Henry Bronett Foto
Livet

Václav Havels hopp.

Ibland stöter man på de enklaste meningar, till synes okomplicerade. Men så fastnar de som sten i skon. Irriterar och låter en inte vara i ro.

Hopp är inte optimism, inte övertygelsen att något kommer att gå bra, utan vissheten att något har mening utan hänsyn till hur det kommer att gå.

Skriver VÁCLAV HAVEL i samtal med Tjeckiske journalisten Karel Hvížd’ala: ’disturbing the peace’ 1985-1986.

Orden står att läsa på en banderoll utanför Tjeckiska ambassaden i Stockholm just nu. De kommer från ett Europa ännu i delar ockuperat, regerat av diktaturer. Först 1989 tvingades kommunistregimen i Tjeckoslovakien att gå och fria val hölls året därpå. Diktatur, förtryck, kontra, frihet, demokrati var frågor, så tydligt presenta i Europa då.

..utan hänsyn till hur det kommer att gå.

Så väldiga dessa ord till meningar som Havel sammanfogat, så synbart enkelt, så hissnade!

Det gäller inte att något ska bli bra, det handlar inte om optimism. Vi har inga garantier, livet fungerar inte så. Fast istället att bemöda sig om att upptäcka, fundera över, sträva efter det som är begripligt och meningsfullt, så enkelt, så stort!

Hur det än blir, sök agera på sådant vis att dina handlingar är meningsfulla. Sådant kräver självkännedom och nyfikenhet på vad som kan vara rätt och fel. Modet att möta de stora frågorna om människans värde, om godhet, ondska – finns de? Hoppet tänker jag, är att agera utifrån hjärtats kompass som i sin kärna bär något långt större än vi själva. Det kräver rannsakan, en sorts förståelse om det som är gott och ont, att våga sig på en åsikt om vad det betyder att vara en människa.

Att Havels ord så griper mig nu, är säkert avhängigt tiden.
Vi är åter på osäker mark. I EU stoppas krispaket av Ungern och Polen som ogillar formuleringar om demokrati. Erdogan söker storvälde liksom Putin. Och på andra sidan Atlanten… ja visserligen förlorade Trump men ingen ska väl inbilla sig att han för den skull är ur leken. Trots allt röstade många miljoner Amerikaner på honom. Många miljoner. Alltså bör vi inte förväxla hopp med optimism, istället söka:

… vissheten att något har mening utan hänsyn till hur det kommer att gå.

Henry Bronett ©2020

©henry bronett 2020.

One Comment