen som inte vill ta kontanter.
  Jag håller med om att vi är flata men också bekväma. Jag skulle högljutt protestera om någon annan drog igång en protest och den var på nära håll.
  Fast jag skriver protester till myndigheter med överklagande på sådant som påverkar mig som ytterligare grusgropar, för dyr el, licensavskjutningen av varg…
  Himla bra skrivet för övrigt men varför i helvete vill du ha min e-postadress??? Den är för övrigt fel 😉
  Jeannette

  • John

   Jeanette, i din vrede skall du samtidigt ägna en tanke åt all personal som tidigare hanterade kontanter som nu e jättetacksamma att de slipper bli knivhotade över ett par futtiga tusenlappar som eånare mm ville komma åt. Många som blivit ärrade o skrämda för livet för en pundaridiot som kommer in med en kökskniv för att råna de. De har fått en tryggare miljö att arbeta i. Värt en tanke tycker jag.
   Sen tycker jag vidare att vi inte skall ta efter vad skribenten i artikeln skriver för det var mest en massa gojja. Ut o kasta sten skall normaliseras enl. Hans åsikt. Han verkar vilja bygga ett vigilantesamhälle där var o en får göra som de vill. Suck.
   Ha en fortsatt fin dag

 • Johan

  ”Svensken” vi har inte varit i krig på över 300 år Gustav Wasa började beskatta oss😂😂😂 knyt näven fickan……

 • Lotta Pucek

  Så rätt ! Vi verkar inte ens fatta att det är obehagligt att varje detalj om våra liv är känt av myndigheter/företag. Vi svarar snällt på alla frågor…utan att ställa frågor tillbaka : varför vill ni veta det här?

 • Sven Christensen

  Hej Henry, Mkt bra skrivet, delar detta och hoppas att fler läser det. Vårt samhälle rasar bit för bit om vi inte tar otur med det nu.

 • Maria Spedale Savić

  Fy fan tänkte jag när jag läste och fick samtidigt gåshud! Och jag som bor i Kroatien sedan 1991 och klagar ofta på saknad av demokrati, korruption m m. Än så länge fungerar det vad gäller kontanter och mänskliga kontakter!
  Maria Spedale Savić

 • Tord S Eriksson

  Bor tidvis i Thailand, där byråkratin florerar minst like flitigt som i Sverige, men kontanter är livsnödvändigt, överallt.
  I snabbköp och riktigt stora affärer går det att betala med kort, javisst, men det är inte det normala.
  Förlänga ett visa är här en enorm apparat, med hundratals signaturer, stämplar och fotografier. Du klara dig inte utan en advokat. Men du betalar med kontanter även hos myndigheterna.
  Kanske det blir det man måste ha med sig till banken i Sverige, en advokat?! Och kontanter?!

 • tom ögård

  Hej Blir du inte rädd ? Du är i halvan av din slavperiod, jag i slutet, men din son ? Nästan hela befolkningen som är som en skock lämlar, utan egen tankeförmåga, intelligensresistenta. Hur har detta kunnat manipuleras fram, omdirigeringen av friheten, yttrandet, folkhemmet som var höjdpunkten i det Svenska samhället ? Här börjar jag gråta för det är försent, Den onda världen har tagit över.

 • Jörgen Nyberg

  Så jädrans bra skrivet!
  Vi har hamnat i Orwells 1984…
  Jag tröttnade på kampen mot staten efter att ha varit en lydig småföretagare i över 30 år. Jag har betalt skatt. Mycket skatt.
  Av det jag tjänat in i verksamhetsvinster har staten fått 78 % och jag 22%.
  Jag har varit engagerad i skolan, föreningar, politik osv..
  Försökt påverka och bidra.
  Med facit har det gett 2 utfall.
  Ingen påverkan eller bara bortglömt.
  Flyttade till Spanien i december.
  Mvh
  Jörgen Nyberg

 • Tommy Wallgren

  Mycket bra skrivet, och så sant. Vi är oerhört styrda o utsatta idag utan att vi vet, tänker på det eller bryr oss.

 • Nina Oskarsson

  Tack! Mycket bra skrivet! Och skämmande sant. Förutom att göra människor anonyma, det börjar tyvärr redan i skolan…

 • Sven Olov Gustavsson

  Mycket bra skrivet. Du har så rätt. Delar för det här är många blindstyren som behöver läsa o förhoppningsvis är det nån idiot som vaknar. HA D Gott

 • Maria Persson

  Många ruskiga sanningar! Vi blir totalt överkörda, staten styr oss i allt. Det kufiska är att vi måste lämna en massa uppgifter som myndigheterna redan känner till!

 • Calle Carlzon

  1985 varnade jag mina dåvarande vänner för vad som komma skulle.
  Hade skummat igenom Orwells 1984, läst hela “flykten från kontrollsamhället”, sökt politisk asyl i Portugal.
  Ja, jag ansåg att jag var förföljd av myndigheter, stat och kommun.
  Idag, 35 år senare inser några av mina dåvarande vänner att jag var inne på rätt spår.

 • Mats Juhlin

  Svenskar skulle aldrig våga sätta sig upp mot makten. Känslan är nog att det känns meningslöst. Det behövs engagerade personer som brinner för ”sin” sak för att väcka debatt och få ut folk på gatorna. Risken är ju att det blåser upp till storm på Facebook en vecka och sen är det lugnt igen.

 • Erika

  Många bra poänger! Men bankens alla frågor har att göra med hur våra länder måste försöka stävja penningtvätt av pengar som flyttas hit och dit av kriminella. Om du hade frågat banken varför de frågar hade du fått veta. 🙂 Ju mindre penningtvätt och förflyttning av medel undan radarn för skattmasen desto mer medel att använda för vårt gemensamma bästa.

 • Jaan von Reis

  Mycket bra skrivet och beskrivet. Och tyvärr alldeles sant. Vad har hänt med vårt land? Nä, det är inte landet. Landet Sverige är lika fint som det varit förr. Det är de, som bor i landet, som är skyldiga. I olika hög grad. Politiker i regering och kommuner allra högst för det är de, som har slutlig bestämmanderätt. Har de själva beslutat. Men vi har ju valt dem. Eller har vi?
  Utvecklingen de senaste tio åren är skrämmande men de smygande, byråkratiska överstyrningarna har pågått längre än så. Att lämna en röst vid ett sk allmänt val, är idag inget alternativ. Om ens rösten räknas. Jag vågar inte chansa längre och har gjort mitt val. Jag bor inte längre i Sverige.

 • Bo Inge Andreasson

  Vi SKA ha tillbaka kontanter så vi kan betala.
  Bankerna kan ta sig i röven. Och få ut denna hevets regeringen så fort som möjligt
  Sen ska de betala tillbaka lånet av 4 ap fonden som de stal med hjälp av sossekräken

 • Camilla Berthage

  Så klockrent o så sant om oss mesiga svenskar
  Vi borde göra som fransmännen och ta tillbaks lite av vår värdighet
  Inte stå med mössan i hand som nåt jäkla ufo

 • Cathryn

  Sà ràtt du har. Och vill man sàtta in pengar sà undrar de pà banken var de kommer ifràn…? Arbete ..what else?!!
  Man blir tròtt pà sànt hàr.

 • Yvonne Zahr

  Precis vad jag alltid har sagt: Vi sitter hemma i köket o slår näven i bordet, medan fransmännen kör till Paris med sina traktorer!!
  Det är synd att jag inte orkar ”stå på barrikaderna” längre – hade varit roligt, nu när jag har tid.

 • Michel Dome

  “Fast de borstar inte tänderna heller eller duschar så värst och röker gör de som borstbindare”? Är du dum i huvudet eller?? Jag duschar säkert oftare än vad du gör och borstar tänderna 3gger om dagen, du då? och nej, jag röker inte heller. Dessutom håller man på att försöka sätta gräns/kontrollera betalning i kontanter i många andra länder än i Sverige, som i Italien och även i Frankrike, där man inte duschar eller borstar tänderna…det finns en anledning till det. Din dumme fördomsfulla fanskap…. du ligger ca 30 år efter med dina tankar. Var var du när jag röstade NEJ till EU 2 gger? Jag gillar inte det heller men så är det i EU. Du borde flytta till Frankrike tycker jag, du vet inte vad du pratar om.

 • Christer Ståhl

  Håller med till 100 procent. Fast verkligheten är värre. Det allt handlar om idag är tillgången till odlingsbara jordar och rent dricksvatten. Allt annat är politisk polemik och skitsnack.

 • Åke hellstedt

  Så rätt min vän! Men tyvärr finns det en dimension, vi har försatt oss i ett extremt utsatt läge sett emot den bakgrunden att vi dagligen är utsatta för ”hacker attacker ” från främmande makt. Hela vår ekonomi ner i minsta detalj är idag nätpengar. Utan kontanter kommer Sveriges ekonomi att totalt kollapsa vid ett lyckat nättillslag
  Åke

 • Madeleine Beckman

  Otroligt bra rutet!!! Trodde i min heliga enfald, att man nu kommit fram till att KONTANTER måste finnas som alternativ till Swish mm. Om så inte är fallet kommer det mycket snart finnas en gigantisk grupp med äldre, som aldrig klarar av att göra inköp eller betala något överhuvdtaget. Kontanter MÅSTE finnas tillgängliga. Bankväsendet måste tänka om och få snara tvingande instruktioner om att återuppväcka kontantsamhälet!!!

 • MICHAEL johnsson

  Underbart rätt henry jag är född i Sverige kan
  Inte bo i smyg diktatur 2013 bor utomlands
  Där solen havet glädjen finns no more sweden
  Michael

 • Kjell Johansson

  Så bra skrivet, att bankerna är banditer som lurar skjortan av oss varje gång vi betalar med kort,i mskopi med skatteverk och andra vet de vad du har handlat och för hur mycket.
  och de fördummade kafeér och andra som bara jamsar med, varje gång en kund handlar för 100 kr så får de bara 98 kr på kontot banken själ 2 kr osv, osv….såå djävla dumma vi är i detta landet.

 • Karin Glanby

  Håller med dig fullt ut. Har slutat använda mig av ställen som inte tar kontanter om jag skall fika eller köpa en tidning. Nix då går jag igen. Däremot är det bekvämt när man handlar mat då summan blir i regel lite större och man vet aldrig hur mycket. Då åker kortet upp men inte annars.
  Sverige är ett konstigt land. Allt skall göras via datorn. Vissa saker är bra men här har det verkligen gått till överdrift.

 • Jack in the beandtock

  Jag gillar…nästan som jag skrivit (dikterat in i min dagbok). Men frågan kvarstår ju! Vad e svaret? Jag har fantiserat om att samla eller försöka samla folket till demonstration, men är rädd att det skulle bara bli flop för ”Svensson” vågar inte sticka ut. “In I leden ska du vara”! Jag e också trött på det, väldigt trött på det. TACK för att du delade med dig! 👍

 • Åsa Järnberg

  Håller med till punkt och pricka !! Ä tlicen någon som tycker som jag 🙏
  Brukar också använda Frandka Folket som före bild i detta stora problem med ryggradslösa Svenskar.

 • Yvonne Lindström

  De blinda fåren leds in i fållan och blir kontrollerade i allt de gör, säger etc.
  Men bankerna fick backa, de måste kunna tillhandahålla kontanter.
  Bojkotta kortkafe’erna, affärerna. Lämna varorna på disken och upplys att då går jag till någon som tar kontanter.
  Detta är statens sätt att ha den ultimata kontrollen på oss om dom kan kontrollera våra pengar.

 • Jane P Månsson

  jag kan nog i viss mån hålla med dig… Jag är dock rätt väl formad, “lydig idiot” möjligen, så kanske inte fullt ut. Dock vill jag upplysa dig om att de där frågorna du måste besvara på banken inte är riktigt bankens idé. Det är för att de ska uppfylla de krav myndigheterna ställer på dem för att de ska få bedriva bankverksamhet. Jag är då fd banktjänsteman och rätt glad om jag ska vara ärlig att jag valde en annan yrkesbana för ett femtontal år sedan. OCH då vi så gärna pekar finger just åt bankerna (eller för all del kommunala tjänstemän/arbetare) om man kan finna ett formaliafel – jaa då lär de känna sig tvungna att skydda sitt eget skinn.
  Om vi alla tog våra ansvar för våra saker och inte utnyttjade vartenda förbannat kryphål vi kan finna så skulle man kunna strunta i formalia. MEN då den oärlige och den ärlige inte alltid skiljer sig på utsidan får vi ärliga vackert finna oss i att både legitimera oss och annat för att få tillgång till uppgifter från våra konton t ex och annat som är stöldbegärligt/-a uppgifter. Trist men sant.

 • Roger Blomberg

  Det är inte lätt, detta att förstå alla samband, så jag anklagar inte ditt intellekt.
  Visst kan man irriteras när man får frågor man tycker är irrelevanta , där orsaken inte är uppenbar. Men det kan vara så att man inte sitter inne på all fakta, att man inte har hela den bild som beslutsfattare för dessa “obegripliga” frågor sitter inne med.
  Du skriver “Hur hjälper det här sjukvårdsköer, bomber som sprängs…”.
  Du skriver också “Det är inte era pengar, det är mina, varför så många frågor?”
  Låt mig ge några förklaringar varför så många frågor om dina pengar och hur dessa frågor kan hjälpa mot åtminstone några av de bomber som sprängs runt om i vårt samhälle.
  Läser man Polisen och Brottsförebyggande rådets förklaringar till alla sprängningar så anses den huvudsakliga orsaken vara den organiserade brottsligheten.
  Olika kriminella nätverk slåss mot varandra med skjutvapen, handgranater och sprängmedel, och ofta grundas konflikterna på oenighet om narkotika, bedrägerier, trafficking och svartarbete.
  De, ofta kontanta, pengar man tjänar på denna hantering vill man tvätta, och ett sätt att göra svarta pengar vita är att få in dem i det finansiella systemet.
  För att försvåra för dessa brottslingar att kunna använda sina olagligt överkomna pengar till konsumtion och ny kriminalitet måste därför bland annat alla finansiella institut enligt lag ha kännedom om sina kunder och de pengar som flödar genom företaget genom olika tjänster och produkter, t ex kort.
  Jag jobbar med dessa frågor på en av de banker som ställer alla dessa frågor till dig och andra hederliga människor.
  I media har det under de senaste åren rapporterats om banker som inte har kunnat stoppa penningtvätt, och många vanliga bankkunder har, med rätta, varit upprörda över att detta fått ske.
  För att kunna förhindra framtida misstag som dessa skandaler visat på, för att kunna hjälpa till att stoppa svarta löner, skattesmitning, nätbedrägerier, korruption, kriminella knarkpengar och uppgörelser med skjutningar och sprängningar så är en konsekvens att även hederliga människor måste dra sitt strå till stacken.
  Ditt strå är att ta den kvart det tar dig att svara på några frågor om dig, ditt barn och dina pengar.
  Hoppas du håller med om att detta är ett minst lika bra sätt som att gå ut på gatan i gul väst och skrika att jag minsann inte ska behöva bevisa att jag inte är terrorist.
  Visst ska man inte bara vara en lydig idiot och sluta tänka själv, men ibland kanske man bara tänker lite för smalt.

 • Carina Hermansson

  Alla som säljer varor , tjänster ska det vara lag på att de ska vara skyldiga att ta emot kontanter.
  Vi måste ha kontanterna kvar .

 • André Martinsson

  Fan va bra.
  Och är det inte så förbaskat svenskt att bara lapa i oss alla påbud, så säg.
  Nej lite mer civilkurage och omedgörlighet hade inte skadat.

 • Jennie Österberg

  Helt riktig betraktelse av systemet och dess användare. Det finns ett fåtal som börjar titta efter anarkin. En del är redan där.
  Välkommen!

 • Petri Immonen

  Väl skrivet Mr. Bronett Blev full i skratt när jag lydigt fyllde i min e-postadress! Apropå vi gör som vi blir tillsagda

 • Rosita S

  Det som har hänt är att vi är passiviserade, vi står och tittar som snälla fån vad som än händer i vårt land. Någon kan ta allt vi äger och har, men vi står fortfarande och tittar på, kanske fäller en tår, men inte mer än så. Tyvärr. Vanligt folk kontrolleras inpå bara skinnet på banken medan de stora bovarna som tvättar pengar släpps förbi…

 • Mirek Goldberg

  Så mycket reflektioner, Henry, och ändå….
  ● Har inte du själv i viss mån bidragit till den samhällsutveckling som du nu så högljutt beklagar? Eller har du med ditt kändis-genomslagskraft någonsin tidigare i debattform uttryckt tveksamheter inför vart Sverige har länge varit på väg?
  ● Fransmännen, säger du …. Anarki, säger du…
  Kanske en hälsosamt dos av konservatism istället skulle göra susen? Eller hur?
  ● Jag noterar att du inte nämner Greta Thunberg och hennes konstgjorda och manipulerade men dock mycket påtagliga prägel på dagens samhälle.

 • Ulf Carlsten

  Du har så rätt Henry, Sverige börjar bli den ultimata cirkusen! Fler och fler märkliga lagar och skatter införs, ingen vågar protestera! Kriminella behandlas bättre än deras offer, antidemokratiska regler och lagar införs utan diskussioner, allt svenskt nedvärderas. Våra vänsterpolitiker nedmonterar vårt land!

 • Lennart Göthlander

  Du trycker tummen i ögat på samhällsutvecklingen som bär käpprätt åt fanders , bra skrivet , håller tillfullo med dig 👍😤

 • Gunila

  Vi har funnit oss alldeles för länge i detta system. Du har helt rätt. Men ensam lär jag inte åstadkomma förändring och så invanda som vi är så undrar jag hur fler ska våga sig ut i protest på gatorna, som fransmännen. Ja dom är det ruter i, jag beundrar dom! Vi är påverkade av dra sk influens i vårt språk, men tyvärr inte i temperamentet; I är försiktiga och lägger oss platt o h, som du säger, går hem och gnäller. Är det ett nationaldag?? Fram för CIVIL OLYDNAD!

 • Andreas Bengtsson

  Vi behöver absolut bli mycket mer Franska.
  Kanske har jag svårt med dusch och tänder men jag får väll smyg duscha och borsta tänderna samtidigt!

 • Bengt A Melin

  Visst har du ganska rätt i sak, man kan bli arg, irriterad och förbannad på den byråkrati eller sekretess som råder. Men som det ser ut idag tänk på om din son blir rånad, då kan man spärra ett kort. Inte cash. Visserligen är ju cash “king” som man säger Du som kommer från cirkusbranchen vet väl hur trevligt och lättvindigt det var med alla kontanter. Det grundlade väl din förmögenhet. Eller hur.? Jag är så pass gammal att jag minns alla valörer, även 1-öringen. Men det kommer att bli mer och mer kontantlöst. Och precis som du säger när datorn är out of order så blir det inget kaffe. Men tekniken går frammåt det finns ingen väg tillbaka !? Eller vad säger din kristallkula ?
  mvh/Bengt Melin – simma lungt

 • Pethra Lindskog

  Vi instämmer helt. Vi kommer att bli handikappade utan kontanter. Det måste finnas plats för både kort och kontanter i vårt samhälle. Egna initiativ måste få lov att existera.

 • Helena

  Bra skrivet.
  Påminner mig om när jag på ett kafé ville betala för nästkommande kunds kaffe, enligt pay-it-forward – principen. Kassörskan tordes inte låta mig göra det.. 😳

 • Nilla

  Enligt en av sveriges lagar måste det finnas möjlighet att betala kontant både på parkering och inom sjukvården/sjukhus. Och det följs? Nä, på US parkeringen i Linköping kan man bara betala med kort. Vi är alla redan där, vi bara nickar bockar och niger tiger och gör som vi blir tillsagda. Och den som gör tvärtemot eller yttrar sig….ajajaj….den är det illa med.

 • Thérèse

  Exakt som jag känner och har känt i flera år. Bra att någon med ett ”namn” vågar skriva det så många tänker. Vi ger bort vår makt mer och mer var dag och rycker bara på axlarna.

 • Pelle Cederholm

  Underbart
  Har påpekst länge stt vi måste bli mer förbannade och som du säger vida vilka som bestämmer.
  Ta bara allt spm onte händer ute på Värmdö och Nacka. Ställ 40 bilar på Skurubrpn i alla filer 06.00 en måndagmorgon så lär frågorna komma upp både här och där.
  Helt rätt skrivet.
  Bra. Kram och kämpa på.
  Pelle Cederholm i Lysekil

 • Lennart

  Vad hände, fick du något kort åt honom? Enklare att bara själv ta ett nytt kort o ge honom.. Men allt roligare i Frankrike faktiskt. Åtminstone bättre mat!

 • Towe

  Så sant!!! Alla inköp kan spåras och utnyttjas för personlig reklam (i bästa fall). Men ingen annan än jag har väl något med att göra vad, var jag handlar? Varför beslutade de som leder landet att vi skulle byta ut alla sedlar och mynt, för en enorm kostnad när vi nu inte kan använda kontanter fullt ut? Det är bankerna som styr landet nu tydligen! Skrämmande utveckling!

 • Johanna Jonsson

  Så jätte bra skrivet. Tänk alla våra äldre som inte är vana vid att hantera en dator och är vana vid att ha kontanter. Vi måste börja säga ifrån

 • Eva Sundström

  Tack!!! Vilken text du har skrivit. Den ska jag skriva ut och sätta på min ytterdörr så jag inte glömmer protestera mot galenskaperna i vårt samhälle när jag går ut genom dörren….

 • Rolf Andersson

  Riktigt bra formulerat det du skriver, jag och fler med mig har reagerat på samma sätt men som du också beskriver är vi svenskar så handlingsförlamade även utan kritiskt tänkande. Vi har blivit indoktrinerade i decennier vilket dessvärre skapat oss svenskar till dessa ja-sägande handlingsförlamade och zombielikande varelser utan egen vilja. En lösning på detta elände att väcka svensken har jag dessvärre inte funnit ännu.

 • Bertil Holm

  Det mest idiotiska är att inte kunna betala med pengar överallt, och bankerna inte vill hantera pengar, frågade en gång på min f.d. bank varför inte ,svaret blev,vi ska göra det vi är bäst på,jaha tänkte jag, tjäna pengar åt aktieägarna, service till sina kunder är väl för dyrt.

 • Agneta Klintberg

  Precis som du säger. Så jävla rätt. Vårt samhälle är på väg över kanten och det snart. Sjuka Sverige. Ville knappt tala om på min semester att jag var svensk. Dom sista 5 åren har det varit så. Sorgligt och mitt hjärt gråter. 😢

 • Birgitta Löf

  Ack ja.. Är en äldre medborgare som lyckats lägga mindre summor åt det man förr uppskattade (just det) Av skattade inkomster samlades in för förbättrad pension längre fram i livet. Dessa medel uppskattade av skattemyndigheten – förmögenhetsskatt. Tyväŕr kostar det beskattning igen vid “flytt” till ISK konto. Och helt visst är ISK-kontot oxå föremål för viss beskattning. De gar aldrig upp.
  Under inflyttningen blandas banken in. Och gissa vad! En lång lista frågor dyker upp: varifrån kommer “medlen” till vad skall de användas till ock sist en liten ruta åt egna förslag Kommen så här långt – räknas till “äldre äldre” – dristar jag mig upplysningsvis att det skall festas upp; närmre bestämt “att slå runt på Sacre Couer” Det gör ju ingen annan skillnad än att jag gör en liten demonstration av mitt missnöje med sakernas tillstånd.
  Landet är nerlusat av både herrar o damer verksamma med hantering av penningar i privat och offentlighet. Bättre att se till att lagar och regler följs – summorna av misskött affärer kanske är så stora att de är svårhanterlig. Enklare att “knyckla till” den äldre befolkninbirgittgen

 • Gun Gävert

  Svenska folket har varit indoktrinerade i 100 år: I det här landet tror man på överheten (politiker, banker, rika människor beundras). Tänk inte själv– tänk som andra. Bl.a.
  Tack för artikeln Henry Bronett

 • Alf Andersson

  Tack för att delar, det stärker mitt beslut som jag har kommit fram till den senaste tiden. Droppen var när bankernas resultat blev allmänt, att Swedbank hade gjort en förlust med ett + på 5,3 miljarder. Det får mig att undra vart är vi påväg.
  Så jag har kommit fram till att avsluta mina bankkonton och bara använda kontanter. Leva utanför kontroll apparaten.

 • Olof Wettermark

  Lysande betraktelse! Någon gång på sjuttiotalet när jag var ung tingsnotarie kom det en lag som föreskrev att man skulle ha fungerande belysning på sin cykel. På dagen…
  Inte en jävel kastade några stenar.

 • Svante Uller

  Helt rätt Henry,
  Har sett idiotin för några bekanta som funderar på att flytta hit med besparingar från ett EU-land.

 • Lotta

  Du har så rätt! Det komner tyvärr sluta med att vi går runt som små robotar som inte vågar stå upp för oss själva, det e på tiden att vi börjar säga vad vi tycker är rätt och fel.
  Det e dax nu!!!!
  Dax för svensken att sätta ner foten och bli mer som fransmännen!!!!!

 • Lisbeth

  Så väldigt bra! Vi pratade om det häromdagen, sambon och jag – just det med att fransmännen går ut på gator och torg och protesterar.
  Vi skulle behöva göra det här också.

 • Maya Fink

  Underbart tänkt och skrivet, HB. Stämmer så dj….a väl. Kanske din son och hans vänner, de unga, kommer på att boycotta de ställen som inte tar kontanter.

 • Jan-Ivar Sundkvist

  Fett rätt! (Jag hade tänkt skriva ”Detta är ju helt rätt” , men min iPhone ville annorlunda. Och telefonen har ju en poäng här, så det får stå kvar. Fett rätt, alltså!).
  Å ena sidan. Å andra sidan är det bra med en grundlagd tilltro till lag och ordning. En del revolutioner spårade ju våldsamt. Den franska 1789 t.ex. den ryska 1917. Och Mao Tse Tungs kulturrevolution. Osv, osv.
  Sverige funkar ju hyggligt till stora delar.
  Åter till det digitaliserade och kanske snart kontantlösa samhället. Det är klart du har alldeles rätt här! Blir det elstopp, blir det totalstopp. Vi måste ha kontanter som betalningsmedel. Riksdagen måste tvinga bankerna tillbaka! Här undrar jag varför de sannolikt normalbegåvade riksdagsmännen inte klipper till nu. Det är ju faktiskt de som bestämmer. Eller är de rädda för att framstå som konservativa och utvecklingsfientliga? Tänk inte så mycket på er image i så fall, kära riksdag, tänk på oss! Hit med stålarna!

 • Sten-M. Rosenlund

  Håller med dig ❤️ Just hemmkommen efter en månad i Paris, och nu känner
  o ser jag skilnaden 😩🇫🇷🇸🇪🇫🇷🇸🇪🇫🇷🇸🇪

 • Iva Parizkova Ryggeståhl

  Det har pågått länge och i smyg att vi blev hjärntvättade. Har alltid undrat varför människor inte fattar att de är under politisk propaganda som tjänar dem som har makt och pengar. Tycker synd om alla gamla som inte orkar att hänga med den tekniska utvecklingen och lever på skampensioner.

 • Micke A

  Så sant! Bra där!!!
  Men hur gör vi för att förändra detta!?
  Folk i gemen har uppfattningen om att det är staten som driver oss fram mot det kontantfria samhället. Detta är en missuppfattning!! Det är bankerna som driver på!! De ”äger och kontrollerar” redan våra bostäder. Nu vill banken också ha fullständig kontroll över vår plånbok. På vägen till sitt mål tjänar bankerna miljarder när de slipper kontanthanteringen.
  Tyvärr möter inte bankerna nått större motstånd från befolkningen som endast ser bekvämlighet med att betala med kort och inte de konsekvenser som uppstår om datorer slutar fungera. De ser inte heller att bankerna i princip rånar medborgarna som blir rikare och rikare för var dag.
  Micke

 • Christer Hartman

  An interesting quote from “Into the Wild”…
  “I think you really should make a radical change in your lifestyle and begin to boldly do things you previously may never have thought of doing or been too hesitant to attempt. So many people live within unhappy circumstances and yet will not take the initiative to change their situation because they’re conditioned to a life of security, conformity and conservatism, all of which may appear to bring peace of mind, but in reality, nothing is more damaging to the spirit within a man than a secure future. The very basic core of a man’s living spirit is his passion for adventure. The joy of life comes from our encounters and experiences, and hence there is no greater joy than having an endlessly changing horizon… If you really want to get more out of life, you must lose your inclination for monotonous security…”
  -Chris McCandless
  Jag är portugalpensionär. Delvis pga den filosofi som citatet ovan uttrycker… Det är med sorg i hjärtat jag beskådar och läser om Sveriges fortsatta förfall… Var gick det fel? Jag är född 1960 och har också sett förfallet under decennier… Jag emigrerade till Olhão, Portugal, 1 december 2017. Mitt bästa beslut i lifvet!
  Om inte Sverige ser upp så blir det snart en dystopi liknande de dystopier som skildras i science fiction-böckerna jag nu har tid att läsa…
  Portugiserna är ofta fattiga, men lyckligare än svenskar!

 • Ove Carlson

  Mycket tänkvärt och välskrivet. Här i Spanien är det mycket byråkrati och många kontroller. Men…när det gäller att betala så cash free ett helt okänt begrepp. Snarare cash is king.

 • Anders Wullt

  EU……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. socializmus macht freiheit

 • CH

  Fantastiskt väl formulerat! Mitt i prick och bättre analyserat än vad jag själv ägnat tid åt för att göra. Jag har nöjt mig med att konstatera att magkänslan skriker Nej!

 • Sonia High

  “Nyttiga idioter” – tyvärr har vi blivit det pga alla system, som ner i minsta detalj ska styra oss.
  En mycket bra artikel.
  Har själv ofta tänkt likadant om oss och fransmännen. De vågar minsann, men vi, vi lyder.

 • Lisbritt Lilly-Vendel

  Det bästa jag läst och tänkt på ett bra tag❗️
  Vi befinner oss inne i en farlig spiral….. så lättpåverkade och manövervilliga.
  Våga vägra ställen där de slutat använda cash, det gör jag 🧐

 • Annette Fredriksson

  Håller fullständigt med vi följer gärna ledet som är utmärkt, inga avvikelser, vi sitter gärna bekvämt och följer våra ”överhuvuden” tragiskt

 • Lennart "LELLE" Andersson

  Mycket bra och roligt skrivet. Känner igen mej i mycket av det du skriver. För jag är gammal, 70-år nyss fyllda. Brukar tänka tillbaka på mitt 1950-tal. Om man var dum och gjorde fel mot andra fick man skämmas inför andra. Samt lova bot och bättring. För den som gör samma sak idag, är det en merit för framgång. Jag kan idag inte längre få ett A4 vitt papper med uppgifter och information på som är viktiga för mej. I stället hänvisas du till digitala forum. Med hänvisning till miljön. Samma person som gjort hänvisningen kan sedan sätta sej på ett flygplan och resa till andra länder. Och släppa ut “skiten” i luften. Men då är det okej. Men att en liten surögd gubbe ska kunna få en pappers uppgift i brevlådan… nej då är man en miljö bov. LELLE.

 • Christer Bengtsson

  På pricken varför är folk så djvla rädda kan man ju undra antagligen för att det är landet lagom höjer du rösten så försvinner dom flesta Svenskar

 • Hans Delemark

  Bra skrivet! Vi tar cash, Stockholms Sovrum på Kungsholmen. Du kan tom få en kaffe gratis hos hos, eller utan kostnad som det egentligen ska heta.
  Mvh Hasse

 • Maria

  Väldigt intressant och tankeväckande artikel. Så fort jag läst den så ”slocknade” SEB, nästan lite kusligt. Fortsätt skriva dina fina insiktsfulla artiklar. Maria 🇨🇦🇸🇪

 • Pelle

  På gränsen till både lite skrämmande och sorglig utveckling
  Hur kunde det bli så här ?! Inte ens kunna ta en fika utan kreditkort….kanske dags att folk sätter upp skyltar och bjuder hem på kaffe …lite varstans och samtidigt diskuterar istället för att bara skälla av sig på FB mm……..Bra Bronett ! 🤡

 • Ann Ohlsson

  ASSÅ SÅÅÅ BRA SKRIVET….Jag är ursvensk, men har befunnit mig utanför det här IDIOT-LANDET ganska mycket. Är nog inte den mest laglydiga, och det är jag ganska stolt över…parkerar lite var jag vill och kör mot enkelriktat, om det är en genväg….lite så, inga värre grejer men det känns skönt att göra lite som man vill 😊
  Vi i “lagomland” som är så FÖRBANNAT BRA…som är SÅ DUKTIGA..och som TYCKER SYND om fan och hans moster…Vi kan inte ta hand om varken våra barn, gamla eller sjuka på en humant sätt! För stora barngrupper på förskolan, sjukvårdspersonalen skriker ut sin frustration över att inte räcka till….och skola har kukat ur för länge sen…och så undrar Vi små, söta mystomtar….Varför våra ungdomar, som det är så synd om, skjuter, spränger och lider av fetma och depression och aldrig kan dra in en skattekrona, för det är….Så….synd…om!! 😡
  Vet inte vad som ska till innan det vänder??? Krig…hoppas inte men våra grannländer, som till mentaliteten är liknande vår, har ju inte ballat ur som vi har gjort. Dom har varit med perioder av svårigheter, som stärkt och enat folket, under tiden som Vi byggt staket, så grannens hund inte skulle råka komma in och skita på VÅR välansade gräsmatta, som just blivit klippt av robotgräsklippare 😥 SUCK! Jag är snart 62 år och uppvuxen i riktigt “Svenne-hem” laglydiga, präktiga människor, som aldrig gjort ett enda fel, gjort sin klassresa prickfritt, och bor i det SMÅA byggda egna hemmet. Det ser JÄVLIGT bra ut på ytan, men detta radhus innehåller mycket ångest…svårt att få andra att förstå, “Ni som är en så fin familj!” TJENA!!! 😐
  Så länge jag kan minnas, har jag föraktat detta marionett-liknande sätt att leva…och det kommer jag stå fast vid tills jag dör.
  In med mer TYDLIG FRANSK ILSKA…släpp de uppifrån komna trådarna och va inte så jävla rädd för vad “grannarna ska säga”…..Tack för att jag fick ordet Ann Ohlsson 😊

 • Patrick Johnsson

  Det kontantfria systemet är framdrivet av fackförbunden för att minska de handelsanställdas risk för rån.
  App-systemet och ”data-automatiken” i övrigt är frammanat dels av företagarna, dvs du och jag, som vill tjäna pengar på att få våra kunder att själva göra det vi tar betalt för.

 • Susanna. Göterstad

  Kan bara instämma. På semesterresan i somras,Europa runt , så gällde kontanter. Vi borde också fysiskt visa vårt missnöje. Säja ifrån till våra flata politiker. Som med bekymrade miner säjer att det ger inte upp. Det gäller nog deras feta löner och inget annat.

 • Gullie Jansson

  Människor är för trötta för att överhuvudtaget reagera. Så är det. Trötta själar i det här landet. Det är därför de går in i väggen varenda en. Om de öppnade munnen och talade klarspråk kanske de skulle må lite bättre.

 • Sigvard

  Ja, idioter är vi alla, eftersom vi alltid är så laglydiga hela tiden. Och inte har vi någon annan att skylla på! Vi får stå vårt kast!

 • Birgitta Wikström

  Jag håller SÅ med!!
  Ska vi dra igång en riksomfattande demonstration mot sociala orättvisor, pissiga pensioner, och privatiseringar i skola och sjukvård?
  Göteborg Stockholm. Malmö

 • Lillemor Björk

  Dags att även vi protesterar för en mänskligare tillvaro, kontrollen över människan är för stor kan det tyckas. Vore bättre att de höll lite bättre koll på alla nyanlända som kan ha upp till 10 identiteter,
  Enklare med oss de kontrollerade folket.

 • Monica Rosendahl

  Jag vill bara säga att Henry Bronett uttrycker exakt det många av oss tänker och gör det väl. Tänk om vi inte vore så mjäkiga i Sverige. Bra rutet Henry Broneytt.

 • Styrbjörn Ĺüning

  På tiden att göra något istället för att ge upp……..vi får kalla in Dalkarlar för att få ordning igen! Wasaloppet skulle faktisk kunna användas för att väcka oss Svenskar med en slogan som “Vi kör för kontanter” ………

 • Per-Olof Mårtensson

  Jättebra skrivet du beskriver våra problem i Sverige utmärkt precis så här är det! Vi måste få politikerna att fatta detta eller avsätta dom! Astrid Lindgren sa en gång :när politikerna inte lyssnar på folket då är det dags att avsätta dom! Inte bara det vårt skyddsnät a är borta, inget fungerar längre ,skolor,polis,tull,banker,försäkringskassan sysslar med mord o avskriver multisjuka,socialen e katastrof,arbetsförmedlingen först nerlagd nu funkar inte den heller,sprängningar,mord är vardagsmat idag! Som du säger svensken är för snäll o mesig för att göra som fransmännen dom är tar strid för allt o lite till o viker inte sej! Dags att börja protestera o bilda medborgargarde osv! Det här digitaliserade samhälle är katastrof att leva i! Vart är våra rättigheter o vad är det för signaler vi skickar till barn o ungdomar dom har tappat tron på vuxna! Kolla Greta Thunberg så arg hon är o omvärlden o politikerna mer eller mindre skrattar åt henne o mobbar henne! Ändå har hon klart för sej! Kan tänka mej att vi vuxna står väldigt lågt i kurs hos ungdomarna. Tror nog det är därför det ser ut som det gör ingen har respekt för någon längre och nonchalismen ökar! Bra att någon ”kändis uttalar sej” ,folk lyssnar mer på er än politikerna!? Bra skrivet o tack för ordet! Mvh Per-Olof Mårtensson

 • Anna-Kar

  Ärligt! Klart att du inte kan öppna konton om inte sonen är med. Jag har aldrig haft problem med bankärenden för min dotter, hon har följt med. Nu minns jag inte när hon fick sitt första ID, men hon fick ett elektronkort från Skandiabanken. Inga problem! Finns orsaker till det regelverk som bankerna i Sverige har.

 • Osv

  Det finns en del ironi i inlägget när jag i kommentarsfältet måste uppge min mailadress och namn. Jag vill bara hålla med eller säga emot. Men det får jag inte göra utan att ni skall veta vem jag är.

 • Britt Tauson

  Håller med fullständigt , ,en affär som inte tar emot pengarna , där handlar jag inte. Jag bestämmer. Tack

 • Gun-Britt Landergren

  Det är exakt så här idiotiskt det är i Sverige. Vi svenskar ”sväljer allt” o säger inte många pip. Jag har haft en del ”utbrott” på bankerna o sagt sanningen. Ett antal år sedan. Människor säger ”vad bra att du säger ifrån”! Nu har jag lagt ner det

 • RoseMarie Persson

  Bra beskrivit Bronett. Man känner sig inte ens som en nolla i systemet. Måste vi alla uppfattas som terrorister som vill sabotera??? Eller som myglare och potientiella fuskare och överutnyttjare av diverse bidrag.

 • Halvard Nilsson

  Min syster, boende i England och engelsk medborgare råkade ut för samma sak. Hon hade ett kort hos Swedbank som hon kunde använda när hon var här. Nyligen gick kortets giltighetstid ut och hon bad att få ett nytt. Svaret? Jo, vi ombads att säga upp kontot och flytta pengarna till England. Anledningen var helt enkelt att hon saknar svenskt personnummer. Hennes far var svensk, jag är svensk, det har fungerat i många år, men inget hjälpte. Bedrövligt, också med tanke på att samma bank gärna sysslat med att tvätta pengar åt andra stora kunder, men de små ska ly(i)da oavsett hur lite pengar det är fråga om. Det är lite för enkelt att hänvisa till “att det har EU bestämt”. Varför är vi i Sverige så positiva till EU? Vi borde protestera. Vi behöver inte bränna bilar, men något kunde vi hitta på. Vad gör de svenska politiker som med extremt höga löner och andra ersättningar sitter i Bryssel/Strasbourg? En sista tanke är att Swedbank är rädda för vad som skall hända när England begår Brexit om några dagar, men det hjälper uppenbarligen inte att vi är EU-medborgare, inte bara svenskar.

 • Roland Örn

  Mycket bra skrivet. Nu låter jag som alla andra, det är grejen med oss svenskar.
  Du har rätt, vi måste bryta oss ur detta vansinne med statliga tänkare åt oss.
  Tack för dina fint valda ord.
  //Roland

 • Monika Nilsson

  Ja så är det. Vi har samma problem med vår gamla svärmor 91 år. Hon klarar inte av det där med korten. Någon mobil telefon. Herre gud! Inget att tänka på. Hon hör och ser dåligt och minnet är som det är när man är så gammal. Komma ihåg koder? Banken vill veta vad hon ska göra med pengar när hon någon gång varit där och ska ta ut av sin pension ca 10 000. Han fick säga att hon skulle köpa julklappar annars hadde hon inte fått ut pengar. Hon har inget kort ingen dator ingen mobil telefon. Hon blir ganska isolerade. Hon är helt beroende av att vi tar henne till banken och tar ut ett större belopp. Risk för rån är stor.
  Hej då./ Monika Nilsson

 • Emil Jante

  Du har så jääää-la rätt!!!!!!!!!!!!!
  Jag bytte från en storbank till en liten lokal bank som bara har ett par kontor på en mindre ort på landet. Men den lilla banken HAR de där kontoren och det finns någon att tala med vid disken och de är inte kontantfria som alla de där stora bankerna. Den stora banken stängde dessutom sitt enda sista kontor i Kalmar som log närmast mig (bara 5 mil hemifrån) och nu ligger den närmsta 13 mil bort I Växjö i ett annat län istället och de föreslår att jag skall chatta med en dator på deras hemsida istället!
  I helv-te heller, sa jag!
  Kan (vill) inte de för alla våra pengar ha ens ett enda bemannat kontor i hela länet (för de vill dra ner på kosgnader och höja vinsten åt ägarna) så får de dra åt skogen tycker jag!
  Hoppas att andra också gör likadant! Så kan vi hjälpa glesbygden också och skapa arbetstillfällen på landet istället för att öka vinsten åt finansvalparna vid Stureplan, tycker jag!!!

 • Håkan Lindgren

  Mycket bra analys. Precis så här är det. Om 20-30% av Svenskarna tar ut sina besparingar från banken går banken omkull. Ett kontantuppror måste till för att få någon förändring. Kontanter är frihet!!
  Myndigheter och företag vet betydligt mycket mer om oss än vi vet själva, det är bara att följa de digitala spåren vi lämnar efter oss. Via korten och Swish kan de följa exakt vad du har för vanor.
  Vägra betala med något annat än kontanter!!

 • Anders R Marklund

  Det är ju inte vi som har satt reglerna i dagen.
  Det är ganska djupt inte politiskt. Nej utan det är den med pengar som har makten.
  Se bara till att alla ska köra elbil.
  Men elen räcker inte till att alla ska göra detta.
  Hur ska man få in skatten som försvinner från dagens drivmedel.
  Jo kilometer skatt på elbilar.
  Karusellen är startad…..

 • Svenne kula

  Vi lever utan att tänka. Är för kontanter och går det så handlar jag inte på affärer som är kontantfria.

 • Sandra Wigren

  Hej Henry!
  En enorm jävla eloge till detta inlägg 🙏🏻
  Herre Gud vi behöver fler som oss att vakna ur denna dvala där vi är lika kontrollerade som alla kokosnötterna i en kokosnötsodling!
  SÅ bra skrivet och uttryckt!
  VAKNA FOLKET 💪🏼💪🏼💪🏼

 • NN

  På tal om övervakning. Vi måste vara försiktiga med att lämna ut personuppgifter som folk utan betänkande gör på t.ex. FB och även här där jag måste uppge både namn och mejladress. Jag förfalskar!

 • Alf Andersson

  Synnerligen tänkvärda reflexioner.
  Här ofta tänkt på liknande sätt. Vi går mot ett slags DDR – liknande tillstånd.
  Detta är en process, som har pågått sedan 1970-talet. En successiv fördumningsprocess, där vi ska hela tiden lita på Pk- media, som är regeringens förtrogna megafon.
  Detta gynnar de rättroende, men lägger en allt hårdare hämsko på dem som ifrågasätter systemet. Svenskarna har blivit alltmer konflikträdda och det är ingen bra kombination..

 • Maria Vougiouka Zsuppan

  Herre Gud vad träffande och sant!!!
  Tror Du att de idioter som har stiftat reglerna är kapabla att ta in dina reflektioner??? Nej, det tror jag inte, för de är, som sagt, idioter.
  Tyvärr kommer vi aldrig i det här landet att lära oss att reagera.
  MVH

 • echi åberg kivik

  Fantastiskt skrivet – uppfostrade att inte tänka själva, generellt livrädda att ha avvikande åsikt – att uppmuntra till civilkurage – vi gillar tydligen att vara identiska med grannar och närstående – så laglydiga så man är illamående
  att visa vad vi tycker gör vi helst inom hemmets väggar så ingen annan kan höra – feghet kommer man ingenstans med – säga ifrån gör man i andra länder men inte vi inte – laglydiga idioter siom vi verkligen är

 • Märta Berg Strömmare

  Mycket bra artikel. Tänkvärd. OCH ryslig!!!
  Är det för sent att protestera?,
  Låter vi oss blindvis bortföras?

 • Eric Svensson

  Kan bara hålla med i allt du skriver i ditt inlägg. Har bra erfarenhet av detta, har slagits mot väderkvarnarna sedan jag kunde prata. Med vänlig hälsning, Eric Clemente.

 • Michael

  Jävlar stavas aldrig med D ett jävla påfund och sammanblandning av ordet Djävul. I övrigt mycket bra skrivet och svaret är kontroll och maktutövning.

 • Inga-Lill Engholm Larsson

  Så förbaskat sant och tänk hur farligt detta är! Nej, här är folk glada och stolta över att vara slavar under detta förtryck. Underligt att man i stort sett blir mobbad och sedd som en idiot när man pratar om att detta inte är ok. Det speciella flinet mot oss “bakåtsträvare” talar för sig självt. Det behövs inga ytterligare kommentarer kring detta faktum.

 • Barbro Sändh

  Så rätt! Det är ett fruktansvärt system vi skapat, Vi, för att vi inte protesterar. Hoppas våra barn och barnbarn blir anarkister! Något slags uppror måste ske.

 • Tomas Gahn

  Hatten av för Ditt Mail ! Vi behöver bli ”franska” i vår attityd och också våga kalla en spade för en spade.
  Och varför inte storshoppa mat och lämna vagnen framför kassan om kontantbetalning nekas?
  Tomas Gahn 20200126

 • Gunilla Olsson

  Det bästa jag läst på länge, vi borde och jag tror att dom allra flesta av svenskar vill vara som fransosen men ingen vågar, danskar norrman fransoser you name it alla vågar men ”svensken” han ställer sig sist i kön och spelar laglydig, visst är det så alltid sådär ”lagom”

 • Christina

  Så bra skrivet Henry och så skönt att läsa att det finns fler som erkänner sig vara en lydig idiot.
  Kanske är det dags att ordna en riktig uppkäftig cirkus med olydnad som riktmärke för våra beslutsfattare som verkar ha vissa problem med att förstå innebörden av ordet demokrati.

 • Clary Carlsson

  Det har blivit helt diktators mässigt. Storebror skall ha full koll hela tiden. Med jämna mellanrum kommer det upp frågeformulär på min sida på internetbanken då dom undrar vad är det för pengar som kommer in varje månad och hur mycket det är. Och om man sätter in kontanta pengar vad kommer dom ifrån i så fall. Och även andra frågor som dom inte i mina tycken inte har någonting med att göra. Fyller man inte i alla dessa frågor kommer du inte ens vidare in på ditt egna kontosidor.

 • Hazze backman

  Jävligt bra skrevet ( värmländska )
  Hoppas att fler med lite kända namn kan
  Säga vad många säger men dom syns inte i pressen för tidningarna är som bankerna dom publicerar bara sånt som inte förstör deras presstöd fr staten

 • Ulf Lafveskans

  Det har verkligen gått för långt! I januarinumret av VI-tidningen berättar man om “den lyssnande telefonen”. Misstanken: Har telefonen hört vad vi pratat om??? Känslan att det kommer upp reklam på just det som samtalet berört. Man gjorde ett experiment. “Katter och skidåkning pratar vi aldrig om. Men nu ska vi se om telefonen har koll.” Nu pratar man tvärtom mycket om detta, med telefonen med släckt skärm liggande bredvid. Ja men visst! Nu kommer massor av reklam om kattmat och skidresor! IT- forskare bekräftar att det faktiskt ÄR möjligt. Bättre förr? Ja iaf vissa saker. FÅR JAG BE OM STÖRSTA MÖJLIGA TYSTNAD.

 • Jan-Eric Conradsson

  Mycket bra skrivet Henry Bronett. Det där om (fransmännens) protester är något jag själv har tyckt att vi borde anamma här vårt lilla land, men ingen vågar väl ställa sig i spetsen för något sådant. Man får väl glädja sig åt att Kontantupproret rönte framgång och att det nu är LAG på att banker är skyldiga att tillhandahålla kontanter.

 • Anitha Zandelin Bergqvist

  Sååå bra Du har fångat ögonblicket, men samtidigt lyckats få oss läsare att se vår ”verklighet” med öppna ögon.
  Och den verkligheten vill jag då inte acceptera. Jag vill få ha kvar riktiga pengar och jag vill dessutom inte bli utfrågad. Jag är en alldeles skötsam svenska, visserligen 77 år fyllda, men full kapabel att tänka klart .
  Jo, jag tar mig rätten ( kanske för att jag vet) att det var bättre förr.
  Förr, när vi inte lät oss slaviskt styras av tekniken utan våga att ifrågasätta, när vi ej heller lät oss fösas i grupp, när en han fick vara en han och inte en hen, när vi t o m lärde oss i skolan Guds tio bud och därmed hade facit på vad som är rätt och fel. Jovisst var mycket så mycket bättre och roligare. För det var också då som vi litade på varandra och var stolta över vårt land, frihetens stamort på jorden. Då vi talade om ”vi” och inte alltid satte jaget i främsta rum. När vi fick betyg redan i första klass, utan att därför drabbas av skadliga men för livet.
  Hurra Bronett för din talande text!

 • Börje Grönvall

  Högsta förvaltningsrättens dom 2793-14 säger att den som tar betalt med kort men inte med Sveriges riksbanks sedlar eller mynt skall leverera tjänsten eller varan gratis. Men allmänheten skall inte veta detta. Kolla och sprid

 • Göran

  Otroligt bra skrivet,det är precis så här det är. Själv blivit nekad att betala kont,hamburger baren,småbutiker. Och i mat butiken har man olika kassor,kontant eller kort,spelar det nån roll när det är ca 2 m mellan kassorna. Rånrisk får man till svar,hyr in vakter skulle ge massor av jobb. Men ändå fel väg att gå samt banker som frågar var man fått kontanterna ifrån. Om man vill sätta in 5-10 tusen eller ta ut,det är mina pengar😡

 • Nina Westberg

  Hej. Jag har börjat ta ut en summa varje månad som ska räcka till mat och bensin. Mataffärerna tar fortfarande kontanter och OK- macken också. Det är för övrigt väldigt svårt för barn att förstå digitala pengar. Även vuxna glömmer vad de har råd med.

 • Eric H

  En bra rubrik och ett antal goda frågor..
  Svaret kan ges i ett ord: Socialismen..
  Sverige är totalt genomsossifierat. Vi må ha haft ett par perioder med sk “borgerliga” regeringar – som förde i stort sett sossepolitik. Skattesänkningarna då under borgerliga tiden? De var marginella, skriken om detta från vänsterkanten desto högre!
  Vi har aldrig fått styra oss själva, och naturligtvis, ta konsekvenserna av det.
  Sen 70 år tillbaka är det pappa Staten som ska tänka åt oss, vi ska jobba och hålla käft. Numera dock bara det sistnämnda.
  De inofficiella arbetsplikt vi haft har ju upphört iom massinflödet av lågutbildade och oanställningsbara..
  Plastkorten?
  Maktens redskap. Användningen av plastkort ger staten 100% möjlighet att övervaka alla penningtransaktioner ner på veckopengsnivå..
  Och, man kan också med ett penndrag stoppa ALLA penningstransaktioner, om man så önskar, t o m föra över alla kontanter till statens konto (Vilket ju hände på nån medelhavsö-stat. Staten bara tog 10, eller var det 20%, av kontoinnehållet.
  Refererar gärna till femte versen i Internationalen
  ”Båd stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner”

 • Ylva Stelin

  Bra skrivet, jag vill inte vara en lydig svensk! Tillhör generationen
  40-talister från Stockholm som gick ut på gatorna och blockerade
  när man skulle dra Essingeleden rakt igenom stan och var
  med i Kungsträdgården och protesterade när man skulle fälla almarna.
  Jag förstår inte varför svenskar blivit så mesiga nuförtiden

 • Torgny

  Utmärkt text! Sätter fingret på hur illa det blivit och hur blinda, döva och stumma vi är inför systemet som tar makten över våra liv och tankar.

 • Birger Löfman

  Äntligen någon mer som säger det jag själv tänker och är förbannad över! Just precis, Fransmännen hade ALDRIG accepterat denna skit som får-skocks- Svenskar gör. Det finns inte någon tåga i vår löjliga befolkning,,,, jo i några få… alldeles för få!

 • Ola Berglund

  En härlig utgjutelse över den totala dumhetens tyrrani! Dock, hade det bara varit dumheten som låg bakom så hade saken kunnat lösas. Det är inte dumheten, det är det är bankmonopolet och korrupta politiker som har bestämt att vi skall bli helt maktlösa. Vilket vi är utan kontanter.

 • Maj-Lis Hernefeldt

  Vi lever/ lever snart i diktatur . Blir så arg på mig och andra svenskar för att vi låter Vi har en demokratisk regering , som det är nu skiter de fullständigt i folket . Bara de ”får sko sig på oss” . Vi knyter handen i byxfickan men …….,. mycket mer blir det inte . Bara tex Bensinupproret …. har så lust att göra som fransmännen mvh Maj-Lis Hernefeldt

 • Agneta Carnmalm

  Det var det bästa jag har läst, så rätt du har, jag är verkligen ledsen för hur det går för Sverige nu.Jag är nu 75år och tänker mycket på hur det ska gå för mina barn o barnbarn🤔😢😢

 • Erik Liden

  Hej!
  Bra att du belyser situationen, du glömde ju dock nämna glädjen med att få betala årsavgift för att använda kort.
  Samt att den som tar emot kort naturligtvis får betala avgift för varje transaktion. Genom att hjälpa Banken att ta bort deras kostsamma kontanthantering, så betalar vi lite mer på karusellen.
  Heja Sverige! Friskt Humör!
  Nu vi ner i diket kör!!!!!

 • Gun-Britt Bergström

  Jag håller med dig till hundra procent vi är ett bugande och bockande folk tyvärr.Åsikterna sparas till köksbordet,vi är för fega för något annat.

 • Rosi

  Hela världen skrattar ju åt oss. Jag hatar banker. Jag handlar alldrig på ställen som andvänder kontokort Jag lämnar varorna på disken och går där ifrån punkt slut!…

 • Katarina Nime’

  Så fantastiskt bra skrivet 😃💐👏👏👏👏så här är dagens samhälle 😨👎👎👎tyvärr , du borde bli politiker och försöka förändra … ska försöka dela din text .. den borde fler se

 • Eva Rickardsson

  Vad underbart klarsynt du är! Jättebra skrivet!Skönt att fler och fler människor börjar se igenom systemet👍

 • Olof Johansson

  Du har alldeles rätt i det du skriver, vi är alldeles för lydiga jag önskar att nån satte igång röda mössorna eller gula skorna eller va fan som helst men jag antar att den personen får stå där ensam. Allt har blivit så sorgligt snällt fy för den lede vad vi blivit lurade.

 • Roger Johansson

  Håller helt med dig! Känns som vi lever i en diktatur! Tyck och säg vad du vill !! Men du måste tycka och säga som oss! Spyr på skiten!!

 • Finn Zanden

  Strålande Henry…de här landet går snart inte längre o leva i – säger jag efter tre månader i västafrica!!
  Finn

 • Leif Jidebrink

  Jäklar vad bra skrivet. Du har helt rätt,och ändå finns det mycket mycket mer som folk bara acepterar. Hoppas det går bra för din son när han fått eget kort.😊

 • Ingerlie

  Very well written from a Swede who has livet since the age of 19 in Austria(Wien) Paris and now London since 28 years… every time I return to Sweden its laws which are ruling, everybody ( that I know ) complains over the once brilliant country but NOBODY does anything … where is the viking spine we once had… Why wont the swedes let the goverment know How they feel by taking to the streets like any other European country and air their voices ??? What’s happened to us .. people are moving out and maybe the “rich” and the brave will move out again and set up their companies in the countries they once traded in but returned to Sweden … for the love of our country was one big and we were proud to be Swedish… I even had the Swedish flag painted on my suitcases when traveling… it hurts me to see once a great country quietly slip under our feet …. and NOBODY does ANYTHING… to stop it fallen……

 • Fritz Lennart Andersson

  Det behövs opposition, Det är bra det du skriver. Jag tog upp det här i NT- Norrköping, då eländet började, fick inget gehör. 10 år senare började Björn tidigare landshövding gaffla om det med hög röst. Han tycktes få gehör, men inget resultat, men nya sedlar fick vi. Vad ska vi ha dem till?

 • Solveig Johansson

  Tack Henry för dina synpunkter! Jag är en sån där krake som bara lyder och gör som dom säger, maktmänniskorna/robotarna. Det var uppfriskande att läsa vad du tycker, och vete sjutton om jag inte borde flytta till Frankrike och gå ut och tycka nånting högt och ljudligt.
  Hoppas du lyckades få en kopp kaffe.

 • Urban Widholm

  Heder till skrivningen.
  Det borde vara ytterst intressant att testa systemet om vi är många som kommer till bion med bara pengar.

 • Karl Nynäs

  Så bra skrivet. Träffa dig och din bror många gånger i Sturegallerian när jag arbetade där som väktare under 90 talet i många år. Ni var alltid så härligt artiga och trevliga. Man såg alltid fram emot att träffa er. Kram Karl Nynäs.

 • Filip Kronsjö

  Har precis läst en intervju med en judisk överlevare från NaziTyskland. Berättelsen om hur han höll sig underjord i 25 månader. Hans enda ord till barn i Tyska skolor var “Tänk själv”.
  Vad händer när systemet får oss att inte tänka, eller stå upp för vad som är rätt? Tanken att vi Svenskar är så lätta att fösa runt som boskap och få oss att acceptera precis vad vi blir tillsagda. Kanske dags för lite fransk revolt anda även i Sverige??

 • Ilse Ackermann

  Bäst att lite bo i Frankrike. Vissa saker e ännu förfärligare här. Demonstrstionerna verkar vara trötta barn som tjuras. Nätet e behärskande, men ingen kan det. Pengar o slantar används dock gärna, men utländska kort ej bra på vissa ställen. Fransk mobilnr nödvändig. Man svarar inte i andra ändan, om ett + samt annan landskod…… vi e nog hjärntvättade överallt. O ve om ingen ström. Då kommer stora stygga vargen

 • John

  Systemet har blivit sanslöst, mig har kommunen “låst in” i ett “heltidsjobb” pga att jag saknar akassa. Man vill inte anställa mig utan låter mig slita på heltid för rätten till försörjningsstöd, något som tydligen ska pågå tills jag går i pension, så i realiteten saknar jag inkomst. Det ska sägas att jag är en mycket välutbildad tekniker (vilket utnyttjas) men snart 59 år gammal så kan man tydligen göra som man vill med någons liv och karriär om man är småsint nog..

 • Anne Jederyd

  Hej. Jag håller med dig om det allra mesta. Är bara lite tveksam till att klumpa ihop alla som fransmän. Det finns nog lydiga idioter.

 • Anna W

  Tänk så vi drivit systemet till vansinne. Alla behöver lära sig att civil olydnad har en konstruktiv sida, den är tätt sammanlänkad med medmänsklighet

 • Martin Salamon

  Helt fantastiskt skrivet!!! Har hela tiden hävdat att regeringen med sällskap vill skapa ett kontrollsamhälle. Och det skapas genom rädsla, rädsla för att göra minsta fel. Tyvärr är det inte många som tror mig.

 • Suzanne Wejland

  Hög igenkänningsfaktor. Har inte orkat gå igenom bankprocessen med min dotter. Hon får låna ett kreditkort med nån tusenlapp på. Banken är ett skämt. Man får vänta två timmar för att bli bemött av en sömnig snubbe som undrar varför man inte gör allt på nätet. Varje ärende sniglar sig fram när bankappen ska presenteras för förvirrade pensionärer. Men pudelns kärna är att det räcker med ett längre strömavbrott för att slå ut både Swish och kort. Hej då! Är det något man ska tänka på när kriget kommer är det att ha goda grannar att kunna idka byteshandel med.

 • Chrille

  Finns nog fler som tänker som du. Dock inte så många som skriver om det tyvärr . Alla svensk kanske skulle börja med att sluta handla varje fredag och samtidigt sluta betala skatt den samma dagen . Bara 1 gång i månaden för att visa vad som händer om personerna bakom intäkterna inte kommer och handlar eller betalar det som man ska göra. Sverige är nog ganska kört i botten men trots det är det landet som gett mig allt och landet jag älskar och landet jag bor i. Nu vart det visst en smutta rasistiskt med så ber om ursäkt för det . Ha en god dag

 • Sandra Holm

  Tack Bronett.
  Bra att “kända” ansikten talar klarspråk.
  Ett kontantfritt samhälle handlar enbart om makt o kontroll, vi går allt närmare en diktaturstat! Skrämmande!

 • Berith Grefalk

  Väldigt bra skrivet! Det har gått för långt och vi är för drillade att protestera. Det har blivit diktatur i det här landet och om jag hade kunnat hade jag flyttat härifrån. Hoppas att barnen kan påverka mera i framtiden. Vi har ju ingen tradition av att göra uppror. Jag försöker påverka mina unga kollegor om att ta ut kontanter åtminstone, så vi inte förlorar sedlar och mynt. Vad ska man ge sina barnbarn när de är duktiga. En swisch?

 • Lars

  Ja vilket skitland du lever i!
  Henry, varför inte packa ihop era ägodelar och flytta till Frankrike det är ju faktiskt en av fördelarna med EU att vi kan flytta emellan medlemsstaterna
  Själv är jag vän av ordning, tycker inte om stenkastning tror på demokratiska lösningar väljer därför att svälja eventuella problem det medför.
  Håller med dig på en punkt, jag vill också ha kvar sedlar och mynt.

 • Kerstin bartholdsson

  Tack för alla Kloka tankar du förmedlar till oss.
  Ett hemskt och märkligt samhälle som skapats , utan att vi höjer rösten och protesterar.
  Om vi gör det är det inte tillräckligt högt !!

 • Mike Niva

  Så blir det när man låtet bankerna dikterar villkoren… Och vi har en SÅ FRUKTANSVÄRD REGERING. Som bara ljuger om allt och inget.. Abzurdistan det är det riktiga namnet på detta sjunkade land. Cash is King och avsätt skiten som styr vårt sk. Land.

 • Inez Aner

  Dags att revolutionera mot det idiotiska system vi i Sverige bara anammat. Klart man ska kunna använd a kontanter. Tror att det är skadligt med det kontrollbehov som myndigheterna utövar. Protestera…..

 • Maria Persson

  Alltså det bästa jag läst på länge!!!
  Du har så rätt i dina tankar och ord. Känner mig som en idiot som vackert rätar in sig i kön,..betänker ofta och uttrycker mitt missnöje…..men sen då🤔
  Tack för ett otroligt bra inlägg
  Med värme
  Maria Persson

 • Lilian Victorin Klockar

  Dina funderingar är fullständigt befogade. Ofta tänker jag på, att de elever i en skola som ställer till en massa bråk och skadegörelse, nog är framtidens “trampa inte på vår integritet. Vi protesterar mot att fösas ihop som boskap.” Ev kan väl en barnriksdag ge framtidens innevånare ett bättre liv och större vyer än det trånga utrymme som de får i dag.

 • Birgit Karlsten

  Här sitter jag och nästan kippar efter andan. Att någon så tydligt uttrycker det som mal inom mig. Ofriheten som hämmar oss svenskar, fjättrade som vi blivit av vänlighet och naivitet. Rädslan att inte göra rätt.
  Jag Birgit Karlsten, född 1939 tackar dig Henry Bronett.

 • Per Forsberg

  Banker tar betalt för tjänster som vi utför åt dom
  På Ica
  om du inte har kontanter ta ut i automaten
  För att sedan betala i kassan med dessa kontanter
  Vi tog fram nya kontanter för några år sedan
  Då skall vi väl använda dessa eller?

 • Tomas Skogstjärn

  Tack för dina ord Henry!
  Håller med dig till 100%. Svenskar är ett mjäkigt folk utan civilkurage. Har själv vart i Frankrike många gånger
  Hälsningar Tomas Skogstjärn

 • Karin Erehed

  Så bra skrivet! Tycker svenska folket blivit ett ängsligt folk. Det är ett fåtal som vågar sticka ut. Rädda att säga fel, tänk om jag sårar någon etc. Tänk om alla åsikter som surrars runt vid köksbordet kom ut på gatan.
  Vi måste våga mer.
  Sign., “vågarna”

 • Bettan

  Så jädrans bra formulerat! Tänker ofta likadant och kommer dragandes med mina kontanter och vägrar beställa mat eller annat om jag inte får betala kontant.
  Inte alltid, men ofta nog för att anses vara besvärlig
  Och när systemet är nere, så är allt nere, ingenting fungerar 🙁
  Frankrike låter alltmer som en bra ställe att bli pensionär på, eller kanske England. Dom är rätt kontanta där också, men jösses vad med kameror dom har…

 • Anders”Bärsan” Bergqvist

  Fantastiskt bra skrivet👍Har tänkt samma tankar men tappar humöret totalt så jag kan inte formulera i skrift vad jag tycker…..skulle bara uppfattas som en massa oförskämdheter🙄
  Heder åt dig Henry…vart nästan så jag grät när jag läste din skrift👍

 • Gunnel

  Håller med.
  Jag har alltid älskat fransmännen när de sprider ut ruttna tomater, gödsel , ruttna ägg etc för att protestera.
  I en krissituation utan el är vi totalt handikappade. Det gäller även politiker, bankmän och näringsidkare/butiker.
  Sverige-gör om, gör rätt

 • Brigitte cardemyr

  Så otroligt bra skrivet!
  Det har ju gått ut att kontanter är lagliga betalmedel och dom som vägrar RA emot kontanter gör sug skyldiga till lagbrott n
  Så man skulle kunna anmäla —-till riksbanken av alla ställen. Sen när utreder dom brott?
  Och så finns det garanterat kryphål i detta.
  Vi lever inte i en demokrati. Vi lever i en demokratur. En diktatur bakom demokratins förkläde.
  Hur som helst. Mycket bra skrivet. 🙂

 • Eva- Lena Johansson

  Helt underbart skrivet. Jag försöker streta emot, säger jag har inte Svisch, tar ut pengar från Automaten ngr gånger per mån. Så att de ser att de används. Är så trött på att människor följer, som Får, de direktiv från Dom som styr VÅRT Land.

 • Irene

  Tack! Så väl formulerat. Ja, vi behöver bli lite mera ‘anarkistiska’ i Sverige. Detta ‘kontantlösa’ samhälle är ett hot och att banker får fortsätta att kategoriseras som banker trots att dom inte tar emot det officiellt instiftade Svenska betalningsmedlet är en skam och skandal. Vi blir mer och mer registrerade och därmed öppnar möjligheten att bli kontrollerade och systematiskt influerade. Vi ser de varnande exempel, allt ifrån Östtyskland, China, Sovjet mm.

 • Susanne Gerthel

  Bra Henry Bronett. Det gäller att ryta till . Jag håller fullständigt med dig.Men vad kan vi göra?
  Alla barn måste numera ha en vuxen med för att köpa en kola .
  Vansinne

 • Lillemoor Broman

  Så bra skrivit, för det är presis så det är👍Tack Henry att du satt på pränt vad många av oss känner🌹🌹🌹

 • Lena Hjelte

  Vi har det för bra och är bekväma, är nog den enkla sanningen. Vi har ju inte behövt kämpa som våra nordiska grannar eller Européerna, under väldigt lång tid och det sätter väl sina spår. Folkhemstanken har också präglat befolkningen, med en väldigt stor tillit till våra politiska företrädare.

 • Johan Englund

  Så rätt så bra skrivet nä vakna du svensk som sover innan dom tar allt för dig Vi får skylla oss själva så otroligt lättledda och korkade vi är säger någon Greta får vi oro och vår klagan fastnar på Facebook där kan vi vi avreagera oss men det stannar där måste var ett drömland för politiker att styra en skåck får som föjer allt som dom säger betalar mina surt iinkänade pengar till systemet dom ger bort mina pengar till dom som kommer vi såg inte det komma Säger Löven jag säger Idiot .

 • David Marklund

  Men så underbart, det är sååå många som tänker så, men kanske inte hela vägen…
  De hinner ge upp halvvägs och rättar sig i leden.. muttrar buttert i sin ensamhet.. glömmer till nästa gång tålamodet tryter och man blir påmind om alltings jävlighet.
  Självklart stannar det där, för vi tiger, vi svenskar..
  Mycket bra artikel!

 • Lars

  Du kan själv skaffa flera bankkort utöver ditt eget. Detta gör du på din banks hemsida.
  Sedan gör du vad du vill med det kortet tex låter din son ha det.
  Men du är ansvarig och kan spärra det när du vill via hemsidan.

 • Susanne

  Så bra skrivet, med en klockren analys av dagens svenska konsensus! Vi bör kanske anamma lite mer av ”fransmännen”…. och inte vara så förbaskat följsamma och passivt naiva. Vi kan ju börja hävda våra lite mer önskade analoga liv och ändå borsta tänderna.
  TACK Henry, för att du satt ord på det jag så många gånger tänker och muttrar över hemma på ”kammarn”!

 • Ulrika

  Du sätter ord på min frustration! Tänk också på att när de fyller 13 så kan man inte sköta vårdärenden via nätet längre åt den omyndiga. Då behöver barnet ha aktiverat bank-id. Nej, vi har inte gjort det än, skoltid , jobbtid och bank-tid har än så länge inte varit synkat.
  Har inte barnet bank-id så att de kan de inte ge dig tillstånd att boka läkare via internet längre.
  Och kallelsen kommer digitalt,(som de gjort innan) kan vi inte få sms, för att få det måste barnet ha bank-id för att uppdatera sina kontaktuppgifter (dom nollställdes på 13-årsdagen)
  Jaja, tur är att man kan ringa och boka tid åt sitt barn utan att behöva legitimera sig… än så länge.

 • Eva Danielsson

  Jag envisas med att fråga om jag får betala kontant i alla möjliga situationer. (Alltid retar det nån.)
  Jag trappar upp min kamp från och med nu.

 • Gert-Ove Pettersson

  Väldigt bra skrivet Henry!
  Hur kunde det bli så här av folkhemmet?
  Vi behöver lite jävlaranamma i det här landet innan vi är alldeles förlorade!

 • Stefan

  Bra skrivet, tycker mycket som du.
  Vårt land går under snart för att vi låter en viss marioritet behandla sverige oss vi som gör att sverige lever.
  Vi vanliga människor borde gå ut och kadta lire sten, demonstrera så vi vanliga blir hörda.
  Inte bara bankkortet som du skrev om , jag jobbar med människor och har ansvar för deras måeende, men ska inte kunna tjän pengar när jag sover borta.. men vilken partiledare får ingen lön för sitt jobb när de sover borta..
  Trött på att bli utnyttjad . Och att andra styr det vi inte bestämt.

 • Gun Svahn

  Håller med i mycket av det du skriver, Henry! Demokratin är redan på väg att spåra ur, vi matas med “fakta” i Svt, som den som kritiskt granskar inser är “färgad” fakta, och i sociala medier får vi inte längre skriva vad vi vill, vi får inte tycka vad vi vill, vi ska skämmas för hur vi lever, om Mp får bestämma, plastpåsskatt, flygskatt, bensinskatt etc. etc.

 • Paula

  Vansinnigt system med kontatlöst samhälle. Vem tar våra pengar när allt kraschar?
  Ska vi börja byteshandel igen?
  Många säger stolt (korkat) jag har ingen aning om hur pengarna ser ut. Vad ska jag med kontanter till.
  Gissa om vi är sårbara.
  Vem har bestämt att inte ens kontanternas högborg banken har pengar. Jag säger bara Merde som fransmännen skulle sagt.

 • Elisabeth Lindström

  Du sluggar åt alla håll i din frustration. I Frankrike finns inte den förhandlingstradition mellan parterna som finns i Sverige, de når inte fram den vägen. Frankrike är ett mer hierarkiskt land, det har historiska rötter. På grund av att Sverige inte varit i krig på länge har kapitalismen blomstrat här – ett supereffektivt arbetsliv, i nära samarbete med politikens beslutsfattare, riksdagsledamöterna som vi väljer. Det du säger om att kassasystem kraschar, har jag också tänkt på – hur lösa det? Där är samhället sårbart, vilket arbete pågår som skydd mot det? Människans styrka är kommunikationsmöjlighet och samarbetsförmåga, något du torde känna till från cirkusvärlden. Skulle anarki fungera där, t ex? Hoppas det ordnade sig med din sons kort och att din frustration släpper. Harä!

 • Margita Sydne

  Jättebra inlägg! Vi har dribblat bort det sunda förnuftet medan vi lydigt följde lagar och regler. Men frågan är hur vi kan vända det här, utan att kasta sten?

 • Anna-Carin Persson

  Jaaaa precis så är det, men vill vi inte ha det så? Tryggt, allt i ordning behöver bara signera din deklaration på nätet tjoff done!
  Mycket bra skrivet- kontroll och åter kontroll, vi säger ja och gör som dom säger vilka då,? tex våra banker och försäkringskassan – den turen den du var inte att leka med. Jag är övre tonåren 57 år, sällan sjuk men nu två operationer i en rask följd – läkare på sjukhuset hade gjort sitt sedan var det min tur öhhhhhh öhhhhhh först ska jag sjukanmäla mig , sedan ansöka om sjukpenning, eller?? Glöm inte att friskskriva dig men jag har ännu ej fått ngn sjukpenning utbetald trots friskskrivning meeen du måste ju ansöka om att få din sjukpenning utbetald – så otroligt otroligt förvirrande och irrelevanta enkäter att fylla i, jo jaaaa såklart kan jag ringa – till försäkringskassan 98 minuters väntetid- vart är vi på väg?????

 • Sebastian Håkansson

  Det här ska vi inte bara göra för våra barn !
  Det här måste också gynna våra äldre, som inte är ”online” eller har hela sitt liv i en telefon .

 • Mike json

  Håller fullständigt med hendrik här för vi blir styrda och kontrollerade ju mer digitalt det blir. Är väl bara frågan när vi får eller måste betala toaletterna med swich eller kort, då har vi inget privat liv längre för vi blir ju kontrollerade även dår då oxå.
  Nä skeota tanken på bli kontantfritt land för det funkar inte, handeln blir totalförlamad om nätet krachar då allting i butiken mer eller mindre är beroende av nätet.
  Har själv erfarenhet av det flera gånger då jag jobbar i en butik.

 • Marguerite Dahlqvist

  Tack för dina fantastiska tankar.
  Har bott i Spanien i 30 år och har undrat över samma saker som du skriver om.
  Svensken i Sverige är som ett får på väg till slakt.
  I somras när jag var hemma i Malmö, blev jag tokig över att jag inte kunde betala med de kontanter jag hade.
  Mina vänner såg lätt besvärade ut och förklarade varför det beslutet hade tagits.
  För att kunna ha kontroll på drogpengar !
  Jag frågade dem om de verkligen trodde på det?
  Det är regeringens sätt att kontrollera oss! I EU kommer det aldrig att ske.
  Den nya Bränsleskatten i Sverige, i Frankrike när Macron försökte införa en höjd skatt , tog les Gilets jaunes över och han fick backa? Kriminaliteten i Sverige idag , svensken knyter näven i lomman.
  Vad kommer att tippa vågen? När kommer lammet att bli ett lejon?

 • Ingalill Vång

  Fantastiskt!!! Det bästa jag läst på länge. Är själv ”fattigpensionär” och skulle gärna se att vi och övriga blivande pensionärer gick ut o protesterade som fransmännen gjort i protest om ändrad pensionsålder! Tack för ett inlägg i debatten som jag hoppas många läser och tar ställning mot det kontantlösa samhället!

 • Jan Folke Larsson

  Så jäkla rätt. Du hade ett förslag om att vi borde ha checklistor på våra politikers alla löften-det gillade jag. Men tyvärr, de skulle raskt gömma sig bakom-Politik är att kompromissa😡😡😡

 • Malin

  Otroligt tänkvärt! Synd att vi är så rädda för att protestera..
  bra i ifrågasätta o vara lite pain in the ass..

 • Agneta Gunilla

  Vi kanske samtidigt ska vara tacksamma för all koll för vi lever i nya tider nu och utvecklingen går ju som bekant framåt. Du kan ju alltid flytta till Frankrike om du tror att det är bättre där.

 • Lars Törnqvist

  Högsta förvaltningsrätten: Vägrar någon ta kontanter, så är varan eller tjänsten gratis
  Av Anders Leander – 2017-01-23 08:45
  Så är det då avgjort av högsta förvaltningsrätten! Det är brottsligt att vägra ta emot riksbankens sedlar och mynt som betalning för en vara eller tjänst.
  Detta gäller såväl biljetter på lokaltrafiken som P-automater och annat. Vägrar någon ta kontanter, så är varan eller tjänsten gratis!! Hänvisa bara till dom i högsta förvaltningsrätten mål nr 2793-14.
  Enligt 9 kap. 14 § regeringsformen är det endast Riksbanken som har rätt att ge ut sedlar och mynt.
  Enligt 5 kap. 1 § andra stycket riksbankslagen är sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken lagliga betalningsmedel. I förarbetena anges att detta innebär att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning (prop. 1986/87:143 s. 64).

 • Päivi

  Vad obehagligt, det onormala har smugit sig på och blivit en normalitet….
  Hjälper det ens att ta ut sina pengar, om den funktionen fortfarande finns, för med ens blir dom värdelösa i våra händer!
  Tack för en rysligt tankeväckande ögonöppnare, vi måste göra något åt detta!

 • Arne Jönsson

  Så jävla bra skrivit! Varför har vi inte sådana som dig Henry i riksdagen? Jag är den första att rösta på dig!

 • Helena

  👊🏻Word på den! Bra där Henry!!
  Jag önskar också att Sveriges folk vore mindre ängsliga, rädda och till viss del förtryckta!!
  Jag ska inget säga, för jag är allt det där själv, men vill gärna vara modigare!

 • Ingbritt karlsson

  Bra skrivet det är ju hopplöst att inse hur det kommer och är att bli. När man som jag fått uppleva 60 70 80 talet då det var enklare med allt blir jag ledsen när jag tänker på mina barnbarn vad lämnar jag till dom jag vill skrika det var bättre förr??

 • Margarita Villalobos

  Mycket bra sagt, jag håller med dig. Själv tycker jag att det är skrämmande och alltid undrat varför säger man inte ifrån, i Sverige. ? Det sägs att vi har demokrati här.
  Jag själv kom till Sverige för 32 år sedan och är inte rädd för att säga ifrån.
  I mitt hemlandet fick jag inte säga ifrån för rädsla till olika straff eller represarier.
  Tack
  Jag kände igen min tankesättett när jag läste din text.

 • Lena Bergström

  Sant! Det sker genom avtal! Olika modeller i bemanning.
  De som antagits bli “fostrade för offentlig verksamhet” är dyra.
  Inträdesbiljett? Vem “ser” vilka som kan stöpas att bli som tyska soldater, med arbetsuppgift hämta människor från sitt hem? Resan till Auswich, eller annat öde? Digitalisering är metoden och kursen har styrt oss mot okända vatten.

 • lennart

  Ett sätt som jag brukar nyttja, gå endast till de butiker som tar emot den typ av betalning som jag har, stöd kontantsamhället.

 • Eva Brauer

  Datorns lag istället för naturenslag, konstigt att vi människor förstör vår natur och hela del värld som vi lånat.. Vi är ödmjuka och underkastade för man kan ju inte prata om detta, då blir man ju krimminell. Det är så sant att vi Svenskar är flata och inget vågar så synd att de få som vågar sticka ut hakan målas ut som “dåliga människor”. Vi skulle behöva låna lite djävlar anamma från andra som fortfarande vågar säga ifrån..

 • Eva

  Såååå bra skrivet! Helt på din sida. Dags att packa ryggsäck och mat termos, sätta oss ALLA framför riksdagshuset och protestera tills vi får ett SVAR.

 • Lennart Öhman

  Hej ! Tyvärr har vi blivit och låtit oss bli några siffror ett system , som ligger helt utanför våran personliga kontroll . jag har en gammal Doro mobil , har inget swish , har inget E- leg , och det medför man hamnar totalt utanför ! Men jag vägrar acceptera att andra ska bestämma över och hur jag ska använda mina slantar ! Jag tycker regering är tandlösa , Men när bankerna fick svårigheter under finans krisen , då var regeringen de snabb att ta från våra pensionsfonder för att stötta upp bankerna , men nu bryr de sej inte om den lilla människan , nu får bankerna och andra aktörer på den ekonomiska marknaden mangla över oss , utan hänsyn till individen ! Ja är inte religiös , men i bibeln står det om ett globalt system där vi ska bli märkta med osynliga siffror på handen , och den som inte tar på sej detta får varken köpa eller sälja !Uppenbarelse boken kapitel 13 vers 16-17

 • jugo

  Tyvärr är detta landet på väg utför, utan att för den del måla fan på väggen,vi säljer ut landet till högstbjudande ,vi löser inte många problem i samhället längre utan vi bara tystar ner allt! Känns väldigt konstigt att detta som en gång verkade vara ett av världens bästa länder vi kunde komma till där allt bara fungerade om man gjorde rätt för sig bara rasar!❤️😢

 • Peter

  En obehagligt sann och effektivt påpekande karakterisering , jämförelse, och förutsaga om den typiska svensken och “hens” fascist-regerade framtid (som har redan nära nog infunnit sej)!

 • Eva Fohlin

  Skrämmande “utveckling”!
  Unga människor som kan tekniken får inte använda den och många äldre vill kunna betala med kontanter och är oroliga över att behöva lära sig betala via telefonen.
  Tekniken tar enligt mig över för snabbt och är svår att hänga med på.

 • Gösta Johnsson

  Håller med till 100%. Bra skrivet. De flesta håller med hoppas jag men få vill aktivt bry sig. Så, det är bra att du tar upp detta och formulerar dina tankar, tankar som jag är säker på minst 95% av svenska folket delar.

 • Anita Olsson

  Så jäkla bra skrivet. Ibland tror att man hamnat på en annan planet, med alla idiotbestämmelser. Känner inte igen Sverige längre.

 • Ulrika johansson

  Håller med om att det är galet att avskaffa kontanter!!! Tillbaka till stenåldern fast lite annorlunda. .

 • Peder Lettström

  Myndigheterna vill förbjuda att vi svenska folk uttrycker negativa kommentarer om t.ex.:
  Kritik mot Regeringen
  Kritik mot muslimer som våldtar våra svenska flickor
  M.m.
  Svenska folkets kommentar: oj, då.

 • Evapia R. Dugstad

  Så klokt. Vi är för flata, för bekväma. Orkar inte ens rösta utan låter fascismen ta för sig. Skrämmande.
  E. Dugstad

 • Ann-Kristin Rahm

  Tack för att du sätter ord på hela denna problematik som numera finns i alla banker (hjälper inte att byta bank).
  Man känner då ofta en förlamande känsla, vanmakt och rasande ilska.

 • Beatrice Hammerman

  Wow. Har tänkt detta så länge men inte kunnat sätta det i ord såhär bra. Håller med till 110 %. Förut hade man alltid kontanter på sig ifall att de inte tog kort. Nu är det helt tvärtom. Som på bussen t.ex. Är mobilen död så kommer du inte hem!
  Cash is king och så kommer jag alltid tycka. Snacka om höjden av maktlöshet att ha sedlar i handen som vägras tas emot. Nä, jag ska flytta från Sverige en vacker dag. Ska först kolla upp om de tar kontanter!

 • Ewa Forsén

  Så bra beskrivet för hur det är i Sverige idag, det känns som att Vi krånglar till det lite väl mycket. Ingen smidighet alls
  Tack för dina klokord 🥰
  Ewa

 • Von lejonia Tassu

  Underbart, att du satte orden på denna lobotomerade verklighet. TaAaAaCk!
  Sååå jävla bäst är du! 🤜🤛

 • Per Andersson

  När de styrande politikerna inte kan komma tillrätta med samhällsproblemen så ökar man kontrollen av de skötsamma. De som finansierar skiten.
  På så sätt kan Löfven och Lövin skapa sig själva en falsk, verklighetsfrånvänd uppfattning om att de minsann tar folks oro på allvar.
  I sak jävlas de bara med vanligt folk.
  Och låter kriminella härja fritt.
  Bra skrivet!

 • Jan

  Min telefon fick “spunk” (Ifrågasättande Pippi) det medförde att Bank-ID försvann. I och med att jag inte hade nedladdat (glömt) Bank-ID till datorn samt glömt bort min 4-siffriga kod för inloggning med dosa…sitter jag nu i skiten. Via uppringning till bank som inte har fysiska kontor, kommer jag inte vidare i talsvar utan kastas tillbaka till ruta 1. Jag har ju ingen kod. Moment 22. Riktigt bra skrivet inlägg!

 • Peter Johansson

  Den bästa betraktelsen jag läst på länge. Men problemen kvarstår tyvärr, finns inget parti mej veterligt som vill/vågar bromsa den sk utvecklingen. Jag har försökt hämta en tågtidtabell till min 82 årige far men får svaret, det finns i appen !. Kan någon på SJ övertyga min far att köpa en Smart telefon & ägna otaliga timmar att lära honom använda den ?
  Vive la France

 • Västkusten

  Åh vad jag skulle önska att jag hade den energin för att lämna dig ett låångt svar! Jag tycker inte heller att samhället är anpassat efter oss människor utan att människorna är/ska anpassas efter samhället! Men efter att h läst din insändare så skiljer sig inte det så mycket från andra människor här i samhället, speciellt från de som det varit lite tyst om det senaste? Du gnäller precis som alla andra inget ovanligt i detta, banken, regler, struktur. Min fråga efter att ha läst och sammanfattat är, varför är det så svårt att följa det som är överenskommet? Är det ålder, inaktivitet eller bara en eager att tycka något?? I Nittiotalsiternas nedärvda gener finns det en otrolig önskan om att förändra världen till sitt eget syfte, de vill ha det som de är uppväxta med. De vill förändra allt som är till gagn för de själva, de drivs av att ha någon person i sin närhet som gör allt för dem, för det är de vana vid. Konsekvensen av sitt handlande är lika med 0. En parralitet till män och kvinnor i 50-60 års ålder är att de beteenden syns där allt som oftast.
  Mvh
  Västkusten

 • Annettes

  Kan bara håĺla med. Vi blir ju livegna under alla system och regler som vi ska hålla och följa. När ska vi ta eget ansvar för VÅRA EGNA LIV? Som det är nu har vi svenskar gett myndigheterna ansvaret, men att skylla på dom när det går åt hel… gör ingen skillnad för då är dom är då helt utan ansvar. Svensken behöver växa upp och ta ansvar för sig själv och för helheten, så det fungerar för alla. ❤

 • kathy westerling

  Bra tänkt och skrivet !
  Hur gör vi uppror som tas på allvar ?
  Vad är svenska folket beredda på att göra för obekväma insatser för att få behålla rätten att ha ett kontantsystem som Sverige har inskrivit i lagen ?
  Och alla gamla som inte har möjlighet att hålla jämna steg med utvecklingen
  Många frågor men Stort Tack för du höjde din röst ! MVH Kathy

 • Carina

  Herregud va bra skrivet, jobbar själv med kontanthantering. Så de som hänt de senaste åren, är för mig skrämmande. Men de som är mest skrämmande är de du skriver. SYSTEMET styr, vi är överkörda totalt, ingen demokrati och framförallt ingen som helst integritet.

 • Margarita corneliusson

  Håller med fullständigt! Se varje dag äldre människor som kan inte använda data dom är vana att betala med riktiga pengar! Vem ska tänka på dom???? Det är människor som jobbade hela sitt liv för att bygga det här landet! Och dom är många! Människor ska välja själva hur dom vill betala med egna väl förtjänade pengar: kontanter eller kort! Så ska det funka i normalt samhälle!

 • I-B Månsson

  Det precis så vi fungerar vi ryter o gnäller hemma vid köksbordet. Fransmännen har varit förebilder för mig i många år så det är kanske dax att vi vuxna,”nu75 år” tar våra bord och sätter oss där vi syns och hörs ,vår egen Greta modell.

 • Peter Barth

  Bra skrivet – så rätt! Staten vill kontrollera den vanlige betalande skattebetalaren men vågar inte skära i de stora busarnas frihet. Det här med det kontantlösa samhället är bara ett svar på statens ovilja att stoppa gangsters som lever i skuggsamhället med svarta slantar. Istället ska vi vanliga inte kunna betala med en hundring!

 • Homayon yazdanian

  Jag håller med dig o delar din förvåning över medborgarnas passivitet o anpassning till digital samhället. En trend som började från 2000talet. Att göra ett samhälle som människor behöver inte prata med varandra.
  Ex är många. I självbestämmande o medborgarnas ägande rätt s namn blev vi sålda
  Till banker o stora finanser. Första de gjorde på
  Marknaden var att sätta död på småföretagarna. Titta dig runt o se nästan alla butiker tillhör stora kedjor. Småföretagarnas roll har blivit att jobba som under leverantör o sköta smutsiga jobbet. Dvs driva modern slaveri ,att utnyttja billiga arbetskraften.
  Allt beror på medborgarnas godtrogna passiviteten o proffs politiker.
  För i tiden hade vi folk artister o kultur arbetare som hade sin scen i samhälle för att förmedla
  Människors problem o lidande. I stället glänser en stor saknad av de.” Vi kan förändra ,om vi vill ”

 • Meynard Hessedahl

  Helt rätt Henry ! Vi skulle behöva bli mer “Franska” för detta samhället “kör över sina medborgare” och om man inte håller med så är man racist, facist eller nåt ännu värre som slutar på samma.

 • Ann-louise Rose'n

  Så otroligt bra skrivet. Håller med dig fullständigt. Har funderat i samma banor själv, att vi svenskar är så duktiga på att “gnälla” på nätet och vara förbannade över hur Sverige har blivit. Men inte vågar vi visa något utanför skärmens trygghet.

 • Svenerik

  Så otroligt bra skrivet jag tror att det är så de flesta av oss känner vanmakt flera gånger varje dag
  Vi är ett lamt folk och alldeles för bekväma av oss allt ska serveras
  Vi har blivit styrda in i detta under väldigt lång tid
  Dax att sätta ner foten

 • Peter Lundgren

  Fy fan vad bra skrivet, men tyvärr så är vi svenskar världsmästare på att sitta i våra stugor / arbetsplatser, och knyta näven i fickan och säga Fy fan, men sen går vi ut och gör som vi har blivit tillsagda, för det har ju våra politiker sagt, som vi dessutom har röstat fram.

 • Dan Österlund

  Ja, Henry, så har vår värld och vår vardag blivit i den värld som inte längre tillhör svenskar, enligt Moderaternas tidigare partiledare Fredrik Reinfeldt.
  Att svenska folket dessutom är oförmöget att säga ifrån ”på riktigt”, oavsett vad det gäller, är tragiskt typiskt i sig. Det enda man förmår åstadkomma är att skriva, dela och kommentera på sociala medier. Man ondgör sig inför likasinnade, som har samma uppfattning, och man gör det gång på gång och hoppas (tror) på att det skall resultera i förändringar i samhället när detta i stället ”utvecklas” åt andra hållet.
  Sådana är vi svenskar som bor i galenskapernas land, i lagomlandet, det land som går i bräschen för det nya Europa, utan att tveka.
  Knytnävarna vitnar i fickor och kjolveck.
  Till ingen nytta, oavsett vad det gäller.
  Vare sig det handlar om att få tillgång till ett kort eller till en rimlig äldrevård för våra gamla, eller att kunna vistas utomhus i trygg förvissning om att Sverige ”aldrig varit tryggare”…
  Vi svenskar är svenskar och vi står gärna i kö utan att trampa någon på tårna. Vi gör som vi blir tillsagda utan att visa vad vi eventuellt tycker om det. Politiker och myndigheter vet ju bäst och tar hand om oss utan att vi ens behöver tänka.
  Verbala formuleringar på sociala medier belyser lagom-tänkandet i den demokrati där demokratin blir garanten för att demokratin avvecklas. Protester och eftertanke formas vid tangentborden och försvinner ut i tomheten, i bästa fall bifallna av en del upp-tummar och bekräftande kommentarer.
  Fredrik Reinfeldt benämner det svenska folket som sovande och sömnen är djup.
  Möjligen vaknar vi när sängen välter?
  Eller kanske inte…

 • Ulrica Thorell Goglund

  Håller med. Min nioårige son var på bio igår med en kompis. Han hade med sej en hundring ur sin egna plånbok. Han beställde en mellanpopcorn och en äppelmer. Där tog det stopp. Han fick inte betala med sin egenhändigt ihoptjänade sedel. Som “tur var” så var kompisens mamma med så hon betalade åt honom med sitt kort.
  Där försvann ju lite grejen av att få ara lite stor och klara av något själv. Detta med att det ska behövas kort för att handla är totalt åt helskotta!!

 • Margarethe Drottja

  underbart! Jag betalar ALLTID med kontanter, där det fortfarande går… ja tillsamarbete länder emellan men INTE union där andra styr oss, folk som inte vi har valt!! mvh Maggan

 • Bengt Julin

  Kommentar till sista stycket:
  Dom kanske borde bli anarkister. Vi som föräldrar till våra barn borde kanske blivit det om vi sett till våra barns bästa.
  Några kända svenska anarkister enligt Wikipedia: Joe Hill, Eyvind Johnson, Stig Dagerman, Elise Ottesen-Jensen, Moa Martinson och sist, men inte minst Tage Danielsson

 • Maria eberson Skjefstad.

  Måånga funderingar kring detta… Har jag. Lätt att mista respekten för pengars värde. Den oärlige behöver ju bara flytta siffror nu mer… Bra för dem. Banker gör gällande att deras system är säkra… Pyttpytt sa jag, kommer de väl in isystemet är möjliheterna oändliga, de behöver inte äns använda sprängmedel, de är idoga dessa människor som vill knäcka koder… Har också en son som fått kort och vi diskuterar banksystem och ekonomiskt ansvar och inte handla för mer än det som finns på kortet. Kortet säger ju inte stopp utan den drar gärna över och en straffränta ska betalas, så jsg ska till banken jag med… Men jag får springa, här på landet stänger de tidigt… De som överhuvudtaget är öppna…

 • Tommy Karlsson

  Så satans bra skrivet…mina egna tankar i mångt o mycket…vi är vaggade till döds snart… i en “trygghetssömn”…som det börjar visa sig, inte var riktigt så…o där står handfallna o vet inte hur o vad…eller ett jävla skit…mer än o skylla på samhället…o glömmer…att det faktiskt är vi människor…som är samhället…

 • Helena Renard

  Underbart beskriver och som 4:e generationen exilfransyska i Sverige så kliar det i fingrarna varje dag att bli lite mer franskt anarkistisk i min vardag! Det är kanske vi som ska leda revolutionen men som nog behövs!:))