Livet,  Människor

Att inte längre vara tjugo

Jag är inga tjugo längre, är ett sant påstående.
Ett av mina favoritcitat – ur en längre dikt av Rilke lyder:

”Ty där finnes icke en plats där du kan gömma dig för dig själv
du måste förändra ditt liv.”

Till och från, ibland med tiden får man omvärdera sig själv. Man får. Måste inte. För min del gör jag det just nu extra mycket. För han hade helt rätt, jag är inga tjugo längre. Fast hur är jag då, vad jag gör mot mig själv och andra, vad är sant om den jag är nu?

Som människor beskriver vi oss ju gärna. I samtal berättar vi om hur det är och hur vi är:

”Jag röker inte, tycker inte om katter, slutade snusa då jag tappade en hörntand, farfar kom från Kiruna, därför pratar vi inte i vår familj, fast jag älskar rostat bröd med sardeller och hejar på Gnaget.”

Vi berättar om vilka vi är, definierar oss utifrån våra berättelser och söker gärna få dem bekräftade av andra, på gott och ont. Och även fast jag tror kärnan består, dem vi är innerst inne (ja om sådant kan vi orda en annan dag), blir skalet långt ifrån detsamma med tiden. Just som den snälle doktor observerade vid undersökningen:

”Nå, du är ju inga tjugo längre!”

Alltså får man omvärdera sig ibland. Får. Måste inte.

På söndag öppnar Galleri Art Sight utställningen med mina fotografier och texter. Det betyder mycket för mig. Dels för att jag fått sådan enorm hjälp av så många för att den alls ska bli av, dels för att den berättar något om hur det är med mig, indirekt med mamma och mig. Perspektivet är resan med mig själv i ett nu, behovet att säga något meningsfullt. Det har varit viktigt att få lämna ifrån mig dessa stunder, samtidigt som jag kunnat se dem och fundera över vem jag är nu, den här icke-tjugoåringen.

Har ni tid är ni mer än välkomna att ta del av resultatet (så här långt). Och kanske, det är min allvarliga förhoppning, vill den ge också er något.

Ps. Även om vi inte förändrar våra liv själva, gör livet det ändå åt oss till slut. Det visste Rilke säkert långt innan han blivit tjugo.


Henry Bronett

Foto och poesiutställning:
Art Sight, Hornsgatan 36a i Stockholm.
5-30 september
onsdag – söndag 12 – 17.

LÄMNA ETT SVAR

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *