“Bli svensk helt enkelt”?

Publicerat

SD framför andra har lyckats göra frågan om vad som är svenskt till något viktigt i politiken. De söker också definiera och äga frågan. Andra partierna har sedan en tid också lyft den i olika sammanhang. Så hjälper alla till att göra sken av att vår svenskhet skulle vara satt i fara. Vi måste alltså hävda den, vår ‘svenskhet’, mot alla dem som söker förgöra den – på det vi icke må gå under! Jaha och svensk enligt vem? Fy!

Att definiera vad / vem som är svensk, är en tveksam pyssla för politiker. Ska ni verkligen tala om för oss medborgare vad som är svenskt? Kvasiideologier med religiösa anslag pysslar med sådant. Göran Rosenberg och Margit Silberstein mfl. uppmärksammade nu senast EBT och hennes kliv ner i gyttjan. Bra! Upprätthåll, informera och utveckla gärna vår demokrati under Sveriges rikes lag och rätt, klart och tydligt. Låt sedan var och en bedriva sin svenskhet bäst fan hen vill – så länge bedrivandet inte går ut över andra förstås.

Har ni allvarliga problem med er svenskhet? Gå i terapi! Det är utmärkt väg att hitta både sig själv och sitt behov av gulblåhet. Avstå att göra politik av era behov!

Henry Bronett ©2019

22 svar till ““Bli svensk helt enkelt”?”

 1. Mycket bra skrivet, att ständigt behöva skrika ut att en är stolt och bära flagga och se andra som hot, visar ju ingen äkta självstolthet.

 2. Jättebra skrivet! Vem tilläts nånsin äga och definiera begreppet “svenskhet” egentligen? Äckligt.

 3. Tack! Jag skulle tro att det finns ungefär lika många beskrivningar av vad som är “svenskhet” som det finns människor som omfattas av svensk lagstiftning. Nationaliteter är tillfälligheter, gränser mellan stater förändras under historiens gång, åtminstone så länge det finns människors om krigar. “Sverige” har en gång omfattat östersjöländerna. Skåne, Blekinge och Halland har varit danska, Jämtland och Härjedalen likaså på den tiden när även Norge tillhörde Danmark. Låt oss i första hand vara medmänniskor! Oberoende av mängd pigment i huden, språk etc. Det är bara detaljer i vårt dna, det mesta ser likadant ut oberoende av var vi är födda.
  En värld – en mänsklighet

 4. Bra. Nationalism är ute. De som bor här bidrar även när de inte arbetar tilli utvecklingen av landet, regionen, Europa och faktiskt världen. Olika ofta, olika mycket, aktivt och passivt. Viktigast är kärleken till vår nästa och tolerans.

 5. Vad är svenskt? Ingen vet säkert, men alltför många hävdar sig ha svaret. Läs förslagsvis till att börja med Maja Hagermans utmärkta bok ” Trådarna i väven”. Finns massor av litteratur i ämnet. Lycka till!

 6. Glasklart formulerat, Henry! Du är en heder för Sverige! (Liksom mina f d journalistkolleger som du nämner – och några till ).
  Kram 😄

 7. Bra!! Tack för ett glasklart och viktigt inlägg.

  Vänliga hälsningar och varm kram,

  Helena

 8. Margit silberstein och Göran Rosenberg gillar nog inte att att EBT äter lunch med SD och fultolkar det hon sa. KD är det enda partiet som stått upp för judar och Israel under lång tid! Vänner ska man ta vara på och inte kasta smuts på dem. Läs EBTs förklaring av vad hon sa dessutom skrev hon inte artikeln i Aftonbladet .

 9. Mycket bra. Som finne är jag svensk på mitt sätt men nog fan hejar jag på Finland i hockey😉 Alla invandrare integrerar sig på sina sätt, viktigast är ett jobb, att de sen inte kan läsa säkerhetsföreskrifterna (hur många svenskar har läst dem😂), då är det bara att läsa dem för alla, eller ännu hellre -ta en lag om att översätta föreskrifterna på alla språk som det finns arbetare från olika språkgrupper. Sverige behöver en h-es massa arbetare, som man gjorde på 60-talet, och då kan man inte ha invandrare på skolbänken för att lära sig ”svenskhet”, va f-n – skärp er politiker. Sverige är 20 år efter Norge o Danmark i hat/rädsla för invandrare och se hur det gått där, högerpopulister tappar👍Om det inte kommit några invandrare hade Sverige varit ca 6 miljoner starkt o rikt som Rumänien ungefär😁

 10. Väl formulerat! Detta är precis min egen uppfattning. Tokhögerns politiker är ” vilse i pannkakan” – bedriver klickbite-politik istället för att fokusera på viktigare frågor i vårt samhälle.

 11. Bra Henry!

  Är man så rackarns osäker i sig själv att man inte vågar säga till andra om lagöverträdelser eller annat, utan behöver ett stöd och “upphöjning” genom svenskhet, är man i behov av självutveckling. Man ska inte lägga den bördan på andra.

  1. Nu tror jag inte EBT skall anklagas för just antijudiska ideer!
   Svenskhet är eftersträvansvärt, vad det nu innebär?
   Men något regelverk behövs och där är språkkunskapen grundläggande!
   Själv anser jag att religiositet är något privat och inte bör genomsyra det sekulära samhället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *